Unghäst-VMVilka hästar fick för lite poäng och vilka fick för mycket under onsdagen på unghäst-VM i dressyr? Hingstbloggens Lena Nyström är på plats i Verden för att följa mästerskapet och som alltid tycker hon till: "Åttan han fick för sin knappa knappt rena skritt är betydligt svårare att förstå, det blir liksom fel signaler," skriver hon om en de främsta i 6-åringarnas kval. Här finns också flera bilder från tävlingarna.
Hingstbloggen: ”Ju äldre jag blir desto mindre förstår jag”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Då är vi på plats i ett KALLT Verden; jag, Lena Sellman och fotograf Pernilla Hägg. Vi är dessutom omgivna av ett härligt gäng svenska ryttare, hästägare, groomar och supportrar.
Standarden på såväl hästar som ryttare har höjts de senare åren, det är många fina hästar med o man får se mycket god ridning. Lena Nyström.
Det ser inte riktigt ut som det brukar göra här, banorna är flyttade och givetvis är här inte så mycket folk beroende på att det endast släppts ett måttligt antal biljetter på grund av Covid-situationen. För hästarna känns det bättre, åskådarna sitter betydligt längre ifrån banorna än tidigare och trots att det blåste rejält idag var det inte en massa tält som fladdrade och lät en massa.
För pressfolket var det faktiskt helt värdelöst; vi får vistas längst ner på ena kortsidan, där man spänt upp två tält till oss med några stenhårda träbänkar i. Det fanns vare sig mat, vatten eller ström där och jag tycker ruskigt synd om fotograferna som vandrade fram och tillbaka likt ett lämmeltåg under ritterna för att få vettiga vinklar till sina bilder…
Så till dagens sport och domeri. Jag måste erkänna att ju äldre jag blir; desto mindre förstår jag… Det jag förstår är att man kan hälla på fantastiska Kjento (Negro-Jazz) såväl 10 för trav som galopp, medan den 8:an han fick för sin knappa knappt rena skritt är betydligt svårare att förstå, det blir liksom fel signaler. Charlotte Fry på ryggen är en makalös ryttarinna, hon är 25 år gammal och rider som ett fullblodsproffs!





Relativt tätt i hälarna på Kjento flåsar nästa avelshingst, nämligen Escamillo (Escolar-Rohdiamant), som initialt var i träning hos Isabelle Werth, men som sedan 2020 befinner sig hos Helen Langehanenberg, där han nu tävlas av hennes spanska beridare Manuel Dominguez Bernal. Hingsten, vilken ägs av amerikanska Kimberly Davies, betäckte mycket under sina första år i avel, medan han sedan flytten enbart fokuserat på sin sportliga karriär. Hingsten dansar fram i en härlig form och har tre fina gångarter, han är på så sätt mer jämn än klassens ledare.
Som trea idag placerade sig svenskbekantingen Suarez (Sezuan-Desperados), vilken fick 8,5 på samtliga bedömningsmoment utom skritt, där det blev en jämn 8. Han gav ett stabilt och gediget intryck, medan det kanske i mina ögon fanns andra hästar med likartade kvalitéer som inte alls nådde upp i samma poäng.
Ännu en godkänd hingst på fjärde plats, nämligen Dancier Gold (Dancier-Weltmeyer), vilken har en fantastisk bakbensmekanik, men framben som inte riktigt ”orkar” bära upp trycket bakifrån. Australiensiska Simone Pearce på ryggen gör ett stålande jobb, hon får honom att tämligen ofta se väldigt lätt och självbärig ut.
Dagens stora överraskning var polska Beata Stremler på valacken For Magic Equesta (For Romance-A Jungle Prince), en häst med en härligt elastisk trav och en stor ren skritt, vilka båda kammade in välförtjänta höga poäng, hon ligger på 5:e plats inför lördagens final.
Enda svensk till final är det fina diplomstoet First Lady VH (Fürstenball-Cashmir) från Tobias Hansson, ägd av familjen Lexner-Jonsson, som faktiskt kom hit som reserv. Med skicklige Jacob Nörby-Sörensen på ryggen fick hon idag rättvist betalt för sin fantastiskt fina travmekanik. Såväl skritt som galopp fungerade bra och även poängen för lösgjordhet och framtidspotential blev fina.
Sammanfattningsvis tycker jag att man kan säga att standarden på såväl hästar som ryttare har höjts de senare åren, det är många fina hästar med och man får se mycket god ridning. Majoriteten av ekipagen var klara för klassen och de flesta bytte fint på hjälpen, något som faktiskt är kanske det främsta kriteriet för att delta som 6-åring. Sen fanns det hästar som i mina ögon fick för lite poäng, exempelvis det underbara danska stoet Sweetnes (St. Schufro-Sir Lancelot), tyska Escalla (Escolar-Dimaggio), KWPN-registrerade Kostolany B (Toto Jr-Jazz) startande för Ungern samt Nina Sixtenssons uppfödning Jetset (Johnson-Beltoni).
Det var allt från mig för idag, vi hörs i morgon igen!
/Lena Nyström
PS. På Clip My Horse går mästerskapet att följa och även att se i efterhand.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på