Avelsnyheter
12 februari 2017 21:28

Heniarth Mr Milligan fick godkänd son i Holland

Det blev fler framgångar med svensk anknytning vid den holländska welshföreningens hingstpremiering i helgen. Svenskägda welsh mountainhingsten Heniarth Mr Milligan fick en godkänd son.

Heniarth Mr Milligan fick godkänd son i Holland
Svenskägda Heniarth Mr Milligan fick en godkänd son i Holland i helgen.

Heniarth Mr Milligan RWM 57 (welsh mountain f-99 e Roseisle Pandytudyr-Revel Playsome, uppf R L Miller & D M Davies) kom till Sverige redan som ettåring. Ägare är Inger Becker, Ekbäckens Stuteri i Valdemarsvik, och Milligan har inte gjort sin ägare besviken. Han godkändes för avel som 3-åring och har förutom en egen framgångsrik karriär i utställningsringen och under ryttare både i Sverige och Storbritannien även lämnat en lång rad framgångsrika avkommor.


Heniarth Scheckter blev godkänd i Holland. Foto: Danielle Hooiveld.

Nu har han en godkänd son i Holland: Heniarth Sheckter (f-12 u Heniarth Yippee-aye-Yeah, uppf R L Miller & D M Davies) godkändes vid NWPCS hingstpremiering i Ermelo i helgen. Sheckter producerades under de år som Mr Milligan leasades för avel i Storbritannien, och som föl såldes Scheckter till familjen Bosman i Holland. Till premieringen har hingsten matchats fram av Ysselvliedt Stud.
– Det är inte lätt att bli godkänd hingst i Holland så vi är stolta över det, säger Inger Becker till Ridsport, och berättar att Milligan har haft ett riktigt bra år när det gäller hans avkommor.
– Dels har han hingsten i Holland som godkänts och dels har han en avkomma som blivit Lead Rein Champion i England, säger Inger Becker.
Avkomman som blivit Lead Rein Champion heter Heniarth Yes Sir (u Sunwillow Yasmin, uppf R L Miller & D M Davies) och är fyra år gammal precis som sin lilla ryttare Aston Potter Firth.


Lead Rein Champion Heniarth Yes Sir riden av Aston Potter Firth – båda fyra år gamla.

Inger Becker tycker det är synd att meriterna för Milligans utländska avkommor inte räknas i hans avkommestatistik i Sverige. Men även om inte Scheckter och Yes Sir får räknas med har Milligans avkommor visat framfötterna även hemma i Sverige. 2016 fick tre av Ingers egna uppfödningar utmärkelser på 3-årstest samma dag – alla efter Milligan. Det var Ekbäckens Jack in the Box (gångarter), Ekbäckens Herr Hobbit (hoppning) och Ekbäckens Tinsel (gångarter) som lyckades med det konststycket. Tinsel belönades även senare med avelsdiplom.

Milligan har sedan tidigare även en lång rad andra framgångsrika avkommor både i Sverige och Storbritannien. Men nu är alltså meritlistan utökad med att vara fadershingst till godkänd son i Holland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden