Sportnytt
11 augusti 2021 19:42
Ridsportplus

Hästvälfärden i Tokyo ifrågasätts

OS i TokyoSkadade hästar, blödande hästar och en häst som fick avlivas. ”Det är helt oacceptabelt att hästar blir skadade och dör under ett OS” skriver en ledarskribent. Det står också klart att hoppmomentet i femkamp ska utredas grundligt.

Hästvälfärden i Tokyo ifrågasätts
OS bjöd på magiska ögonblick, som när Ben Maher vann OS-guld, men hade också baksidor. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I en ledare i Östgötacorrespondenten hänvisas till bristande hästvälfärd i såväl dressyr som hoppning och fälttävlan. Ledaren avhandlar förböjda nackar och ryckande händer i dressyren, återkommande spöbestraffningar i hoppningen, och fälttävlans terräng där ”en brasiliansk häst inte orkade ta sig hela banan runt och fick ta emot upprepade slag med spöet från sin ryttare” skriver ledarskribenten, som också tar upp hästen som fick avlivas efter terrängen, och blodet ur näsborrarna på Cian O’Connors häst Kilkenny i den individuella finalen i hoppning.

    Ryttaren valde själv att inte starta mer efter händelsen, men FEI:s reglemente säger inget tydligt om vad som gäller vid just näsblod.

    En annan ryttare vars ritt varit omdebatterad är Shane Sweetnam. Efter att ha börjat med det ena märkliga språnget efter det andra kraschade ekipaget på hinder nummer 10 i lagkvalet. Både häst och ryttare klarade sig väl, men debatten har gällt vilka problem som kan uppstå om ett ekipage som inte verkar redo för uppgiften ändå måste ut på banan, som en följd av den nya treryttar-regeln där allas resultat räknas.

    Shane Sweetnam har senare på sin Facebook lagt upp en film från en träningsrunda på OS-banan, för att motbevisa att ekipaget inte skulle vara i form.

    Inga besked om åtgärder från FEI

    Ridsport har ställt frågor till FEI huruvida det finns några händelser under OS som kommer att utredas för eventuella disciplinära följder, men ännu inte fått något svar på detta.

    På frågan om hur de nya formaten kommer att utvärderas och i vilka instanser, svarar en talesperson för FEI att det redan är överenskommet sedan länge att en noggrann genomgång kring de nya formaten och de regelverken kommer att göras, för att se vad som kan förbättras.

    Femkampens hoppmoment ska utredas

    Även hoppmomentet i femkampen har ifrågasatts efter den hårda ridningen där. Det momentet ligger utanför Internationella Ridsportförbundet FEI, men enligt Horse and Hound ska den internationella organisationen för femkamp göra en noggrann genomgång av hoppmomentet i kvinnornas femkamp i Tokyo.

    Enligt Horse and Hound har debatten om femkampens hoppmoment tagit fart varje gång efter de senaste olympiska spelen.

    Det är redan beslutat att reglerna ändras till OS 2024. Då sker femkampen som ett enda långt moment med ridningen först, och med ett diskvalificeringssystem som är tänkt att uppmuntra bättre hästvälfärd.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden