Blogg
3 augusti 2018 06:47

Hingstbloggen på UVM: ”Kvalitén blir bättre för varje år”

Mästerskap"Generellt tycker jag som vanligt att man ibland väljer att ”glömma/inte se” svagheter i vissa gångarter hos vissa hästar, medan man hos andra hugger som en spottkobra vid minsta felsteg." Det tycker Hingstbloggens Lena Nyström om första dagen på unghäst-VM i dressyr.

Hingstbloggen på UVM: ”Kvalitén blir bättre för varje år”
Candy (Sir Donnerhall-Fürst Heinrich) och Eva Möller kom med till 5-åringarnas final som sexa i torsdagens kval - i finalen blev det ett brons. Foto: Lena Nyström

På plats i ett sommarvarmt Ermelo eller snarare Nationaal Hippisch Centrum strax utanför staden. På hotellet i Harderwijk har jag AC på rummet och det är fantastiskt att få lov att gå och lägga sig i ett svalt sovrum, inte något man direkt blivit bortskämd med den gångna sommaren.

För hingsthållarna är det ett fantastiskt tillfälle att marknadsföra sin hingst. Lena Nyström.

På torsdagen var det kvalifikation för de 5-åriga hästarna och danskarna höll sig i vanlig stil väl framme. Efter de första 22 av de totalt 42 startande ekipagen hade vi Andreas Helgstrand i täten på undantagshästen Zhaplin Langholt (Zonik-Stedinger). Det är en stor, flott, långlinjerad valack med tre goda gångarter. Traven är elastisk med finfina bakben och en lätt, härlig front, skritten är ren men inte jättestor, medan galoppen är luftig med fin mekanik. Andreas red med lagom tryck och det var en harmonisk uppvisning.

Flåsande honom i hälarna har vi holländska Emmelie Scholtens på Apache-sonen Indian Rock, som på mödernet har Vivaldi. Denna hingst var segerhingst inom KWPN som 3-åring och har sedan dess utbildats av Emmelie. Han har alltid haft en fantastisk galoppkvalitet men har varit lite stram i sin trav, medan skritten håller väldigt bra kvalitet. Traven har nu utvecklats på ett väldigt positivt sätt och den är lätt och luftig med en fin elasticitet. Hingsten är dessutom vacker som en tavla.

De följs av Imagine, ett förtjusande sto e Dream Boy med ett möderne e Jackson. Stoet har en vacker travmekanik med lätt front, härlig elasticitet och god bakbensaktivitet. Skritten är stor och helt ren, medan galoppen för mig är den svagaste gångarten, dock belönad med höga 8,6.

I Falsterbo i somras var det många som föll pladask för det vackra, dansanta stoet Atterupsgaards Delorean (Bon Bravour-Sandro Hit). Inte heller här gjorde hon någon besviken med sin enormt uttrycksfulla trav, sin stora, rena skritt och sin luftiga galopp. Tyvärr strulade det något i kommunikationen mellan henne i hennes ryttare Selina Solberg Vittighus och ”submission-siffrorna” landade på blygsamma 7.3. Trots detta är hon uppe och nosar i täten, vilket ytterligare understryker hennes höga kvalitet.

Efter henne följer hingsten In Style (Eye Catcher-Lorentin) från Joop van Uytert, vilken rids av hans flickvän Renate van Vliet. Det är en häst med stor trav som kunde varit något kvickare bakifrån, en ren ganska kort skritt och en fin galopp. Den är dessutom välriden och lydig.

Under eftermiddagen hände det en hel del med resultatlistan. I topp när klassen är slut ligger Revolution med Andreas Helgstrand i sadeln. Trots att han var lite hingstig och skrikig och kom något bakom hjälp i första galoppdelen och därför blev lite ”gunghästaktig”, har jag aldrig sett honom gå så bra. Han är mycket mer sluten i sin travmekanik nu och hänger ihop i ökningarna på ett bättre sätt. Skritten är emellanåt farlig, då han föreföll ta kortare steg med ena bak vissa steg. Galoppen är från grunden hans bästa gångart, men den är ju väldigt stor och jag tror inte det har varit helt enkelt att packa ihop den till vad den är i dag.

Som delade tvåor ligger Mattias Alexander Rath med Destacado och Fredrik Wandres med Zucchero. Hur Destacado (Desperados-Londonderry) hamnade där är för mig helt obegripligt. Hingsten har förvisso en fantastisk skritt men han travar genomgående rejält bakom sig så 9,1 där är fullständigt missvisande. Inte heller galoppen håller en 9-mässing kvalitet.

Zucchero (Zonik-Prince Thatch xx) däremot har i sin trav starka, bärande bakben och en lätt front, en utmärkt skritt och trevlig galoppmekanik.

Med till final har vi även det fantastiska stoet Candy (Sir Donnerhall-Fürst Heinrich), nu riden av Eva Möller. Stoet som redan är väldigt segervant, bland annat från Bundeschampionatet i fjol och Elitstoutställningen i Rastede som 3-åring, travar på ett helt underbart sätt, man får en känsla av att hon knappt rör marken. Även skritten håller en hög kvalitet medan galoppen är av det betydligt enklare slaget. Hur som helst fick hon alldeles för lite betalt för sin trav, 8,8.

Imposantosbartveeze_lenanstrm
Lena Nyström tycker att finalklara Imposantos är en uttrycksfull hingst. Han rids av Hollands Bart Veeze. Foto: Lena Nyström
Indianrockemmeliescholtens_lenanstrm
Indian Rock under Emmelie Scholtens blev femma i kvalet.

Wynton-sonen Imposantos med en Krack C-mamma är en uttrycksfull hingst med en stor travmekanik med bra bärighet, en stor, ren skritt och en fin galopp med härligt uttryck. Han är dessutom lydig och genomsläpplig.

En häst som tilltalade mig enormt mycket var Dorian Grey de Hus (Don Juan de Hus-Sandro Hit) som med Jessica Michel Botton på ryggen levererade en väldigt fin travtour, bedömt med 9,3. Tyvärr har hästen i sin skritt en rörelsestörning på sitt ena bakben, det ser nästan ut som om den ”tuppar” lite vissa steg. Domarna drog ner till 8,0 men inte mer, lite märkligt. Även galoppen håller hög kvalitet, medan han busade något och genomsläpplighetsbetyget landade under 8.

Devonport (Dancier-Ravallo) från Gert Sosath reds av Rieke Schneider på ett trevligt sätt, även om han inte var helt stadig i formen. Hingsten har tre jämna gångarter och förtjänar defininitivt sin finalplats, vilken han delar med Ironman (Bordeaux-Rosseau), riden av Yvonne Österholm, vilken samlar höga poäng på sin ridbarhet och sin härliga galopp, medan traven får lite mindre betalt.

Inga svenska hästar till final, men vi är ganska nära, så med vettiga ritter och lite tur hoppas jag att vi ska kunna få med åtminstone en svensk häst dit via lilla finalen!

Generellt tycker jag som vanligt att man ibland väljer att ”glömma/inte se” svagheter i vissa gångarter hos vissa hästar, medan man hos andra hugger som en spottkobra vid minsta felsteg. Detta gäller bland annat ojämnheter i skritt, svaga bakben i trav eller bristande ryggverkan i galopp. Kvaliteten på deltagande hästar blir bättre för varje år och det är för hingsthållarna ett fantastiskt tillfälle att marknadsföra sin hingst.

Nästa gång ni kommer att höra ifrån mig är när jag kommer med en sammanfattning av årets UVM nästa vecka; på fredagen kommer ”mina” resenärer med Ridsports läsarresa och då ligger det större fokus på dem än på att rapportera härifrån.

Hälsningar

/Lena Nyström

Resultat, 5-åringarnas kval

Inga svenska 5-åringar till final

Arrangörens webbplats med webb-tv.

Läs om alla svenska ekipage på UVM.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden