Det bruna guldetExplosivt kväveproppad hönsskit i all ära, men hästarnas fiberrika gödsel har andra värdefulla egenskaper för en odlare och är ofta mycket lättare att jobba med.
Hästskit är hett eftertraktad hos odlare
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Kvaliteten på hästgödseln beror mycket på hur duktig man är på att spara strö när man mockar. Ju mer torrt strö i stacken, desto näringsfattigare gödsel. Använder man halmpellets som strö blir gödseln på stacken snabbt till nästan ren matjord.
Mockar man dessutom djupbäddar och hagar får man ren vara som kan användas precis som all annan gödsel.
Rosor, potatis och tomater
Färsk hästgödsel som innehåller strö är rik på kolhaltiga fibrer och förbrukar till stor del sitt eget kväve när den bryts ner. Det gör att den till och med kan ha en negativ kväve-effekt, där den suger ut kväve ur jorden runt omkring. Det gör den väl lämpad för rosor, bär och tomater, som behöver mycket näring men inte ska ha för mycket kväve.
Hästgödsel är också bra till potatis och rotfrukter som inte behöver så mycket gödning.
Jordförbättrare
Det fiberrika innehållet från gödselstacken är effektivt för att skapa mer mullrik jord i kompakt mark med mycket sand eller lera.
Bekämpa ogräs
Hästgödsel kan ”bränna” ogräs när den förmultnar. På hösten lägger man ut ett tjockt lager gödsel utan strö där man vill odla, så har man en ogräsfri plats att odla i på våren.
Täckodling
Blandad hästgödsel kan användas för täckodling på samma sätt som allt annat organiskt material. Funkar bäst när man lägger på ett tjockt lager på hösten.
Läs gärna mer: sarabackmo.se
Varmbänk
När halm och färsk hästgödsel ”brinner” i en varmbänk kan man tjuvstarta odlingssäsongen på förvåren.
Varning för pyralider
Om hästarna utfodras med besprutat spannmål hamnar pyralider i gödseln och gör den oanvändbar för odling av exempelvis tomater, sallad, bönor och paprika. Om hästarna enbart äter grovfoder behöver man inte oroa sig för pyralider.
Gör gödselte
För att kunna använda obrunnen gödsel till allt i trädgården kan man göra ”gödselte” genom att lägga en hög gödsel i en hink med vatten. När det fått dra några timmar kan man vattna med det. Vattna inte direkt på plantorna.
Urval av källor:
- Att bygga häststall – en idéhandbok av Michael Ventorp och Per Michanek, forskare vid SLU Alnarp. Redigerad av Carin Wrange, HästSverige 2010-10-18.
- Hästens liggbeteende – en jämförelse mellan halm och pelleterat spån. Jonna Ilvonen och Linn Segander, examensarbete vid hippologenheten SLU 2014.
- Hästgödsel – en värdefull resurs. Lisa Sundström, examensarbete, SLU Institutionen för mark och miljö 2022
- Quality of different bedding materials and their influence on the compostability of horse manure. Journal of Equine Veterinary Science 21, 125-130. S Airaksinen, H Heinonen-Tanski, M-L Heiskanen. (2001).
- Så hanterar du hästgödseln rätt. Greppa Näringen 2021.
- Samrötning av hästgödsel med nötflytgödsel. H Olsson, JTI.
- Hästgödsel i kretslopp. Sjuhärad 2016:57.
- Att sitta mitt i skiten – och gilla läget! Artdatabanken och Länsstyrelserna.
Fakta
Små nyttogörare
För att påskynda komposteringen i gödselstacken och minska dess volym är en enkel åtgärd att tillföra kompostmask. Dessa små arbetare finfördelar gödsel och strö och gör växtnäringen mer tillgänglig.
Kompostmaskarna minskar lagringsutrymmet för gödseln radikalt och kan även användas i container.
Bra tip för odling med hästgödsel på sarabackmo.se
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på