Sverige
29 juni 2015 10:59

HNS får åter 50 miljoner

Anslaget till Hästnäringens Nationella Stiftelse är återställt. I fjol fick HNS 47 miljoner kronor genom avtalet om ATG-pengarna, men nu handlar det åter om 50 miljoner.

Den 30 juni löper nuvarande avtal mellan hästsporten och staten om ATG-pengarna ut, och i förra veckan berättade Ridsport om att det inte blir något nytt avtal. I stället förlängs det gamla avtalet fram till den sista oktober.

Men nu visar det sig att det inte stämmer på alla punkter. Tidningen Ridsport har läst avtalet, och där framgår det att HNS åter får 50 miljoner, pengar som till stor del slussas vidare till hästutbildningarna på riksanläggningarna Strömsholm, Flyinge och Wången.
– Det känns väldigt bra. Det ger oss en mer stabil finansieringssituation och är ett tecken på att regeringskansliet tycker att vi använder pengarna på ett bra sätt, säger Stefan Johanson, vd för HNS.

I januari 2014 skrevs anslaget till HNS ner med tre miljoner, efter krav från travet och galoppen. Asvikten var att de tre miljonerna i stället skulle lösas med en direktfinansiering från regeringen till hippologutbildningen. Men i röran efter valet och med höstbudgeten kom det beslutet bort, och först i december kom besked om pengarna.
– Den typen av tillfälliga lösningar känns osäker, det fick vi bevis på då, kommenterar Stefan Johanson.

Nuvarande avtal löper fram till sista oktober, så några klara besked för 2016 finns ännu inte, men det ser inte Stefan Johanson som något bekymmer.
– Alla budgetåtaganden är ettåriga, och jag känner mig trygg i det avtal som finns. Det är ett styrkebesked för HNS.

De 50 miljonerna till HNS är den enda summan som är tydlig i avtalet mellan staten och Svensk Travsport samt Svensk Galopp om ATG-pengarna. I övrigt är det ATG som beslutar om fördelning av överskott från spelverksamheten.

Under 2014 omsattes 12,2 miljarder på spel via ATG i Sverige. Av detta gick 8,6 miljarder tillbaka till spelarna i form av vinster, staten fick 1,3 miljarder i lotteriskatt, och trav- och galoppsporten fick 1,6 miljarder vilket bland annat går till drift av banorna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden