Blogg
14 mars 2022 09:39
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Gräddan av världens bästa unga gångartshingstar”

Dansk VarmblodHingstbloggens Lena Nyström betar av hingst efter hingst på hingstekåringen i danska Herning, som avslutades på söndagen. Hon har en klar favorit och var inte helt överens med domarna när det gällde en av segerhingstarna.

Hingstbloggen: ”Gräddan av världens bästa unga gångartshingstar”
Iron och Mette Sejbjerg var Hingstbloggens favorit. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Då var jag tillbaka från Herning med nya spaningar vad gäller dressyrkusarna. När det här skrivs är det söndag kväll och våra svenska bröder Fredricson har turats om att vinna 1,50-hoppningarna, det är bara att bocka och buga för fantastisk ridning!

    Dressyr på hög nivå har här också varit och det är en enorm ynnest att få se hästar som Bohemian och Danciera samt ryttare som Cathrine Dufour, Lena Waldmann, Daniel Bachmann Andersen, Dorothee Schneider och Nanna Skodborg Merrald på den allra högsta nivån. En annan sak som slår mig helt spontant såhär är vilken GP-förärvare BH Zack är, vad man än tycker om honom i övrigt.

    Nu är min avsikt att uttala mig om en del av de ridna gångartshingstarna, vilka visat upp sig i presentationsklasser vid två tillfällen.

    Jag tar dem i den ordning jag såg dem, så absolut ingen rangering på något sätt. Jag vill inleda med fjolårets vinnare i UVM, Hesselhöj Downtown (e H. Donkey Boy-Zack). Detta är en fantastisk häst av det något mindre slaget. Han har tre jättefina gångarter och ser ut att vara på god väg mot start i sina 6-årsklasser. Om jag får vara petig hade jag önskat att få se honom något mera avspänd.

    Nästa häst jag vill prata om är den ett år yngre inte så vackre My Vitality (e Vitalis-D-Day), alltså helbror till Vitalis. Ännu en helbroder vid namn One-Two-Three godkändes vid KWPN i vintras och kommer sannolikt att stanna där. Eric Guardia rider mjukt och förtjänstfullt och presenterar en avspänd och samarbetsvillig häst, vilken går i en ändamålsenlig form. Han har inte de vassaste bakbenen men är enormt ridbar och avlar dessutom riktigt bra. Hans gångarter är jämna med ett litet plus för galoppen.

    Galoppen är snudd på oanvändbar, så stor den är.

    4-årige Be Sure (e Benicio-Scuderia), vilken var en riktig snackis med tämligen många betäckningar i fjol, står inte överst på min gilla-lista. Jag tycker att den är extremt storgångad jämnt över och att galoppen är snudd på oanvändbar, så stor den är. Dessutom springer den ifrån sina bakben i trav. Detta höll dock inte kåringskommissionen med om utan utsåg honom till segerhingst bland 4-åringarna. Han känns dock oerhört ridbar och samarbetsvillig.

    Sen har vi Dream Boy-sonen Monte Carlo TC, som är sprungen ur ett United-sto. Denna nu 5-åriga hingst fick flest ston av alla i Danmark i fjol. Han har en härlig travmekanik med fin front och helt okej bakben. Galoppen är luftig med väl undersatta bakben och den är dessutom väldigt reglerbar, medan skritten håller en god kvalitet, den är lagom stor och helt ren.

    Efter detta hade jag förmånen att få njuta av Eva Möllers fina ridning på den nyblivna 6-åringen Danciero (e Dancier-Floriscount). Denne inte så långbenta man tog silver på UVM i fjol. Han besitter tre jämna fina gångarter och verkar dessutom väldigt samarbetsvillig. Absolut en hingst att överväga om man har ett långlinjerat sto som behöver en ridbar hingst med mycket elasticitet.

    I fjol blev han ytterst förvånande inte uttagen till UVM.

    Den mycket större 6-åriga Fynch Hatton (e Formel Eins-Sir Donnerhall) vann som 3-åring sadelkåringen i Vechta och blev sedan Bundeschampion som 4-åring. I fjol blev han ytterst förvånande inte uttagen till UVM. Han är väldigt stor i sin trav och galopp, där traven är väl långsam med massor av elasticitet och galoppen håller god kvalitet. Skritten är av det kortare slaget.

    Total Mc Laren (e Totilas-De Niro) är en stor snygg hingst med den berömda Silberaster som mormor. Han var i fjol tredjeplacerad på Bundeschampionatet och vann även Hauptpremie i Oldenburg, vilket är ett pris som delas ut till unga hingstar baserat på egna prestationer samt förärvning. Hingsten har fina välbalanserade gångarter med ett stort plus för sin 10-mässiga galopp och verkar ridbar, men har tyvärr OCD och är därför inte möjlig att använda i SWB.

    Jag kan ju inte påstå att det är speciellt njutbart att titta på.

    9-åriga Revolution (e Rocky Lee-Rouletto) kan nu alla rörelser som ingår i GP, men jag kan ju inte påstå att det är speciellt njutbart att titta på. Hingsten har förärvt sig väldigt väl, han ger längre linjer och förbättrar verkligen galoppkvaliteten hos sina avkommor.

    B. Santiago Bernbéu (e B. Santiago-B. Laurino) har utvecklats fint och den nu 5-åriga hingsten ser väldigt redo ut för att hävda sig i årgångens tävlingar. Hingsten var premiehingst som 3-åring och jag har sedan dess inte sett honom.

    Likaledes 5-åriga Freetown (e Fürst Wilhelm-Sir Donnerhall) som verkat i Sverige är en hingst med en fantastiskt fin galopp, en helt okej skritt samt en trav med betydligt mer utvecklad mekanik i sina framben än i sina bakben.

    Den nu 11-åriga Franklin är nu färdig för GP, han behärskar alla övningar, men kokar fortfarande över i galopparbetet. Som avelshingst förärver han företrädesvis en god travmekanik och han passar bäst till ston som har lite längre linjer.

    Han ger ett synnerligen trevligt och ridbart intryck.

    Västra Hobys 4-åriga Rosebank (e Revolution-Dalwhinnie) är en stor långlinjerad herre med en fin galopp som bästa gångart. Skritten är bra och traven kunde ha mer undersatta bakben. Han ger ett synnerligen trevligt och ridbart intryck.

    Likaledes 4-åriga SH. Finest Hour (e Franklin-Zack) har en alldeles magiskt bra galopp, en fin trav och en ren skritt. Tyvärr reds han med extremt indraget huvud och kort hals.

    Global Player (e Grand Galaxy Win-Don Schufro), vilken som 2,5-åring var segerhingst i Vechta, har nu hunnit bli sex år gammal och är fortfarande väldigt övertygande i sin skritt- och travmekanik, medan galoppen håller en betydligt mer moderat kvalitet. Han tog i fjol fjärdeeplaceringen på UVM.

    Franzé (e Franklin-Sezuan) är en 4-åring med tre fina gångarter, vilka hade kunnat vara ännu bättre om hans ryttare kunnat undvika att peta med spöet på honom under travarbetet, med den påföljden att han ryckte in bakbenen under sig, i och för sig en positiv egenskap, medan det här enbart störde helhetsintrycket.

    5-åriga 175 cm stora So Perfect (e Sezuan-Sir Donnerhall) har även den varit en stomagnet och jag vet att Andreas Helgstrand själv är väldigt glad för den, men den är tyvärr inte riktigt min melodi. Han travar fint med en lätt front, men jag hade velat ha mer undersatta bakben och jag upplever att hans galopp blir något ”stampig” och hade önskat mer ryggverkan.

    Jag gillar hans avstamp från jorden med bakbenen.

    Bonjour (e Bon Coeur-Fürst Nymphenburg) är fyra år gammal, ganska busig och har en riktigt fin galopp. Såväl skritt som trav håller god kvalitet och jag gillar hans avstamp från jorden med bakbenen.

    Sen kom vi då till den stora stjärnan i mina ögon, nämligen den nyblivne 5-åringen Iron (e Ibiza-Hohenstein). Denna hingst har för mig hela paketet; skritt, trav och galopp av ypperlig kvalitet! Dessutom en ridbarhet som verkar alldeles fantastisk! Det enda som faktiskt är negativt med honom är att han inte är helt lätt att få dräktigt med…

    Det går inte att skriva om den här presentationen av hingstar utan att nämna Jovian (e Apache-Tango) som nu är åtta år gammal och leker sig igenom GP-rörelserna med en enorm lätthet och mjukhet utan att lämna något övrigt att önska. Det är en sann njutning att se honom!

    Jovian-andreas-helgstrand
    Jovian och Andreas Helgstrand. Foto: Pernilla Hägg

    Jag hade sett väldigt mycket fram emot att se Vitalos (e Vivaldi-De Niro), som i fjol segrade i Bundeschampionatet för 4-åriga hingstar med sanslöst höga poäng. Den 175 cm höga hingsten är verkligen imponerande, det enda lilla jag har att anmärka på är att han stundtals ser ut att komma lite ”på näsan” och inte alltid är helt självbärig, men man måste beakta att han är väldigt stor med stora gångarter.

    Känns som en oerhört komplett hingst i mina ögon!

    Den sista hingsten jag vill nämna i den här sammanfattningen är For Real (e BH Farell-Lord Loxley), fyra år gammal, vacker som en dag och vinnare av såväl sitt danska prov som Bundeschampionatet i fjol. Han har jättefin såväl skritt som trav och galoppen är verkligen inte långt efter. Han gör dessutom sitt jobb med en enorm uppmärksamhet på sin ryttare, det känns som en oerhört komplett hingst i mina ögon!

    Livet är fullt av fantastiska hästar och i Herning samlas gräddan av världens bästa unga gångartshingstar, det är en sann ynnest att få stänga av allt hemskt som händer i världen runt omkring några dagar och bara få njuta! Låt oss bara hoppas att världen står kvar tills nästa år, så att vi hästnördar kan få åka tillbaka och uppleva detta ytterligare en gång!

    Stort lycka till med er avelssäsong, allihop!

    /Lena Nyström

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden