Clinic
16 juni 2019 07:30
Ridsportplus

Helgstrand ger sina bästa tips vid hästköp

Andreas Helgstrand tipsarVad ska man tänka på när det är dags att köpa häst? Andreas Helgstrand är en av världens största handlare av dressyrhästar, och han gav sina bästa tips vid en välbesökt clinic under Stockholm Horse Week.

Helgstrand ger sina bästa tips vid hästköp
Andreas Helgstrand lärde ut sina bästa tips vid hästköp för publiken på Stadion. Jeanna Högbergs Go On var en av hästarna som deltog i clinicen. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Inte bara Laura Graves delade med sig av sina erfarenheter vid Stockholm Horse Weel. Efter lördagens dressyrklasser på Stockholms Stadion bjöds dressyrpubliken på ytterligare en clinic. Denna gång var det Andreas Helgstrand och Severo Jurado Lopez från danska Helgstrand Dressage som bjöd på sina kunskaper för publiken. Ämnet för clinicen var ”Vad ska vi leta efter hos en häst”, och till sin hjälp hade Andreas och Severo två svenska ekipage: Anna Svanberg på fölstoet 2M2 Sang Real (HANN sto f-12 e Sir Donnerhall-Lauries Crusdor xx, uppf Martin Kaling), och Jeanna HögbergGo On (KWPN hingst f-11 e Ampere-Flemingh, uppf D van Noel Prins).

    För Andreas och Sveros del var det första gången de såg just dessa hästr. Varje häst visades först upp av sin egen ryttare, medan Andras och Severo berättade för publiken vad de såg för för- och nackdelar hos hästen, och vilka detaljer de var extra noga med att notera.
    – Det är ofta de små detaljerna som är de viktigaste, förklarade Andreas.

    2M2 Sang Real (HANN sto f-12 e Sir Donnerhall-Lauries Crusdor xx, uppf Martin Kaling)
    Anna Svanberg visade upp sin 2M2 Sang Real. Foto: Jenny Schwieler Staaf
    190615_shw_jennyschwielerstaaf_helgstrandimg_6728
    Andreas Helgstrand och Severo Jurado Lopez berättade vad de sökte hos en häst. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    När Andreas och Severo bildat sig en uppfattning om hästen, blev det sedan Severos tur att sitta upp. Till Andreas instruktioner testade Severo olika rörelser på hästen, och både han och Andreas kommunicerade med publiken om hästens förtjänster och brister. Nu var det just inte så speciellt många brister på just de här två hästarna, och både Andras och Severo blev mycket förtjusta i båda två – av kommentarerna att döma blev de speciellt förtjusta i Anna Svansbergs sto Sang Real.
    – Rid inte för bra nu så hon blir för dyr, skämtade Andreas när Severo fick stoet att gå riktigt trevligt under clinicen.

    Andreas gillar snygga hästar

    Andreas berättade att han börjar med att bilda sig en övergripande bild av hästen när han ser den för första gången. Han menade att när man ska köpa en ny häst gör det inget att den är snygg att se på, och när han såg Sang Real kunde han inte dölja att han blev imponerad.
    – Wow, den här är snygg, den här är riktigt flott, uttryckte Andreas spontant, och menade att stoet var av modern typ med trevliga framben.

    2M2 Sang Real (HANN sto f-12 e Sir Donnerhall-Lauries Crusdor xx, uppf Martin Kaling)
    Sang Real imponerade under Anna Svanberg. Foto: Jenny Schwieler Staaf
    2M2 Sang Real (HANN sto f-12 e Sir Donnerhall-Lauries Crusdor xx, uppf Martin Kaling)
    Både Andreas och Severo blev mycket förtjusta i Sang Real. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Andreas vill gärna veta hästarnas tidigare resultat när han tittar på dem, och när en häst som i Sangs Real fall kvalificerat sig till och gått Falsterbo är det en indikation på att det är en häst med kvalité.
    – Bara att kvalificera sig dit är svårt, förklarade Andreas.

    Andreas vill gärna köpa hästar till ett bra pris, men han är också noga med att det ska vara okej för dem som håller på med uppfödning och utbildning – att de får någonting för sina hästar.
    – Det måste vara okej för dem så att de kan fortsätta att hålla på och avla och utbilda nya hästar.

    2M2 Sang Real (HANN sto f-12 e Sir Donnerhall-Lauries Crusdor xx, uppf Martin Kaling)
    ”Vi köper den här” skojade Severo om Sang Real. Foto: Jenny Schwieler Staaf
    2M2 Sang Real (HANN sto f-12 e Sir Donnerhall-Lauries Crusdor xx, uppf Martin Kaling)
    Med en ny ryttare på ryggen kan reaktionerna bli lite oväntade. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Halten är en viktig detalj

    När det är dags för Sevaro att sitta upp är det viktigt att börja försiktigt, att inte rida på för full gas på en gång när ekipaget inte känner varandra. Men sedan kan man gärna försöka få hästen framåt och inte hålla emot. Det är inte heller så noga med att kolla mer på skritten, om den redan har visats upp av ordinarie ryttare. Däremot är det viktigt att kolla att hästen kan stå still, sådana små detaljer har stor betydelse.
    – Det är inte alla hästar som har så lätt att stå still, och det är faktiskt ganska svårt att ändra på en häst.

    Något annat som Andreas vill kontrollera, oavsett hästens utbildningsnivå, är hästens förmåga till samling.
    – Den ska i alla fall försöka, även om den är grön.
    Förmågan till samling är också det som är skillnaden på hästens pris.
    – Det är så med samlingen att det som gör skillnaden om hästen blir väldigt dyr eller om den inte blir dyr. Det är en nivå på vad de kan kosta när de går den lilla rundan, men så fort de går Grand Prix och visar samling kan de kosta mycket mera.

    Andreas vill också att hästarna ska vara framåt
    – Vi brukar säga att livet är för kort för lata hästar, det är bättre att de är lite, lite vilda – till vardags i alla fall.

    Go On (KWPN hingst f-11 e Ampere-Flemingh, uppf D van Noel Prins)
    Jeanna Högberg visade upp sin 8-åring Go On för Andreas och Severo. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Stor respekt för Jeanna

    Jeannas häst Go On har trots sin ålder en hög utbildningsnivå och är klar för Intermédiaire II, och Andreas förklarade att han känner till Jeanna väl från andra hästar och att hon inte är ”fru-vem-som-helst” och himla duktig.
    – Man ska inte som handlare tro att här kan man komma och göra allt mycket bättre, för det är inte säkert att man kan det.

    Go On berömdes som en fin häst med stor kapacitet, och jämfört med Sang Real syntes det att han var äldre och satt ihop mer. Tillsammans med Jeanna visade Go On upp bra och stora byten och fina rakriktningar. Andreas poängterade att hästen var stark och fin bak, och att det inte skulle göra något om den kom upp mer i framdelen. Han var också lite överbyggd.
    – Jeanna rider den här lite upp i formen för att kompensera balansen, så den kommer upp i halsen så kommer den upp mera fram.
    – Han gör rörelserna väldigt bra för en 8-åring, det är inte alla hästarna som startade tidigare idag som kan göra det här, berömde Andreas och menade hästarna som gått den fyrstjärniga Grand Prix-küren alldeles innan clinicen.

    190615_shw_jennyschwielerstaaf_helgstrandimg_6790
    Även Go On var en häst som både Severo och Andreas blev förtjusta i. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    I skritten var Go On mera på tårna än Sang Real, men det var inte något som bekymrade Andreas.
    – I Grand Prix behöver inte hästarna trampa över en halvmeter, det är mer viktigt att de skrittar i takt och i ordning och att de vill göra piaff och passage, för det är det som gäller.
    – Den här hästen hade säkert inte kunnat vinna unghäst-VM, men helt plötsligt kommer han att ha hämtat upp mot de andra när han är så talangfull för piaff och passage.

    Go On (KWPN hingst f-11 e Ampere-Flemingh, uppf D van Noel Prins)
    Severo blev förtjust även i Go On. Foto: Jenny Schwieler Staaf
    Go On (KWPN hingst f-11 e Ampere-Flemingh, uppf D van Noel Prins)
    ”I like him”, sade Severo om Go On. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    När Severo satt upp på Go On tittade Andreas på hästens start- och stopp, han lät Severo testa skänklarna och se hur den reagerade när den togs ned i form.
    – Det är viktigt att hästen kan slappna av också, att den både kan tända på och tända av.

    Bra ålder att köpa häst

    En 8-årig häst som Go On är den bästa åldern man kan köpa en häst i, menar Andreas.
    – Det är en häst som är på väg, det är en häst som har kapacitet, den har visat att den har det här i sig och kan bli en Grand Prix-häst och det är många år kvar i den här hästen.
    – Den har många år kvar, och om den blir starkt utbildad har man om ett eller två år en häst för OS eller något annat, så det är en väldigt bra ålder att köpa häst, menar Andreas, men tillade att de är svåra att hitta några som är till salu.

    Hästens temperament är viktigt, och Andreas vet vilka blodslinjer han inte vill ha i stallet. Han är dock väldigt förtjust i Go Ons pappa Ampére, och berättade att han hade flera Ampére-avkommor i stallet som han är väldigt förtjust i.
    – Det spelar ingen roll om de kan trava för en tia om de är helt galna, vi vill absolut ha kraftfulla hästar, men det är också superviktigt med bra ridbarhet.

    Helgstrandlopezimg_6847
    Publiken uppskattade clinicen med Andreas Helgstrand och Severo Jurado Lopez. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Fakta

    Sammanställning av Andreas Helgstrands hästköpartips på clinicen

    • Hästen får gärna vara snygg
    • Andreas vill ha en häst som kommer upp framför sig
    • Hästen ska ha säker takt
    • Kontrollera att hästen kan stå still
    • Få en uppfattning om hästens förmåga till samling – och denna förmåga är ofta avgörande för priset.
    • Ta av sadel och lindor och titta på hästens ben och hovar
    • Låt hästen gå på hårt underlag
    • Hästen ska hellre vara lite vild än lat
    • Hästen ska även kunna slappna av
    • Temperamentet och ridbarheten är viktiga
    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden