Avel
25 december 2021 10:16
Ridsportplus

Hennes första uppfödning gör succé i USA

ExportDet började med en vision om att föda upp hästar till de allra bästa ryttarna för tio år sedan. Nu vinner Johanna Frimans allra första uppfödning Catch a Star HSS stora klasser på löpande band. "Jag visste från början att hon hade något extra," säger hon.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Johanna Friman i Hjältaryd utanför Vetlanda i Småland lyckades med det som många uppfödare bara drömmer om – att sälja sin allra första uppfödning till en världsryttare.

Jag tror många uppfödare skulle tjäna på att vara lite mer affärsmässiga. Det är väl den stora lärdomen jag gjort under dessa tio år som uppfödare. Johanna Friman.

Det handlar om hennes uppfödning Catch a Star HSS (SWB sto f 2010 e Sheraton-Amulet) som såldes till Malin Baryard Johnsson som 3-åring. På senare tid har stoet vunnit två Grand Prix-klasser i USA tillsammans med sin nuvarande ryttare Kevin McCarthy, Irland.

Johanna Friman beskriver sig själv som en ”liten uppfödare med stora drömmar”. Hon började med avel för tio år sedan.
–  Jag gjorde en visionstavla för nio år sedan och satte upp som mål att föda upp hästar till de bästa ryttarna. 2013 sålde jag majoriteten av just Catch a Star HSS till Malin Baryard, och ja – det fanns en bild av Malin på min visionstavla, berättar Johanna Friman.

Till Baryard Johnsson

Catch a Star HSS vandrade vidare från Malin Baryard Johnsson efter att bland att gått Falsterbo både som 5- och 6-åring. Stoet hamnade till slut hos den USA-baserade irländaren där framgångarna har börjat komma.
– Jag visste från början att hon hade något extra.

Johanna
Johanna Friman med några av sina uppfödningar.
Skyis
Årets föl, The sky is the limit HSS e Voltaire. Foto: Privat

44-åriga Johanna Friman har haft häst så länge hon kan minnas och bor med sin man Christian Friman och sina barn på en hästgård. Hon arbetar som företagsrådgivare på Nyföretagarcentrum och som näringslivskoordinator på Vetlandas Näringslivsbolag, totalt 75 procent.

Det är 21-åriga stoet Tolinda som är mamma till Catch a Star HSS och hon har glatt sin ägare med fler avkommor, hennes sista föddes i våras och blev ett stoföl e Voltaire. Tillkomsten var en riktig chansning som gick hem.

Ett sista strå

Efter att kämpat för att få tag på Voltairesemin länge lyckades det till slut och resultatet blev Follow Your Heart HSS, född 2018.
– Det fanns ett strå kvar av seminen jag fått fatt i. Jag gjorde en chansning och försökte få dräktigt trots att Tolinda då var 20 år. Lyckan var såklart total när hon lämnade ett sista stoföl som heter The sky is the limit HSS och kallas för Vega. Hon har också det lilla extra som jag kände att även Catch a Star HSS hade som liten. En dröm hade varit att se henne med Peder Fredricson en gång, säger hon och lyfter fram veterinär Henrik Nyberg på Nygårdens Stuteri.
– Först fick han ett 17-årigt sto dräktigt och sedan samma sto dräktigt igen tre år senare och då med semin från en hingst som varit död sedan 2004. Det är ju magiskt att han lyckades och för det är jag evigt tacksam.

Framgångsrika släktingar

Tolindas bror ZoJasper har ridits av stjärnor som Kent Farrington, Rodrigo Pessoa och Jerome Guery. Tolinda har också systrar som har lämnat flera 1,50- och 1,60-hoppare.
– Mödernet är guldnyckeln till en framgångsrik avel och det är hög tid att vi värdesätter stona och omtalar dem i samband med tävlingar och framgångar. I många tider har man bara sagt hingstarna i fler led, men det är stona som ska lyftas fram, tycker Johanna Friman.

Nu har hon inget sto dräktigt.
– Jag kommer fortsatt bara ta föl på beställning. Det är stora åtaganden och risker som man tar som uppfödare och det är svårt att få lönsamhet längst ner i näringskedjan.

”Måste löna sig”

– Jag har goda förutsättningar att föda upp hästar på stora kuperade marker, göra de unga hästarna välhanterade och ge dem mycket kärlek, men då måste också mitt arbete som uppfödare löna sig, fortsätter hon.
– Jag tror många uppfödare skulle tjäna på att vara lite mer affärsmässiga. Det är väl den stora lärdomen jag gjort under dessa tio år som uppfödare. Det tar också lång tid att se om de stammar man satsat på håller måttet. Catch a Star HSS hade inte varit där hon är i dag om inte Malin Baryard och hennes beridare gjort en stort jobb, och de kontakter som de bästa ryttarna har i världen är det få uppfödare som sitter på.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden