Krönika
3 december 2017 15:30

Heimdahl: ”Vi har tappat den allmänna hästkunskapen”

Hältepidemi"Trots fina ridhus, fantastiska underlag och världens mest avancerade veterinärvård, så lyckas vi inte skydda våra hästar från onödiga skador. Vad är det som är fel"? Det frågar sig veterinär Karl-Henrik Heimdahl med anledning av det höga antalet hältor som Agria rapporterar om.

Heimdahl: ”Vi har tappat den allmänna hästkunskapen”
Veterinär Karl-Henrik Heimdahl efterfrågar krafttag: "Den gedigna hästkunskapen som fanns i sporten springer jag sällan på numera. Många duktiga ryttare har noll koll när de kliver av hästen" Foto: Roland Thunholm

Mer än hälften av alla hästskador är hältor visar statistik från Agria i dag.  Detta är alldeles för stor andel, och leder till lidande för hästarna, frustration och besvikelse samt stora kostnader för hästägarna. Alldeles för ofta i onödan. Mycket går nämligen att undvika med rätt ridning och hästhållning.

Trots fina ridhus, fantastiska underlag och världens mest avancerade veterinärvård, så lyckas vi inte skydda våra hästar från onödiga skador. Vad är det som är fel? Någonstans på vägen har många tappat det jag vill kalla allmän hästkunskap.

Att tävla är viktigare än att träna. Vi lever i en tid där allt skall gå fort.

Vägen från de första ridlektionerna till den första hästen är många gånger för kort. Teorilektionerna är ”tråkiga” och byts mot ridpass. Att läsa ridhandböcker ersätts med att lägga ut och putsa på sitt instragramkonto. Att tävla är viktigare än att träna. Vi lever i en tid där allt skall gå fort.

Våra unga hästar är talangfulla och levererar men har man inte tagit tid att sätta den fysiska grunden så tar sagan ofta slut i förtid.
Vi ser att hästar som behandlas för skador allt oftare kommer ut snabbt i tävling igen, de har inte fått läka ut ordentligt, och får snabbt behov av nya behandlingar.

Det är lätt att säga – det var bättre förr. Men den gedigna hästkunskapen som fanns i sporten springer jag sällan på numera. Många duktiga ryttare har noll koll när de kliver av hästen. Här krävs det krafttag. Det är vi skyldiga våra hästar.

Många duktiga ryttare har noll koll när de kliver av hästen.

Hästens hållbarhet bestäms av många faktorer. För att börja någongstans har vi på Agria valt tre områden som extra viktiga, och där du som ryttare kan påverka och göra skillnad i hästens vardag. Dessa är:
Vikten av rätt anpassat arbete som över tid bygger upp och lägger en bra grund för framtida hållbarhet. Detta jobb måste få ta tid, vi pratar flera år under ryttare innan grunden är färdig.

Vikten av variation i typ och intensitet av arbete på olika underlag. Det leder till allsidig träning av alla muskelgrupper och stärker ledbrosk, senor och gaffelband. Då kan hästen bygga styrka, träna teknik, koordination och balans som förberedelse för framtida uppgifter.

Vikten av att hästen är skapt, utbildas och rids i god egenbalans. Då blir arbetet lättare för hästen att utföra korrekt, vilket ger mindre slitage på kroppen.

Ge hästarna en chans till ett friskare liv, ta ditt ansvar och #stoppahältan.

Detta är en krönika, en personligt skriver text. Textförfattaren står själv för de åsikter som framförs i texten.

Fotnot: Karl-Henrik Heimdahl är veterinär och sedan 2014 en del av Agria Djurförsäkrings veterinärteam.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden