FHS 2022Det gick inte så bra för det svenska laget, men för Patrik Kittel gick det desto bättre. Tre segrar på tre starter är facit hittills i Falsterbo. Ridsport fick ett snack med Patrik om hans blivande världsstjärnor och hur han inspireras av hoppryttarnas jäklaranamma.
Hattrick för Patrik Kittel i Falsterbo
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Först tog han hem den fyrstjärniga Grand Prix-segern med Blue Hors Zepter på 75,261 procent och sedan vann han den trestjärniga küren på 81,495 procent med fredagens trestjärniga Grand Prix-vinnare Forever Young HRH.
– Det är hundraprocentig utdelning, säger en glad Patrik Kittel efter küren.
Han är väldigt nöjd med Blue Hors Zepter som är relativt ny i stallet.
– Jag har inte haft honom så länge, men han har gått från klarhet till klarhet.
– Visst det var en liten miss i bytena, han fnös en gång, och det har ändå varit det som har varit det svåraste. Har man då en liten orytm så blir det lätt en miss. Och det tror jag kostade två, tre procent. Det var någon som sa att det är som fyra fel i hoppningen ungefär.
Världshäst på gång
Patrik höjer även Forever Young HRH till skyarna.
– Den är verkligen på riktigt god väg att bli en etablerad världshäst, fastän den är väldigt ung. Trots att den fortfarande är väldigt orutinerad så går den från klarhet till klarhet. Det var fjärde nationella seger på raken nu.
Atmosfären är också något som Patrik inte kunde låta bli att nämna.
– Jag måste säga att det är jäkligt härligt att rida med publik igen, sa han med en lycklig suck.
– De applåderade på sista medellinjen och båda hästarna är så snälla.
De applåderade på sista medellinjen och båda hästarna är så snälla
Så var det inte alls med Scandic, minns Patrik.
– Med Scandic var det alltid vadderad huva och bomull och kanske en huva till. Och så var det två som höll i, för han var så jäkla rädd för applåder, säger han.
– Men de här två bara älskar att gå in, de älskar applåder. Då är det så himla roligt att rida inför en så entusiastisk publik som det är i Falsterbo. Det är ”nice to be back” fullt ut, säger Patrik.
Inspireras av hoppryttarna
Gällande Sveriges VM-chanser säger Patrik:
– Jag tror att om alla vi presterar på topp så har vi en väldigt stor chans att ta medalj. Man får väl steppa upp lite som Peder som ringer till Lisen och säger: ”Jag ska bara vinna den här Grand Prixen”. Och så vinner han en bil och 165 000 euro och så var det klart.
– Det är kanske så vi måste tänka istället för att säga att ”vi vill göra så gott vi kan”.
Att det talas om ”dansk dynamit” är han medveten om.
– Rider vi bra så ska vi vara med och slåss om medalj, utan tvekan. Danskarna blir naturligtvis starka på hemmaplan, men allting kan hända. I Aachen slog vi ändå en del av danskarna, även om Cathrine hade väldigt högt och var stark för Danmark. Men de andra danskarna hade vi ändå väldigt bra häng på.
Rider vi bra så ska vi vara med och slåss om medalj, utan tvekan.
Men det räcker inte att bara vilja göra sitt bästa, där kan Sverige lära av det svenska OS-guldlaget i hoppning, menar Patrik.
– Man ska inte vara styv i korken, jag har alltid lärt mig att högmod går före fall och att man ska vara lite lågmäld. Samtidigt tar jag med mig lite av det här jäklaranammat från hoppryttarna och att Sverige faktiskt är väldigt duktiga på ridsport.
– Det märkte jag på OS, när jag frågade landslagsveterinären Rasmus och han sa att ”vi är här för att ta guld”. Och sedan när man såg dem när de gick, när de tränade och när de åt – de hade bara en grej i huvudet och det var att ta guld. De var inte bara där för att vara med, utan de var där för att rida. Om man inte vågar satsa på det så kommer man heller aldrig dit.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på