Blogg
11 februari 2018 06:30

Hingstbloggen: ”Reproduktion på högsta nivå”

FöltillverkningHingstbloggaren Lena Nyström är seminveterinär till yrket och har varit på fortbildning i Belgien. Där fanns det spännande forskning att ta del av, en del pekar på att det går att underlätta dräktigheten med smartare hantering. 

Hingstbloggen: ”Reproduktion på högsta nivå”
Hingstbloggaren Lena Nyström kan avslöja att Kannan Jr Segerhingst i KWPN tillverkats med den absolut senaste kombinationen av reproduktionstekniken. Foto: Kim C Lundin

Nu tänkte jag rapportera från en annan tillställning, nämligen reproduktions-kongress för häst i Gent, Belgien. Kursen arrangeras på veterinärhögskolan i stadsdelen Merelbeke och namnet är European Practioners Symposium on Equine Reproduction. Föreläsare från hela jordklotet ska uppdatera kursdeltagare från hela Europa, några arabländer samt USA och Australien.

Könsbestämning med ultraljud
Här presenteras på ett, för det mestaväldigt pedagogiskt sätt, nya tekniker inom hästreproduktion.  Ett exempel är hur och när man med hjälp av ultraljud könsbestämmer föl i fosterlivet.  Det kan vara värdefullt till exempel då dräktiga ston ska säljas, samt inom Polohäst-aveln där man i princip bara vill ha stoföl. Där går man faktiskt går så långt att de aborterar hingstfoster. För att kunna köns-bestämma foster krävs ett ultraljud av hög kvalitet samt många timmars träning. Man kan även följa fostrets hälsotillstånd genom hela dräktigheten med hjälp av ultraljudsundersökning.

Äggskörd och spermasnåla tekniker är framtiden
Vi fick oss även en genomgång om de senaste reproduktionsteknikerna, nämligen ”Ovum Pick Up”, OPU och ”Intracytoplasmatic Sperm Injection”, ICSI.
OPU går till så att man går in via slidan och med hjälp av en specialnål perforerar de omogna äggblåsorna och suger upp äggen, vanligen tidig vår eller höst. Det är mindre lämpligt att göra på sommaren, då man främst är ute efter de omogna äggblåsorna. Vid varje ”skördetillfälle” i denna studie från Utrecht, Holland, fick man i genomsnitt 13-14 överlevande ägg. Det är även möjligt att göra detta på döda ston, men det ska göras inom sju timmar efter att döden inträffat, annars försämras överlevnaden på skördade ägg.
Ägget provrörsbefruktas efter odling, ICSI innebär att det räcker med injektion av en enda spermie, embryot kan därefter frysas eller planteras in i ett mottagarsto. Det här systemet fungerar väl för ston som är mindre fertila än normalt samt tävlande ston respektive hingstar med lägre fertilitet. Det fungerar  mindre bra för ston med kronisk livmoderinflammation. Kostnaden ligger på 5000 – 6000 euro för själva arbetet. Med det följer en risk att få noll föl. Den här studien uppvisade 62 procent dräktighet på 398 försök. Ett av dessa var segerhingsten på KWPNs hingstpremiering för en dryg vecka sedan, Kannan Jr (Cornet Obolensky-Quick Star). Väl investerade pengar!

Semin
Seminlådor skickade kors och tvärs kanske snart är historia. Foto: Kim C Lundin

I naturen ”tjatar” ston på hingsten
Den schweiziske veterinären Dominik Burger höll två väldigt intressanta föredrag om hur saker och ting funkar när vi människor inte lägger oss i så mycket. I naturen är det nämligen så att stoet i många fall verkar välja vilken hingst hon vill bli betäckt av, samt bestämma när detta ska ske och därefter ”tjata” på hingsten att han ska betäcka henne så ofta som med ett par minuters till timmars intervall i ett till max två dygn. Tämligen olikt hur vi behandlar ston i denna inseminationstid som vi lever och verkar i…

Lösgående hingst i stallet
Det gjordes ett försök där en hingst fick gå fritt dagligen i stallet hos 22 st boxade ston från 16/2 till 30/4. Dessa ston kom betydligt snabbare i brunst efter vintervilan jämfört med ston vilka inte hade hingstkontakt.

Stall
Det fattas en hingst i stallgången hos de här stona. Foto: Kim C Lundin

Ston stimulerar
Det visades även i en annan studie att hingstar som samlas på sperma och har kontakt med ston lämnar mer samt bättre sperma än om de har kontakt med enbart hingstar. Spermakvaliteten förbättras dessutom ytterligare om det finns brunstiga ston i närheten.

Hingstflock
Hingstflock på vinterlov är nog bra men när det är dags för spermaproduktion ska det vara en annan mix. Foto: Kim C Lundin

Inavel sänker lusten
Det finns ett område på arvsmassan som benämns ”Major Histocompatibility Complex”, förkortat MCH, vilket man bland annat måste ta hänsyn till vid transplantationer. Man har sedan länge kunnat visa i studier att tex möss söker sig till individer med ”olikt” MCH, en av orsakerna tror man kan vara för att minska risken för inavel. Vid studier på häst har man nu sett att hingstar som exponeras för ston med ”olikt” MCH har högre produktion av testosteron och även av sperma än dem som exponeras för ston med ”likt” MCH. Även hos ston har man gjort försök som visar att de uppvisar sämre dräktighetsresultat med en ”lik” hingst trots att de är sexuellt helt friska och hingsten har fullt fertil sperma, jämfört med samma omständigheter i kombination med en ”olik” hingst.

Ungston
”Vi gillar olika” Ston attraheras till hingstar olika sig själva. Foto: Kim C Lundin
Stutteriet
Nya hästar bör alltid separeras från den befintliga flocken. Hästar som reser och tävlar ska inte blandas med dräktiga ston. Och vaccination av samtliga exponerade är att rekommendera. Foto: Kim C Lundin

Smittbärare som trojanska hästar
Senaste uppdateringen om Abortvirus (EHV1) indikerar att det stora problemet med denna sjukdom är de tysta latenta smittbärarna.  Det är de som bär på virus utan att uppvisa sjukdom. Dessa hästar kan bära virus under lång tid, men vid stress kan virus aktiveras och katastrofen är ett faktum. Bästa rådet jag tar med mig från konferensen är att hålla de dräktiga stona i mindre grupper samt isolerade från hästar som är ute och reser, att inte transportera dem eller på annat sätt stressa dem, samt är vaccinera alla djur de kommer i kontakt med mot Abortvirus. Hästar kan infekteras vid en tidpunkt men abortera först ett par månader senare. Vid abort är det viktigt med provtagning, sanering samt att isolera dräktiga ston som varit i kontakt med den kastande individen.

Jag önskar alla lycka till med föl- och seminsäsongen, jag längtar.

Föl
Snart kommer alla fölen. Foto: Kim C Lundin

Det var allt från mig för denna gången, vi hörs om en månad från Herning!

/Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden