Världen
3 maj 2018 10:03

Herpessmittan: En häst död och 24 sjuka på Hesselhøj

VirusUtbrottet av herpesviruset sprider sig i Danmark. Flera hästar har dött, bland annat på Hesselhøj hingststation där också 24 hästar har insjuknat. "Det värsta vi har varit med om," säger Hesselhøjs Hans Jørgen Höeck.

Herpessmittan: En häst död och 24 sjuka på Hesselhøj
Hans Jørgen Höeck från Hesselhøjs hingsstation i Danmanrk med sin uppfödning Donkey Boy när han tog brons på UVM, riden av Jan Møller Christensen. Nu har stationen stängt efter att ha drabbats hårt av herpesvirus. Foto: Kim C Lundin

I Danmark har flera hästar drabbats hårt av herpesvirus. Højgård Hestehospital i Odense på Fyn bekräftar att viruset hittills har kostat tre hästar livet och på torsdagen berättar Ridehesten att en häst har dött i smittan på Hesselhøj hingststation. Där behandlas också 24 hästar för smittan.

Hesselhøj har stängt sin hingststation, liksom tränings- och försäljningsstallarna. De hästar som har blivit sjuka står i samma stall. De 24 sjuka hästarna har feber och en har drabbats av neurologiska symptom.
– Vi går upp på nätterna och ser till hästarna. Jag måste erkänna att jag är rädd för att gå in i stallet på morgonen, säger Hans Jørgen Höeck, Hesselhøj hingststation, till Ridehesten.
– Vi har hållit på med det här i 20 år och det är det värsta vi har varit med om, fortsätter han.

Flera andra anläggningar i Danmark är drabbade. På Dalumgaard Ridcenter, en anläggning med 85 hästar, har två hästar har dött och att två andra är just nu delvis förlamade. Även Frankrike är drabbat. Där har veckans trestjärniga internationella dressyr CDI Saumur och flera nationella tävlingar ställts in sedan fall av EHV-1 och närbesläktade EHV-4 har rapporterats.

Hästar kan få flera olika typer av herpesvirus. EHV-1 kan leda till luftvägsinfektioner, neurologisk sjukdom och hos dräktiga ston även kastning. För att skydda sina hästar mot EHV-1 rekommenderas bland annat att nytillkomna hästar står i karantänstall. Läs mer om EHV-1

Här kan du se när danska veterinären Peter Hjuler svarar på frågor om smittan.

Fakta

EHV-1

EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

  • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
  • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
  • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden