Avel
30 november 2018 14:00

Hingstbloggen: ”Hopphingstarna – vilken samling”

Ridsports hingstbloggare Lena Nyström är på plats i Tyskland där Westfalenförbundet har sin årliga hingstpremiering. Här bjuder hon på en analys av flera av hingstarna och avslöjar vilken hingst som fick hennes hjärta att banka extra hårt.

Hingstbloggen: ”Hopphingstarna – vilken samling”
Nr 54 (Asca Z-Cashas) blev jag lite kär i. Enormt vacker häst med fin gång. Foto: Lena Nyström

Så har jag kommit ner till mysiga Münster-Handorf där Westfalenförbundet har sin årliga hingstpremiering. Här vimlar av fantastiska såväl toppstammade som topphoppande hingstar.

Mer om detta senare, nu fokuserar vi på dressyrhingstarna.
Av tradition och närhet till Holland visas här vanligtvis ett antal holländska hingstar, tex godkändes Don Juan de Hus här. Även i år är här holländskt inslag i form av nr 50 (Vitalis-Krack C), vilken är en av årgångens bästa hingstar här nere. Såväl trav som galopp håller riktigt hög kvalitet, medan skritten är knapp. Han såldes till Belgien för 370 000 euro, men det ryktas att han kommer att stå på station hos Mathieu Beckmann i Westfalen.

Nr 50 (vitalis-krack C)
50 (Vitalis-Krack C) såldes till Belgien för 370 000 euro, men det ryktas att han kommer att stå på station hos Mathieu Beckmann i Westfalen. Foto: Lena Nyström

Holländsk fader har katalog nr 1 i form av Apache, på mödernet finns Fürst Romancier. Snygg häst med härlig såväl trav- som galoppkvalitet, medan skritten är av ordinär karaktär. Ny ägare efter auktionen blev Gestuet Bonhomme, 400 000 euro kostade det dem.

En hingst som verkligen lyser av charm och självförtroende är Dancier-Floriscount-sonen med nr 18. Han är typmässigt ingen hit, men har massor av gång och utstrålning. Skritten är riktigt bra. Han utsågs till segerhingst och köptes av konstellationen Schockemöhle-Helgstrand för 700 000 euro.

Nr 18 (dancier-floriscount)
Nr 18 (Dancier-Floriscount) verkligen lyser med sin charm och självförtroende; Foto: Lena Nyström

En som däremot är vacker som en skulptur är nr 34 (Franziskus-Rock Forever). Modellen är oklanderlig, galoppen super, traven tror jag är bra, men hästen är tyvärr lite halt, medan skritten är lite kort men helt ren. Han ägs av Herr Holkenbrink och är ju en produkt av hans båda stämpelhingstar.

Nr 34 (franziskus-rock Forever)
Vacker som en skulptur. Nr 34 (Franziskus-Rock Forever). Foto: Lena Nyström

Bundeschampion Baccardi (Belissimo-De Niro) har sin första årgång här och det ser väldigt lovande ut med två riktigt fina visade söner. Såväl nr 4 ue. Laureus som nr 5 med en mamma efter Lissaro var snygga välgående individer med god mekanik genom hela kroppen i trav och galopp. Den sistnämnde skrittade dessutom väldigt trevligt.

Sannolikt köptes den förstnämnde, som dessutom utsågs till premiehingst, av Sissi Max-Theurer, som är en trogen kund här nere, för 370 000 euro. Hon har tidigare investerat i UVM-2.an Villeneuve, samt Valparaiso o Dimitroff, alla tre ljuvliga hästar.

Nr 4 (baccardi-laureus)
Snygg och välgående var nr 4 (Baccardi-Laureus). Foto: Lena Nyström

En som däremot inte verkar förärva sig lysande är Benicio, många travar rejält bakom sig och rör sig i lite framvikt. Det finns ju några undantag i form av Bonds och Baron, som tur är. Han fick trots detta flera söner godkända, för mig tämligen obegripligt. Bernay hade en riktigt fin son här ur en Dream On-mamma. Mödernet är strålande med hästar som Revenant, Estobar och Eichendorff mfl. En långlinjerad välbyggd 169 cm stor individ med fin mekanik i samtliga gångarter.

En av betydligt mindre modell, 162 cm, är Helgstrands First Ampere-Diamond Hit. Massor av gång och charm, men kanske ändå inte riktigt min typ av häst.

Även här finns en riktigt fin Grand Galaxy Win-avkomma, med Lord Sinclair-Donnerhall på mödernet. Härlig trav och galopp, mer moderat skritt, vacker häst. Inte godkänd pga sin testikelstatus, trots detta såldes han på auktionen för 130 000 euro.

Så till hopphingstarna, vilken samling!
Bäst av alla tror jag att Cavtat-avkomman med nr 56 är. Han kommer ur ett Calido-Ronomee-sto ur Holsteiner stam 242.

Nr56
Bäst av alla var Cavtat-avkomman med nr 56.

Det är en maskulin hingst av ytterst god modell med en helt exceptionellt god hoppning, där ingenting verkas saknas! Han utsågs till reservsegrare och såldes på auktionen för 160 000 euro till en österrikisk köpare.

Super var även nr 69 (For Pleasure-Nabab de Reve) samt nr 54 (Asca Z-Cashas). Den sistnämnde blev jag lite kär i, enormt vacker häst med fin gång.

Nr 69 (for Pleasure-nabab De Reve)
Riktigt super var nr 69 (For Pleasure-Nabab de Reve). Foto: Lena Nyström

Här fanns även en avkomma till Diamant de Semilly ur en helsyster till Casall, en stor och rejäl välhoppande hingst, en härlig Cordess-Contendro vilken fick premie mfl. Jag rekommenderar er verkligen att gå in på arkiv på Clip My Horse och titta, det är en ren njutning att titta på hoppningen härifrån.

Segerhingst blev For Pleasure-sonen, han såldes till Stall Tebbel för 330 000 euro. Detta var allt från mig och hingstpremieringar i år, jag återkommer efter nyår med rapport från Holland, vars förselekteringar pågår för fullt just nu.

/Lena Nyström.

Det är ett blogginlägg – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden