Sverige
27 februari 2017 06:00

Hästskötare får skadestånd

Ingen försäkring och ingen sjuklön. Detta ledde till att en hästskötares advokat hävde anställningen på grund av att arbetsgivaren grovt åsidosatt sina förpliktelser. Nu får hästskötaren ett skadestånd på 50 000 kronor.

Hästskötare får skadestånd
Fallet med hästskötaren som fick skadestånd ska vara unikt i Sverige. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Photographer Roland Thunholm

Enligt tidningen Kommunalarbetaren är fallet är unikt i Sverige.

Det började med att hästskötaren fick en tillsvidareanställning på en hästgård i södra Sverige. Hon skulle få 100 kronor i timmen och i övrigt skulle kollektivavtalets villkor gälla. Men hon fick inget skriftligt anställningsbevis förrän efter flera månaders påstryckningar.

Lönen stämde inte
Hennes lön stämde inte med hur hon jobbat och hon fick inga lönebesked. Efter ytterligare en tid råkade hästskötaren ut för en olycka på jobbet och blev sjukskriven. Hon fick ingen sjuklön av arbetsgivaren och det visade sig att hon inte var försäkrad.

Kvinnan tog hjälp av arbetsrättsjuristen Per Winberg, som lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten.
– Då gjorde jag något som får betraktas som unikt. Jag hävde hennes anställning på grund av att arbetsgivaren grovt åsidosatt sina förpliktelser enligt anställningsavtalet. På samma sätt som en arbetsgivare kan avskeda en anställd som grovt har förbrutit sig så kan en anställd göra likadant. Och om man får rätt i domstol så ger det rätt till skadestånd, säger advokaten till Kommunalarbetaren.

Arbetsgivaren betalade lönen
Arbetsgivaren började betala lönefordringarna till hästskötaren när rättsprocessen inleddes, sammanlagt 70 000 kronor.

I en förlikning enades parterna om att arbetsgivaren skulle betala 50 000 kronor i skadestånd till hästskötaren samt det som återstod av löneskulden och hästskötarens rättegångskostnader.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden