Sverige
14 januari 2020 06:00

Hästvälfärdsrådet ska ta hand om allt från dopning till underlag

För hästens bästaNu är det klart vilka som ska sitta i det nya hästvälfärdsrådet, som Svenska Ridsportförbundet har bildat. Rådet har ett brett uppdrag och lyder direkt under förbundsstyrelsen.

Hästvälfärdsrådet ska ta hand om allt från dopning till underlag
Det nya hästvälfärdsrådet får ett brett spektrum av frågor att hantera. Foto: Istock

Gabriella Bragée blir ny ordförande i Svenska Ridsportförbundets hästvälfärdsråd. Hon ersätter Eva Myrgren, som avled i december. Gabriella kommer att leda rådet tillsammans med Peter Ljungcrantz som sedan tidigare är vald som vice ordförande.

− Hästvälfärdsrådet ersätter såväl djurskyddsutskottet som hästhållnings- och anläggningsrådet, och ska på ett proaktivt sätt arbeta med hästvälfärd, det vill säga allt som rör hur hästar behandlas, dopningsfrågor och veterinära spörsmål, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster till Ridsport.

Under hösten kunde alla medlemmar nominera ledamöter till rådet.
− Vi var först lite tveksamma till att öppna för nomineringar, eftersom vi hade ledamöter i de gamla grupperingarna. Men sedan valde vi att vara transparenta, och vi fick in mycket nomineringar, mer än tillräckligt, konstaterar Ulf Brömster.

I början av januari utsåg förbundsstyrelsen ledamöterna. Veterinären och dopingexperten Peter Kallings tar plats i rådet, liksom hoppryttaren och tränaren Niklas Jonsson, dressyrtränaren Elisabet Lundholm, SLU-forskaren och etologen Jenny Yngvesson, Marie Rhodin, även hon forskare vid SLU, Anna Eriksson, veterinär vid Helsingborgs specialisthästsjukhus samt även FEI-veterinär, samt Ulla Ekström von Essen, docent i idéhistoria och den praktiska kunskapens teori, samt verksam inom HNS forskningsråd.

Dessutom tar tävlingssektionens ordförande Meta Persdotter och ridskole- och utbildningssektionens ordförande Markku Söderberg plats i rådet.
Rådet ska vara rådgivande organ under förbundsstyrelsen.

− Det är på både gott och ont att slå ihop djurskyddsutskottet samt hästhållnings- och anläggningsrådet. Det kräver en bred kompetens av dem som sitter där, och därför har vi valt att också tillföra kompetens genom att ha olika referensgrupper, säger Ulf Brömster.

Det finns redan i dag referensgrupper för anläggning och för underlag. Dessutom ska en ny referensgrupp för veterinära frågor tillsättas, under ledning av Peter Kallings.

Rådets första uppgift blir att ta fram en verksamhetsplan för sitt arbete.
Läs mer på Svenska Ridsportförbundets sida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden