Sverige
30 april 2021 08:50
Ridsportplus

Hästskötarna – ridsportens moment 22

Hästskötarbristen del 1 av 3Trots att det finns sökande till jobben skriker många tävlingsstall efter duktiga hästskötare. Har verkligheten kommit ikapp hästnäringens lönsamhetsproblem och ridsportens tuffa arbetskultur?

Hästskötarna – ridsportens moment 22
Hästföretagarna skriker efter skötare men hästskötarna stannar ofta inte länge. Ridsport synar ett av branschens hetaste dilemman. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Svårklassryttaren Magnus Jacobson driver Västerstad Stable utanför skånska Hörby och har tagit fram åtskilliga topphästar genom åren. Han har vunnit SM-silver och ingått i landslagets OBS-trupp. I dag utbildar han unga hästar och tävlar upp till 1,50-nivå. Han har cirka 15 hästar i träning, men ingen fast hästskötare. Under ett par månader över jul och nyår i fjol fick han och frun, hoppryttaren Kate Jacobson, klara sig själva med hjälp av vänner och familj. De har två små pojkar och sliter med att få ihop verksamheten.
    – Just nu letar jag bara efter någon med puls, jag måste bara ha ett par extra händer. Så desperat är jag, säger Magnus Jacobson.

    Visst finns det sökande till hästskötarjobbet som han annonserar ut via sina sociala medier, fortsätter han, men många har förväntningar som inte går ihop med vad han kan erbjuda. Och så ser det ut överallt, menar han.
    – Men det är inget som man pratar högt om. Folk vill väl inte ställa sin häst hos någon ryttare som är helt slutkörd. Mina hästägare vet dock om att vi är ”mellan hjälp”.

    Img_9848
    Magnus Jacobson är unghästutbildare och hoppryttare på elitnivå. Tidigare landslagsryttare. Foto: Susanne Högdahl
    Img_0090
    Ihop med frun Kate Jacobson driver Magnus Jacobson Västerstad Stable. Foto: Susanne Högdahl

    Får be vänner och familj hjälpa till

    Så lät det för lite mer än ett år sedan när Ridsport pratade med Magnus Jacobson, som då var på väg till Borås Grand Prix ensam med tre hästar. För att lösa tävlingspusslet utan hästskötare fick han se till att ta med hästar som han kunde rida i olika klasser, och ta hjälp av alla möjliga på framhoppningen.
    – Så är det för alla. Du får be vänner, familj, vem som helst att höja och sänka när du hoppar fram, sa han då.

    När Ridsport tar upp tråden igen drygt ett år senare och frågar hur läget är i dag, svarar Magnus Jacobson:
    – Det har inte hänt ett dugg, det är precis likadant. Vi hade en praktikant från beridarprogrammet, men egentligen har vi inte haft någon personal sedan före jul. Kanske väntar vi folk till sommaren.
    – Även de absoluta toppstallen och svenska OS-ryttare letar ständigt efter bra folk, fortsätter Magnus Jacobson.

    Img_0084
    Svårigheten att hitta stallskötare är inget egenföretagarna pratar högt om, menar Magnus Jacobson. Foto: Susanne Högdahl
    Img_0068
    ”Folk vill väl inte ställa sin häst hos någon som är helt slutkörd.” Foto: Susanne Högdahl

    Är vana med att få högre lön

    Den springande punkten är lön och arbetstider, tror han. Tidigare fanns det fler som var villiga att jobba för mindre pengar men få möjlighet att jobba sig upp och utvecklas inom sporten. Så ser det inte ut i dag.
    – Många som hör av sig har kanske jobbat på frisörsalong eller SAS, och är vana vid att få lön enligt kollektivavtal och att jobba fem dagar i veckan. Det fungerar inte här. Jag har inte råd att betala 24 000 kronor, framför allt när många inte vet något om att jobba i tävlingsstall. Då blir det svårt att mötas.
    – Det finns ju en marknad ute i Europa och USA för duktigt folk. Där finns det stallägare med pengar. Vi har haft en tjej som åker till USA och får 30 000 kronor i månaden för ett managerjobb. Men i Sverige är det svårt där jag befinner mig. Jag hade minst fått dubbla avgifterna för mina hästar för att kunna betala det många vill ha.
    – Helt ärligt ser jag ingen lösning. Det är svårt att hålla personalen glad. För egen del tänker jag att jag kanske får minska på antalet hästar, och hitta sätt att spara pengar på, säger Magnus Jacobson.

    Ungdomar ser nog sitt värde på ett annat sätt i dag, de ska ha skälig lön och de ska ha ledigt.

    Magnus Jacobson

    Han önskar att värdet av kunskapen och kontakterna som hästjobb kan ge spelade in mer, men så är sällan fallet.
    – Ungdomar ser nog sitt värde på ett annat sätt i dag, de ska ha skälig lön och de ska ha ledigt – och det är ju egentligen bra. Men det går inte ihop med hur det ser ut i många stall.

    Filippa1
    ”Nu behöver jag hitta mitt kall i livet. Kanske söker jag till hippologen”, säger Filippa Gillerberg, här med egna hästen Boston. Foto: Susanne Högdahl

    Drömde om att jobba med hästar

    Filippa4
    Filippa Gillerberg har efter studenten 2019 jobbat på McDonald’s och sedan som hästskötare åt Robin Ingvarsson på Måsel AB i Kungsbacka. Fyller 21 år i sommar och funderar på att söka till hippologprogrammet. Foto: Susanne Högdahl

    En som provat på livet som hästskötare är Filippa Gillerberg. Innan hon tog studenten 2019 jobbade hon extra på McDonald’s, och efter studenten blev detta till ett heltidsjobb. Drömmen var dock att jobba med hästar, och när hon ramlade över ett inlägg på Facebook om att toppstallet Måsel sökte hästskötare hörde hon av sig direkt. Efter att ha provjobbat någon dag och träffat gänget i stallet var saken klar. I början av september förra året flyttade hon in i en lägenhet på Måsel utanför Kungsbacka, och började jobba som hästskötare åt beridaren Robin Ingvarsson.

    Efter ett halvår valde Filippa Gillerberg dock att säga upp sig, och när Ridsport träffar henne gör hon sina sista dagar på Måsel. ”Det har varit en otroligt lärorik tid med mycket hårt jobb”, men det är inte jobbet i sig som gör att hon lämnar.
    – Att det är tufft att jobba som hästskötare visste jag när jag började. Jag älskar verkligen det jag gör, men det går inte riktigt ihop med resten av livet, säger Filippa Gillerberg, som kommer från Onsala och både har familj och vänner samt pojkvän i Kungsbacka.

    Utöver att umgås med fina hästar och härliga hästmänniskor varje dag, har hon uppskattat att få hänga med på tävling.
    – Jag har inte gjort det förut och för mig har det varit väldigt spännande att få se hur det är bakom kulisserna. Jag har känt mig stolt över att få ta hand om så fina hästar, som många tittar på när man är ute.

    Om man bara jobbar och bor här och inte gör så mycket annat, då går det runt.

    Filippa Gillerberg

    Måsel AB ägs av Sven Ingvarsson och förutom Robin Ingvarsson jobbar även Pontus Berndtsson som beridare. I stallet finns det 20 boxar som inte sällan är fyllda med hopphästar som utbildas med sikte mot toppsporten.

    Behövde vara nära till hands

    Stalljobbet och lägenheten har Filippa Gillerberg delat med Pontus Berndtssons hästskötare. Med tanke på närheten hade hon egentligen kunnat bo kvar hemma, men önskemålet är att hästskötarna finns på plats.
    – De vill gärna att man ska finnas nära till hands om det skulle hända något, till exempel om en häst skulle bli sjuk, berättar Filippa Gillerberg, som också velat gå ”all in”.

    Samtidigt har hon försökt hålla fast vid åtminstone delar av det vanliga livet vid sidan av hästskötarjobbet. Något som till slut visat sig vara ohållbart.
    – Jag har kört på lite för hårt för att hinna med kompisar, pojkvän, familj, min egen häst – och att jobba. Någonstans har det blivit för mycket, vilket har tagit en stund för mig att inse. Förmodligen hade det sett annorlunda ut om jag hade flyttat någon helt annanstans, och bara gått in för jobbet. Till slut har jag varit tvungen att välja, men det har verkligen inte varit något lätt beslut. Det är härliga människor och jag älskar verkligen jobbet.

    Dagarna har börjat tidigt med morgonfodring, men oftast har de varit klara till runt halv fem. Vid nio på kvällen har det varit kvällsfodring. Utöver det har de riktigt långa dagarna främst varit i samband med tävling. Arbetstiderna är inget som har bekommit Filippa Gillerberg, förutom att det inte funnits så mycket tid och ork över för annat när veckans lediga dag kommit. Löneupplägget liknar det som är gängse i branschen, något som för Filippa Gillerberg har varit ”helt okej”.
    – Det är samma sak där – det beror på vad man ska göra med sin fritid. Om man bara jobbar och bor här och inte gör så mycket annat, då går det runt. Men vill man ta en fika med sina kompisar, eller bara unna sig själv något så kan det bli lite tajt, säger Filippa Gillerberg, som får hjälp av sina föräldrar med stallhyran för egna hästen Boston som står uppstallad ett stenkast från Måsel.

    Hur var det att jobba på McDonald’s?
    – På McDonald’s gick jag in i väggen, där gick det inte så bra. Det var tufft på ett helt annat sätt. Jag jobbade mycket natt och det var mer psykiskt påfrestande. Det här är mycket bättre. Jag känner mig starkare fysiskt, och gör ändå det jag
    älskar fast det är tufft.
    – Jag tjänade bättre på McDonald’s men mår mycket bättre av arbetsmiljön här. Jag jobbar hellre med något jag brinner för och tjänar lite mindre, än något jag tycker är tråkigt och tjänar bra.

    Måste brinna för jobbet

    Jenny
    ”Självklart ska du ha en lön som du kan leva på”, säger Grevlundas stallchef Jenny Talinsson. Foto: Caisa Rasmussen

    Att hästskötare måste brinna för jobbet är något Jenny Talinsson understryker.

    Hon har ansvarat för rekryteringen av personal på Grevlunda, som ägs av Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson, sedan hon började som stallchef 2014.
    – Lite förenklat kan man säga att det finns två grupper av hästskötare. Dels har vi de erfarna, som har hållit på ett tag och vet vad det innebär, dels har vi de nya. De senare blir lite mer prova på, det kanske är något man gör i ett år eller så, men det är väldigt få som hänger i.

    Rekryteringen av hästskötare sker främst via sociala medier och kontakter. Referenser är viktigt liksom att de som är aktuella för tjänsten får provjobba.
    – Det är alltid lättare att bedöma hur någon tar sig an det fysiska jobbet än att läsa en prydlig ansökan. De får gärna stanna några dagar och då faktiskt mest för sin egen skull. Då får de den bästa möjligheten att se om de kan trivas med vårt sätt att jobba. För vissa är hästskötarjobbet inte alls vad de har tänkt sig, säger Jenny Talinsson.
    – Att jobba i stall kan vara väldigt olika. Mindre stall kanske kan vara mer familjära och ha ett lugnare tempo, medan större stall kan kräva att du tar ett större ansvar och emellanåt ha ett högre tempo.
    – Å andra sidan är du kanske ensam som hästskötare i ett mindre stall och i ett större stall har du många arbetskamrater där du kan få stöttning och lära dig av den erfarenhet som finns. Det finns ju alla varianter och det kanske inte alltid är lätt att veta vad man trivs bäst med, om man inte har någon arbetslivserfarenhet.

    Här finns det inget som heter nio till fem-jobb, vi jobbar tills jobbet är gjort.

    Jenny Talinsson

    På Grevlunda finns det olika typer av tjänster, du kan jobba som groom hemma eller på tävling. Emellanåt finns det också en tjänst där du både är hästskötare och ryttare.
    – De har gärna med sig egen häst och tävlar kanske en del själva. Oftast är planen att stanna något år, då de vill prova på att jobba med hästar men också gärna utveckla sin egen ridning. Under det året växer ofta tankarna fram åt vilket håll de vill gå vidare. De flesta fortsätter att plugga vidare eller tar ett icke hästjobb. Några har jobbat hos oss för att få lite mer kött på benen för att sedan starta egen verksamhet.

    Får jobba sig uppåt i branschen

    Jenny Talinsson upplever att det väldigt sällan är någon som går ut skolan med tanken att jobba som hästskötare.
    – De flesta som söker jobb har egen häst som de vill utvecklas med. Det var likadant för mig när jag började jobba med hästar.
    – Men hos några växer ett frö om att vilja att gå all in som tävlingsgroom och de tar gärna chansen. Att då kunna ge dem möjligheten att kliva vidare inom företaget tycker vi förstås är väldigt kul. Självklart ska du ha en lön som det går att leva på. Samtidigt får du heller inte förkasta kunskapen och kontakterna du kan få när du är ny på jobbet. Som i alla branscher får du jobba dig uppåt.

    Fakta

    Jenny Talinsson

    • Började som groom hos Pether Markne, som hon gjorde OS med år 2000.
    • Hon har även arbetat för Peter Eriksson på Flyinge och var med honom på OS i Aten 2004 och OS i Hongkong 2008.
    • Efter det jobbade hon hos dressyrryttaren Caroline Bonde på Eriksberg.
    • På Grevlunda organiserar hon hela stallverksamheten.

    Jenny Talinsson tror att hästskötarnas låga löner handlar om hästnäringens lönsamhetsproblem.
    – Folk måste börja ta bättre betalt för sina tjänster.

    Jobbet kan bli en chock för vissa

    Hon känner igen att  jobbet blir en chock för vissa och att det finns ett glapp mellan det som erbjuds och det som förväntas.
    – Det har dock aldrig varit något direkt problem, kanske för att vi presenterar hur vi jobbar direkt från början. Här finns det inget som heter nio till fem-jobb, vi jobbar tills jobbet är gjort. Men vi står inte och jobbar till mitt i nätterna. Vi har också arbetsgivare som jobbar hela tiden, och som får alla att känna sig lika bidragande till framgång. Sedan är det ju lättare för oss att hitta personal, vi är stora och det är attraktivt att söka hit.

    Givet goda arbetsvillkor, är det till syvende och sist ändå bara en sak som avgör om du fortsätter som hästskötare eller inte, menar Jenny Talinsson.
    – Du måste ha ett brinnande intresse.

    Fakta

    Tre röster om att hitta hästskötare

    Hedda-wallin-glen-2-200511-rt
    Hedda Wallin Foto: Roland Thunholm

    Hedda Wallin

    Hoppryttare som driver utbildnings- och tävlingsstall

    ”Jag får ofta många svar när jag söker hästskötare, men det är extremt svårt att hitta bra hästskötare. Jag söker genom sociala medier men de bästa hästskötarna jag har haft har jag hittat genom kontakter. De flesta som söker har ingen aning om vad det innebär att jobba med hästar när det gäller arbetstider, ansvarstagande och lojalitet. Jag anser dock att det är ett stort problem vi har i sporten, då vi som jobbar med detta inte har ekonomi nog att betala våra duktiga hästskötare en lön som de förtjänar. Därav klassas det av många som ett ’skitjobb’.”

     

    Joel
    Joel Andersson Foto: Roland Thunholm

    Joel Andersson

    Hoppryttare och unghästutbildare

    ”Det är inte svårt att hitta hästskötare, för många söker och vill ha jobb, det svåra är att hitta bra hästskötare. Jag söker via sociala medier, men många vet inte vilket jobb och ansvar det är att vara hästskötare. Man måste vara plikttrogen och sätta hästarna som nummer ett. Min bild är att många som söker jobb tror att det är ett 7 till 16-jobb, du ska få rida hela dagarna och inte behöva ta i. Alla måste börja längst ner på stegen och sedan jobba sig uppåt och visa framfötterna.”

     

    Sven-ingvarsson452
    Sven Ingvarsson Foto: Annika Karlbom

    Sven Ingvarsson

    Driver Måsel AB som producerar hopphästar av hög kvalitet

    ”Det är ett jätteproblem att hitta hästskötare, även om jag känner mig lyckligt lottad. Att vara hästskötare är ingen lätt uppgift, det är ett tungt jobb och en tung vardag. Det är få stunder som är lättsamma, och många vet nog inte hur tufft det är när de söker jobb.”

    Fakta

    Färre som vill jobba med hästar

    Knacktautomlands_17
    Det är allt färre som vill jobba om hästskötare. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Totalt på Sveriges hästutbildningar fanns 2015 cirka 2 200 elever och studenter. Av gymnasieskolans program finns de flesta med hästinriktning inom naturbruksprogrammet, som är en yrkesinriktad utbildning mot hästskötare. Efter en konstant ökning av elever från år 2000 till 2007 började elevantalet sjunka. 2014 var det lägre antal elever än 1999.

    Den enkla förklaringen är de minskade barnkullarna. En annan trolig förklaring är införandet av den nya gymnasiereformen, GY11, som innebär större skillnader mellan
    högskoleförberedande program kontra yrkesprogram.

    Ytterligare en förklaring kan vara att lantbrukseleverna är mer inriktade på att jobba med lantbruk än vad häst-eleverna är att arbeta med hästar när studierna är klara. Majoriteten av de skolor som svarat på enkäten
    menar att de flesta av deras elever inte vill jobba eller studera vidare inom hästnäringen efter studierna.

    Källa: Rapporten ”Morgondagens hästjobb och utbildning” av Sara Westholm, Hästnäringens Nationella Stiftelse, 2015.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden