Krönika
14 december 2023 05:50

Helena Torstensson: ”Begåvade hästar kräver moderna ryttare”

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Helena Torstensson gillar de hästar som SWB-uppfödarna producerar – men tycker att ryttarna behöver utvecklas och utbildningen förbättras för att ta vara på hästarnas talang.

Helena Torstensson: ”Begåvade hästar kräver moderna ryttare”
Helena Torstensson är hippolog, häst­ansvarig på ­Helsingborgs rid- och djursjukvårdsgymnasium. Testryttare, tävlingsryttare i svårklass, som också selekterat hingstar till bruksprov. Foto: Roland Thunholm

Den svenska aveln har tagit sig framåt. Våra hästar är mer begåvade, reaktiva, spänstiga och har bättre hoppförmåga än tidigare. Det kräver mer av oss som ska utbilda hästen. Har vi moderniserat vår ridning tillräckligt och är vi tillräckligt bra i vår grundutbildning?

Ryttarna har talat och uppfödarna har lyssnat. Dagens häst är både ridbar och känslig. Men den kräver också sin ryttare. En känslig häst önskar mer trygghet och mer kontakt med sin ryttare för att vara trygg och modig. Den kräver kanske till och med en ännu lite längre väg för att nå mer än bara årgångschampionaten. Alla gillar en felfri runda men när det kommer till unghästar så är det inte enda målet på tävlingsbanorna och i utbildningen. HUR vi tar oss fram till hindret, hur hästen tar sig över, landar och galopperar efter hindret är bra mycket viktigare i min värld! Att utbilda hästen dit tar tid och den tiden måste utbildaren ta sig.

Hästen måste gilla att vara ridhäst och det är ryttarens uppgift att få den fysiskt och psykiskt avslappnad och ge den förutsättningar att lyckas med det ryttaren ber den om. Lyckas man inte få sin häst genomsläpplig och mellan hand och skänkel på ett ärligt vis kommer den aldrig att nå sin fulla potential. Man kan se många hästar som hoppar 1,40 utan riktig styrförmåga och vi ser faktiskt ganska få SWB-hästar i 7-årschampionaten och längre fram i toppsporten. Hästarna saknar utbildning för att ta sig dit, för när det blir tekniskt krävs det att hästen är utbildad i gas och broms och kan bära sig korrekt i balans före, över och efter hinder. Jag lovar, hästen kommer att gilla att vara där när den får stöd från sin ryttare.

Kanske borde träna lite till

De flesta hästar är en spegelbild av oss själva. Vi skapar dem till vilka de är. Jag mår dåligt när jag ser en hel sadelkammare på en unghäst i låga klasser. Fungerar inte bromsen så kanske man borde vara hemma och träna ett tag till. Vanligt bett borde fungera de flesta gånger.

De gånger jag haft möjlighet att utbilda en unghäst på lång sikt har både varit en fröjd och en press. Så många gånger jag tvivlat på att jag gör tillräckligt. Den kanske skulle tränas mer, tävlas mer… Den är kanske inte är tillräckligt långt fram? 

Håll dig till systemet

Det jag fått lära mig är att lita på processen. Hästen kommer till sin fulla potential förr eller senare om den får förutsättningarna på vägen dit. Håll dig till systemet. Ett system är bättre än inget och som stöd finns utbildningsskalan. Hästen behöver inte springa skänkelvikning perfekt som 5-åring, men den behöver förstå hjälperna när de kommer. Om vi dessutom lägger mer tid på vår grundutbildning kommer hållbarheten att bli bättre. En häst som rör sig i balans slits mindre. 

Vi ryttare får faktiskt många gånger ställa högre krav på oss själva.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2023

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden