Sport
26 februari 2017 14:00

Henrik inför Europafinalen: ”Jag vill ha mer”

Henrik von Eckermann har härjat flera gånger om i resultatlistorna på Gothenburg Horse Show, men än är han inte klar. ”Jag vill ha mer” säger han inför världscupens Europafinal. Spana in här hur du håller koll på honom och de andra svenskarna i helgens viktigaste klass.

Henrik inför Europafinalen: ”Jag vill ha mer”
Henrik von Eckermann mår prima efter en framgånsrik tävling i Göteborg.

Henrik von Eckermann har tagit två segrar, två andraplatser och till sist en tredjeplats på söndagsförmiddagen på Gothenburg Horse Show. Prispengarna på hittills sisådär 250 000 kronor kan ökas på ytterligare i eftermiddag när det är Europafinalen av världscupen som gäller.
Henrik, som är snudd på klar till den stora finalen i USA, strålar av självförtroende när Ridsport träffar honom några timmar innan klassen med stort K.
– Självklart är man lugnare i kroppen och känner sig rätt bra när det har gått så här, säger han om helgens prisskörd.

Med en stundande final i USA är det viktigaste önskemålet inför eftermiddagens stora uppgörelse två bra rundor med Mary Lou – hästen som han har lotsat så jämnt under världscupsäsongen och placerat flera gånger om.   Likväl är vinnarskallen snabbt framme på frågan när han beskriver känslan efter en så framgångsrik tävling på svensk hemmaplan.
– Jag vill ha mer. Nu var jag trea på morgonen och jag vill upp två steg, säger han om den absolut sista klassen i Scandinavium.

Håll koll på svenskarna
40 ryttare får alltid starta i världscupklassen. Eftersom det inte finns så många seniorer i Göteborg fick samtliga tio svenska seniorer (inte U25-ryttarna) möjlighet att starta och toalt blir det sex svenska ryttare. Charlotte Mordasini, Alexander Zetterman, Karin Martinsen och Robin Ingvarsson startar inte.
Startnummer:
1. Helena Persson/Bonzai H
3. Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa
13. Douglas Lindelöw/Zacramento
14. Jörgen Larsson/Agathon S
27. Henrik von Eckermann/Mary Lou 194
31. Rolf-Göran Bengtsson/Casall Ask

SVT Play sänder klassen live med start 15.20
Startlistor och resultat

Vad krävs för att nå finalen i USA?
40 poäng har nästan alltid räckt för finalbiljett, vilket gör att nio ryttare kan känna sig säkra redan innan västeuropeiska ligans final som avgörs i dag.

Steve Guerdat, som lämnade återbud till helgens tävlingar, har också poäng som räcker men ingår inte i ligans finalkvot eftersom han är direktkvalad som regerande mästare.


Steve Guerdat avbokade Göteborgsresan med kort varsel till mångas besvikelse. Foto: Lottapictures

Hur ligger Henrik och Douglas till?
Henrik von Eckermann är bästa svensk i ligan. Hans 39 poäng bör med stor sannolikhet räcka till final. Henrik ligger på elfte plats och att åtta ryttare ska passera honom känns inte troligt.
– Jag är rätt lugn inför det. Det ska till en jädra otur för att det inte skulle räcka hela vägen, sa Henrik till Ridsport igår.
Han kan såklart även förbättra sina poäng i Göteborg.
– Det gör jag gärna. Med mer poäng kan jag flyga upp en bit på listan och det påverkar startnumret i första klassen vid finalen och det är en stor fördel, särskilt just i en tidshoppning.

Douglas Lindelöw är näst bästa svensk i ligan. Han har 20 poäng och behöver sannolikt vinna i Göteborg – andraplats kan eventuellt också räcka – för att nå finalen i USA. Samma förutsättningar gäller även för tyske Christian Ahlmann, som vann WC-klassen i Stuttgart men gjort sex starter utan att bli bland de 16 som får poäng i varje tävling.

Vilka kan gå vidare?
18 ryttare från den västeuropeiska ligan går till finalen. Om två eller flera ryttare hamnar på den sista finalplatsen avgör det bästa individuella resultatet vem som går till final.

Utöver Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw och Christian Ahlmann finns ytterligare 15 ryttare, dock ingen svensk, med chans att nå finalen. Det är alltså väldigt öppet om de nio biljetter som återstår bakom de nio som redan har poäng som räcker.

De 16 bästa i världscupklassen i morgon får poäng enligt 20-17-15-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Aktuell världscupställning

Text: Madeleine von Koch/Jörgen Ottosson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden