Träningstips
1 oktober 2011 13:05

Hitta rätt i sadeln

I en miniserie i tre delar ger Jump Club Dressage tips och råd om ryttarens sits och hur du som ryttare kan arbeta med att få en bättre sits.

Hitta rätt i sadeln

JumpClub– Vi ryttare skyller ofta på hästen om det inte går bra i stället för att börja med oss själva, säger Mads Hendeliowitz.
Hur ryttaren placerar och använder sin mellandel är avgörande för hur väl ryttaren lyckas i sin kommunikation med hästen.
– Jag uppskattar att ungefär 85 procent av ridningen utgår från ryttarens mellandel, säger Mads.

Gemensam rörelse
När ryttaren sitter till häst fortplantas hästens rörelser till ryttarens kropp och bidrar till att häst och ryttare får en gemensam rörelse. Ryttarens bäcken och rygg absorberar hästens rörelse. Bäcken och höfter behöver vara rörliga både uppåt och nedåt, fram och tillbaka och i sidled för att ryttaren ska kunna följa med i hästens rörelser utan att störa dem. Överkroppen ska vara avspänd och placerad mitt över höfterna. Ryggraden är en förlängning av ryttarens bäcken. Takt och balans hänger ihop och takten utgår från bäckenet och ryggen.
– Ryttaren fångar upp hästens rytm och kraft genom bäckenet.

Vikten fördelas jämnt på en triangel som består av skrevet och de båda sittbenen.
– Du ska hela tiden känna den här trekanten när du sitter i sadeln. Kontakten med hästens rygg varieras så att den ibland är mer, ibland mindre.

Hitta tyngdpunkten
Sitsen ska vara stadig men samtidigt mjuk och elastisk och alla leder i ryttarens kropp ska vara mjuka. Sadeln är viktig, den ska hjälpa ryttaren att placera sig så nära hästens tyngdpunkt som möjligt. Det är viktigt att använda en sadel som hjälper ryttaren att hitta rätt balans och som har tillräckligt med plats så att ryttaren kan flytta sina sittben och förändra sitsen på rakt respektive böjt spår.

Hästens rygg måste få plats att röra sig så att ryttaren kan ”swing with the horse”. Och ryttaren får absolut inte hamna för långt bak i sadeln.
Ryttaren ska sitta rätt upp och ner på sittbenen och ha känslan av att landa på fötterna om hästen plötsligt försvann under honom.
Ryttare behöver jobba med att hitta sin egen tyngdpunkt och ta reda på om de är före eller efter i rörelsen.
– Dressyrryttare är ofta efter i rörelsen medan hoppryttare ibland är före hästen, säger Mads.

Det finns olika övningar som kan hjälpa ryttaren att hitta rätt tyngdpunkt och placering i sadeln.
– Den gamla hederliga balanssitsen (se illustration ovan) är utmärkt för att ryttaren ska känna sina sittben. Lyft ut benen åt sidorna och balansera bara på dina sittben.

Rid lätt i olika takt
Att rida lätt i olika takt är en annan övning som kan användas för att få en bra rytm och hitta rätt tyngdpunkt.
– Börja med att stå upp två steg och sitt ett. Sedan kan du prova med att stå ett steg och sitta två. Om du är i bakvikt ramlar du ner i sadeln igen, säger Mads.

Rytmen är otroligt viktig i ridningen. Om du är instabil stör du hästen, om du däremot är stel och stum bromsar du i stället hästens ryggrörelser.
– Takt och rytm är första steget i utbildningsskalan och utgår från bålstabiliteten och de muskler som ligger närmast ryggraden. Om du drar in naveln påverkas musklerna i ländryggen.

Styr med sittbenen
När ryttaren rider på rakt spår ska hon eller han sitta mitt över hästen. På böjt spår behöver ryttaren flytta tyngdpunkten en aning inåt. Det yttre sittbenet används som stöd i böjningen och flyttas en aning in mot mitten av sadeln samtidigt som det inre sittbenet pekar i riktning mot hästens inre bogbladsspets.
– Många ryttare glömmer att ändra sin sits i hörnpasseringen och hamnar på yttersidan i stället, säger Mads.

Att rida serpentiner är en utmärkt övning för att kontrollera att du använder dina sittben på rätt sätt. Rid mjuka serpentinbågar där du försöker styra din häst enbart med hjälp av sittbenen.

Alla ryttare är mer eller mindre oliksidiga och de flesta har ett favoritvarv som de helst rider i. I övningen med serpentinbågar kan du själv känna efter om du har svårare att komma fram med den ena eller andra sidans höft.

Stabil bål viktigt
Många ryttare använder Balimopallen för att öva rörlighet och liksidighet.
– Övningar på en Balimopall eller en pilatesboll förbättrar din kroppsmedvetenhet och känslan för hur bäcken och höfter ska användas, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

Bålstabiliteten är väldigt viktig för ryttare. Därför behöver ryttaren vara tillräckligt stark i mag- och sätesmuskler för att kunna inverka med sin mellandel.
– Ryttare är ofta starka i armar och ben men svaga i mellandelen. Det gör att vi blir obalanserade och rider för mycket med sporrar och hand i stället för med säte och skänkel.

En bra övning för att stärka mellandelen är ”plankan”: håll kroppen i en rak linje över marken och vila på armbågarna och på fötterna.
– Testa att stå en minut i plankan. Om du klarar det med lätthet är du stark i bålen.

Lycka till!
Mads Hendeliowitz & Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club Dressage
Illustration: Hella Stening

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden