Avel
2 september 2019 19:00
Ridsportplus

Hingstporträttet: En morfar i sann värdsklass

ToppmorfarLetar du efter ett avelssto för hoppning? Då ska du helst hitta ett efter Darco, som är bland höjdarna på morfaderrankningen.
 – De är inte så lätta att rida men de har en kvalitet som de för vidare till sina föl, har Ludo Philippaerts, som red Darco till stora framgångar, sagt om Darcos döttrar.

Hingstporträttet: En morfar i sann värdsklass
Darco själv var en ganska tung häst men hans höga fullblodsandel gjorde ändå att han passade nästan alla ston, utom de riktigt små. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När man som uppfödare letar efter ett bra avelssto är det mycket man behöver ta hänsyn till och inte så lätt att veta vad som bör prioriteras. Då kan sajten Hippomundo vara till hjälp. De har gjort en rankning av hur avelshingstar har lyckats som morfäder. Detta kan vara en indikation att använda när du söker avels-sto och letar efter ston fallna efter en hingst
som har lyckats väldigt bra som morfar.

    Darco är en hingst som lyckats väldigt bra först på tävlingsbanan, riden av Ludo Philippaerts, sedan även som avelshingst. Han ligger nu som nummer två på Hippomundos rankning av morfarshingstar. Den enda som har lyckats bättre som morfar är Baloubet du Rouet.

    Darcos mormors mor Atoucha (f –59 e Ulex) köptes 1960 av Fons Pawels. I en artikel publicerad i Breeding News, januari 1997, beskriver Leen Devocht’s henne som ”ett väldigt viljestarkt sto som aldrig var sjukt eller skadat”.

    Under sin karriär i hoppning och fälttävlan tvekade hon aldrig inför ett hinder.
    – Hon tvekade aldrig och kämpade som en lejoninna på tävlingsbanorn,a samtidigt som hon användes till arbetet på gården på sin ”fritid”, sa ägaren.

    Darcostam4

    Atoucha fick elva föl, tio stoföl och en hingst, Salvador, som blev en framgångsrik hopphäst. Hennes tredje dotter, Latoucha (f –65, e Faust) betäcktes i sin tur med Holsteinerhingsten Codex (e Cottage Son xx) och denna parning gav Darcos mor Ocoucha som föddes 1968. Codex producerade ett flertal svårklasshästar i hoppning men är mest känd som producent av fina avelsston. Han lämnade också sju godkända söner.

    När Ocoucha parades med en av de mest berömda hingstarna inom belgisk hopphästavel, Lugano van la Roche, föddes 1980 en av de mest berömda hopphästarna genom tiderna: Darco. Uppfödare var Martinus Paesen.

    Lugano van la Roche förde med sig några av de bästa blodslinjerna från hannoveranaraveln. Hans var efter den berömda Lugano I som i sin tur var efter den ännu mer berömda fullblodshingsten Der Löwe xx. I Lugano van la Roches härstamning hittar vi Alfenflug II två gånger och Alderman , som i sin tur går tillbaka till Adeptus xx, fem gånger. Den välkända Feiner Kerl finns med tre gånger.

    Lugano van la Roche lämnade tio godkända söner av vilka Darco, Lundi de Paques och Luxus tävlade internationellt. Han var dessutom far till ytterligare ett stort antal framgångsrika tävlingshästar som till exempel Traxdata La Ina, Isaura van de Helle och Bollvorm’s Egano. 1995 låg han på femte plats på World Breeding Federation for Sport Horses lista över framgångsrika avelshingstar i hoppning.

    Darcohuvud
    ”Jag kommer aldrig att glömma hans fantastiska intelligens” har Ludo Philippaerts sagt om Darco. Foto: Arnd Bronkhorst
    DarcoLudo PhilipparetsFoto: Jacob Melissen P: 2009-22
    Ludo Philippaerts och Darco var ett av dåtidens främsta ekipage. Foto: Jacob Melissen

    Med i toppen

    Under slutet på -80 talet och början på –90 talet var Darco och Ludo Philippaerts ett av de ekipage som dominerade den internationella hoppsporten. Tillsammans vann de ett stort antal internationella GP och deltog i EM –89, –91 och –93. De vann flera världscupskval, kom sexa vid VM i Stockholm och sjua på OS i Barcelona.

    Enligt en artikel i The Horse Magazine 2018 menar Ludo Philippaerts att han började sin internationella karriär tillsammans med Darco och att han har honom att tacka för mycket av det han fått uppleva som ryttare.
    – Darco har allt som behövs för att det ska bli en superstar, såväl som tävlingshäst som avelshingst. Jag kommer aldrig att glömma hans fantastiska intelligens och den kraft och uthållighet som han ärvt från sina anfäder som tillfört dessa värdefulla egenskaper via sin höga andel fullblod i härstamningen, säger han till tidningen.

    Darcoruta

    Red Darcoavkommor

    Darco kom till Ludo Philippaerts som godkänd hingst när han var fem år gammal och fortsatte verka på Ludos gård som avelshingst. Förutom att Ludo och hans far har fött upp väldigt många avkommor efter Darco kom han också i kontakt med alla uppfödare runt omkring som också använde honom. Det blev naturligt att nästan alla hästar som Ludo Philippaerts red var efter Darco.

    Ludo Philippaerts tycker att Darco var en av världens bästa avelshingstar.
    – Han var verkligen försiktig själv när han hoppade och hans avkommor är ärliga hästar med en fantastisk karaktär och mentalitet.

    Trots att Darco var en ganska tung häst är den allmänna meningen bland uppfödarna att han hade så mycket fullblod i härstamningen att det gick bra att använda honom till alla ston, bara de inte var alltför små. Han har använts med stor framgång inte bara i Belgien utan också i Holland och Frankrike.

    Ridsport, Stockholm International Horse Show, Dag 4
    Jonna Ekberg på stoet Equita van’t Zorgvliet (e Cassini I–Darco). Foto: Anna-Lena Bergqvist

    Kvalitet förs vidare

    När det gäller Darcos döttrar menar Ludo Philippaerts att de inte är så lätta att tävla utan ofta passar bättre till avel.
    – De är inte så lätta att rida men de har en kvalitet som de för vidare till sina föl och de behöver inte en speciell typ av hingstar utan fungerar med de flesta hingstar i Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike. Avkommorna med Darco som morfar är väldigt eftertraktade.

    Darco slutade tävla 1993 och dog 2006 men lever i högsta grad vidare inom den internationella hoppsporten och nu framför allt som väldigt framgångsrik morfader.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden