ProffstipsetVåga värma upp hästen ordentligt, erbjud hästen frihet och utmana dig själv. Det är några av de byggstenar som Henrik von Eckermann jobbar med.
Henrik von Eckermann: ”Använd hjälperna rätt – och stäng inte in hästen”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
1 Framridning – viktigt med bjudning
Var inte rädd för att skritta länge när du värmer upp. Man har så mycket gratis om man gör bra skrittarbete.
När du börjar galoppera, bjud hästen framåt och se vad som händer.
Sträva efter att hästen ska aktivera sina bakben när du tar i den — och koncentrera dig inte på var hästen har huvudet. Det är viktigare med bjudning och balans än att halsen är låg. Hästen kommer att komma ner när den är igenom kroppen.
När det gäller bjudning måste hästen vilja springa framåt, man ska inte behöva jaga den runt. Utan bjudning går det inte att jobba med att till exempel förbättra sprången.
2 Frihet – få en positivare häst
Det blir inte bra om man vill stänga in hästen i en ”box” mellan hjälperna. Om hästen aldrig får släppa ut kommer den aldrig riktigt till avspänning och blir därmed inte lösgjord.
Jag personligen tycker att en trevligare galopp är upp med huvudet än när hästen är instängd hela tiden.
Gör man arbetet i framåtbjudning i stället för att hela tiden hålla igen, får man en positivare häst som kommer att slappna av tidigare.
Mary Lou är väldigt känslig men jag kan inte sitta som på två ägg — hästarna måste någonstans acceptera och respektera att man kan sitta på dem utan att någonting händer. Man måste kunna lägga på hjälperna. Med heta hästar står många ryttare ofta ovanpå och försöker vara luft, men då blir det ofta värre och värre.
Att betsla upp vid en het häst och använda ett skarpt bett är ungefär som att slänga på en graman. Det är bättre att ta sig tid, annars är risken att betten bara blir skarpare och skarpare.
Rid en meter innanför väg-gen, för att öva ytterskänkeln. Hästen ska inte hänga sig på väggen.
Henrik von Eckermann om fyrkantsspåret
3 Förberedelse – utmana dig själv
Om du alltid rider på ett extra galoppsprång hemma kommer du inte fram på avstånden, för hästen har ingen galopp. Det blir extremt svårt på banan.
I stället för att göra det enkelt för dig genom att rida ett språng extra – utmana dig själv.
Tänk också på att det inte går att stanna upp på tävlingsbanan, så träna gärna på att fortsätta rida på vad du har även på träning, även om det inte känns optimalt.
Det kan vara bra att träna på att variera långa sträckor med snäva svängar.
4 Fina hjälper
Sväng för skänkeln, med sitsen som inverkan – rid inte så mycket med handen.
Ett bra sätt att förfina hjälperna är att rida mycket svängar, till exempel genom att förminska ridbanan med bommar. Det ger mycket extra, hästen blir mjukare i sidorna och mer uppmärksam.
Visst kan man ställa lite, men ytter-tygeln styr och hästen ska hela tiden ha vikten på bakbenen.
I en omhoppning behöver man kunna ta snäva svängar och samtidigt ha hästen i balans. Tänk galoppiruett i snäva svängar, hästen ska sitta på sitt inre bakben.
Jag är själv är ingen talang på att hitta rätt avstånd, men jag är hyfsad på att rida hästarna i balans. Då kan de ta hinder även om inte avståndet är perfekt.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på