Avelsnyheter
17 oktober 2022 18:11
Ridsportplus

Hästvälfärd i fokus på WBFSH:s årsmöte

IntryckEfter att World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) tvingats skjuta upp sitt årsmöte i två år, på grund av coronapandemin, var det i förra veckan återigen dags för avelsförbund från hela världen att träffas i tyska Dresden. SWB hade två av sina styrelsemedlemmar på plats, och de konstaterar att Sverige ligger i framkant i många frågor.

Hästvälfärd i fokus på WBFSH:s årsmöte
Hästars rätt till utevistelse och att låta unghästar växa upp i grupp var några av de välfärdsfrågor som diskuterades på årsmötet. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Gustaf-johansson
    Gustaf Johansson. Foto: Pierre Winroth

    Ett 60-tal personer deltog på WBFSH:s årsmöte, där SWB representerades av styrelsemedlemmarna Gustaf Johansson och Nina Känsälä.
    – Det var tre fullspäckade dagar. Jag har inte varit med på årsmötet tidigare, inte heller Nina. Det brukar vara någon från styrelsen som åker och i år föll det på oss, berättar Gustaf Johansson.

    Seminarier och föreläsningar blandades med work shops och diskussioner, där den röda tråden var hästvälfärd. WBFSH vill stärka kopplingen mellan uppfödning och sport, och en av föreläsarna var FEI:s ordförande Ingmar de Vos.

    – Grundfrågan var vad vi ska göra för att kunna fortsätta rida på våra hästar i framtiden. Hur får vi en hållbarhet i vårt hästeri? Det är nästan ännu mer aktuellt i själva ridsporten än för oss uppfödare, men det börjar ju redan där, menar Gustaf Johansson.

    Sverige i framkant

    Han konstaterar att Sverige ligger i framkant i många välfärdsfrågor.
    – Många av de andra länderna – det är förbund från hela världen – har guidelines för hur man ska hålla och hantera hästar, men det är långt ifrån självklart. I flera av de här länderna är det till exempel tillåtet att ha hästar på box 23 timmar om dygnet, i Sverige har det varit otänkbart de senaste 30 åren.

    – Vi ligger även i framkant hur vi transporterar hästar och storlek på boxar till exempel – när det gäller regler så ligger vi väldigt långt fram jämfört med andra länder. Och vi har jättestora marker, så det är klart att vi har bra förutsättningar att föda upp hästar.

    Det diskuterades även i smågrupper, där alla fick berätta hur det är i respektive land. Här fick de svenska representanterna flera frågor om hur omställningen gått till.
    – Jag och Nina, i vårt sätt att hålla häst, ser inte att det har varit någon omställning – för oss är det så självklara saker det handlar om, som mycket utevistelse och att hålla unga hästar i grupp till exempel, säger Gustaf Johansson och fortsätter:

    – Det pratades mycket om hur ridsporten överlag ska hantera de här välfärdsfrågorna som dyker upp. Vi kommer antagligen få försvara att vi överhuvudtaget rider på våra hästar i framtiden.

    ”Lite motsägelsefullt”

    Det är ingen enkel väg att gå – ett av de exempel som togs upp var de djurskyddsregler som införts i Tyskland sedan ett par år tillbaka, att hästar som är yngre än 30 månader (2,5 år) inte får tränas.
    – Det som är lite motsägelsefullt i detta är att när de gjort studier på detta så visar det att hästar som börjar tränas tidigt trots allt får högre hållbarhet. Det rör sig då om moderat, kontrollerad träning i tidig ålder. Så det handlar hela tiden om en balansgång, menar Gustaf Johansson.

    – Jag tycker vi i Sverige ska vara stolta, att vi tar hand om våra hästar på ett bra sätt – hästarna här har det väldigt bra.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden