HästhälsaI ett nytt samarbete med ett försäkringsbolag hoppas Henrik von Eckermann kunna dela med sig av sitt hästkunnande. Att förebygga hältor och kolik står överst på agendan och han menar att det inte bara handlar om otur när man råkar ut för det.
Henrik von Eckermann: ”Hoppas andra slipper göra de misstag jag gjort”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
– Jag försöker varje dag att bli ett bättre jag.
Det är Henrik von Eckermann som säger detta. Tydligen kan han inte bara sätta sig ner och njuta av att vara rekord-världsetta.
– Jag rider inte idag som jag gjorde för tio år sedan, jag var inte den här ryttaren för tio år sedan. Utan jag har utvecklat min ridning till något som jag tycker är lättare och mjukare.
Jag har aldrig sett mig som den bästa ryttaren, utan som en som måste vara bäst på allt det andra.
Henrik von Eckermann
Men ridningen är kanske inte det viktigaste för Henrik.
– I vår business handlar mycket om ridning och det kan glömmas bort att allt annat runtomkring är så viktigt. Och visst, man kan lyckas utan det, men bara kortsiktigt.
– Jag har aldrig sett mig som den bästa ryttaren, utan som en som måste vara bäst på allt det andra.
Nytt samarbete
Nu vill Henrik genom ett nytt samarbete med försäkringsbolaget Agria vara med och hjälpa andra ryttare och hästägare att bli bättre genom att sprida kunskap.
– Jag är den som alltid vill förbättra allt. Jag kan ärligt säga att jag varje dag försöker se vad som kan bli bättre för hästen. Agria har mycket verktyg för det och jag hoppas att jag kan dela med mig av min erfarenhet så att andra slipper göra de misstag jag har gjort.
Tidigare har försäkringsbolaget jobbat med svenska ryttare på hemmaplan, men när företaget expanderar mer utomlands vill man samarbeta med en internationell toppryttare.
– Henrik är svensk och utbildad i Sverige men baserad ute i världen. Han har grunderna och delar vår bild av hästvälfärd, säger Agrias Mikael Theorén om sin första internationella profilryttare.
Hältor och kolik handlar inte om otur
Hältor och kolik är två områden han vill fokusera på. Henrik menar att det inte handlar om otur när hästar råkar ut för det.
– Jag hade problem med min rygg när jag var ung, men jag kan inte behandla ryggen hela livet, jag måste träna för att bygga upp kroppen istället. Det är klart att man måste behandla hästar om det behövs, men du måste ta reda på varför den bli halt. Kanske rider jag fel, kanske har jag för dålig balans? Och sedan måste du rida och bygga upp hästen.
– Ibland känns det som att ryttare går till veterinären och behandlar och sedan tänker de att ”Ja, nu ska hästen vila, nu åker jag på semester!”.
– Jag har inte haft problem med att mina hästar får kolik. Det finns en anledning till det, det är inte tur. Man måste vara steget före, vara uppmärksam på att hästarna dricker, bland annat.
Genom att dela kunskap hoppas Henrik kunna hjälpa andra att förebygga både hältor och kolik.
– Jag kan ta med mig mycket erfarenhet om hästarnas hälsa från det dagliga arbetet.
Kontakten med hästen viktig
Tyvärr, menar han, är det inte alla ryttare som har rätt inställning och han citerar sin tidigare arbetsgivare Ludger Beerbaum: ”Sporten har mer hästar än hästmänniskor!”
Han ger själv ett exempel.
– När folk kommer och provrider en häst utan att se hästen, utan att knyta kontakt med hästen innan man sitter upp … Kontakten med hästen är så viktig om du vill lyckas som ryttare. För att nå framgång måste du känna din häst.
Måste analysera varje gång han sitter av
– Jag har försökt sammanfatta det jag lärt mig genom åren i en grundfilosofi på tre pelare – lyhördhet, individanpassning och kunskapssökande.
Lyhördhet handlar om att lyssna på hästen.
– Varje gång jag sitter av måste jag analysera. Förstod hästen vad jag ville? Titta på hästen, du får så mycket information!
Man måste lära känna och förstå sina hästar.
– När jag kommer ut i stallet kan jag se direkt om hästarna är som vanligt, eller om någon står med huvudet in i ett hörn – då vet man att något är fel.
Att anpassa allt till varje häst är viktigt.
– Jag har ridit hundratals hästar och alla är olika. Vad en häst behöver kan vara så oerhört individuellt.
Jag gör inte det här för folk, jag gör det för hästarna
Henrik von Eckermann
Henrik menar att en ryttare måste ständigt vara nyfiken och söka ny kunskap.
– Jag har inte gjort allt i mitt liv rätt, för jag har inte haft kunskap. Man måste fråga sig varje dag vad man kan göra bättre, vad man kan lära nytt.
Henrik hoppas också att samarbetet kan leda till något mer.
– Det vore spännande att vara med i en studie och se om min känsla stämmer överens med vetenskapen.
Och vad hoppas han då att folk ska få med sig från det här samarbetet?
– Jag gör inte det här för folk, jag gör det för hästarna.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på