Hästliv
9 januari 17:30
Ridsportplus

Höga krav på drabbade efter stallbrand

BrandförsäkringProcessen efter en stallbrand kan vara krävande på flera sätt, och uppbackningen från försäkringsbolagen varierar. Här berättar två hästägare som drabbats av att stallet brunnit ned.

Höga krav på drabbade efter stallbrand
Om stallet brinner ner kan det uppstå många frågetecken kring vad som ersätts av försäkringsbolaget – och inte minst hur. Foto: Räddningstjänsten/NAN

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har gått fyra och ett halvt år sedan tre av Katarina Remnemarks hästar dog i en explosionsartad brand efter ett blixtnedslag i stallet. Ett nedslag så starkt att inga jordfelsbrytare eller andra säkerhetsåtgärder kunde stoppa dess förödande verkan.

    Katarina och en vän till henne hade sina hästar inhysta i ett stall som ägdes av en bonde, men det var hästägarna som lämnades med allt det praktiska, från att spärra av och röja på brandplatsen, till att ta hand om de döda hästarna.

    Brand3
    När stallet där Katarina Remnemarks häst var inhyst brann ner ramlade en hel del mellan stolarna. Foto: privat

    – Stallägarens försäkringsbolag tog hand om röjningen av brandplatsen, men annat ramlade mellan stolarna, säger Katarina, som insåg vilka problem det kan bli när stallet går på en försäkring och hästar och lösöre ligger under en annan försäkring.

    – Att mitt i den sorg och chock det innebär att förlora hästar samtidigt hantera allt praktiskt, det var nästan övermäktigt.

    Katarina_image1
    Katarina Remnemark.

    Katarinas försäkring täckte lösöre för 100 000 kronor.

    – Det räckte inte på långa vägar till allt som gick förlorat i branden. Bara en sadel kan ju kosta 30 000 kronor.

    Efter branden reagerar Katarina starkt på allt som signalerar brandfara i ett stall.

    – När jag ser bilder på kristallkronor i stall säger jag bara: Koppla inte in något som inte klarar brandskyddskraven.

    – Egentligen skulle det behövas en handbok för den som ska hantera allt efter en stallbrand, men vi som drabbats har hört av oss till varandra och stöttat varandra.

    Svårt få rätt hjälp

    I början av oktober brann stallet ner hemma hos Evelina Olausen i norra Västergötland. Hästarna var ute, men stallet totalförstördes liksom allt som fanns därinne.

    Sedan dess har Evelina och hennes sambo fått ligga på för att få hjälp från sitt försäkringsbolag.

    – Efter ett tag byggde de upp ett utestall, men firman som satte upp boxarna lyssnade inte på oss utan ställde dem i en grop. Det tog bara någon dag innan boxarna var vattenfyllda, så då fick de komma tillbaka och fylla på med grus i boxarna.

    Image1
    Evelina Olausen med hästarna El Sapos Hamilton och Ibrahimovic i det tillfälliga stallet som byggdes efter branden. Foto: privat

    – Vår skadereglerare ville sedan snabbt få in offerter från firmor för att bygga upp stallet igen, men varför skulle försäkringsbolaget bestämma hur vårt nya stall skulle se ut?

    Evelina säger att de så här långt i processen har fått söka mycket svar på egen hand, och att skaderegleraren tar lång tid på sig att svara på frågor.

    – Vi har känt oss rätt överkörda av försäkringsbolaget. Man får ligga på som drabbad.

    Kristerapi behövs

    Något som Katarina Remnemark är väldigt tacksam för är att kristerapi ingick i Länsförsäkringars försäkring.

    – Det här var den största kris jag upplevt i mitt liv och jag gick i kristerapi i ett och ett halvt år. Jag kunde även få ta över terapitimmarna som övriga i familjen inte kände behov av.

    – Min stallkompis som också blev av med en häst hade ett annat försäkringsbolag, och där ingick ingen kristerapi.

    I dag har Katarina Remnemark åter upplevt lycka i sitt hästliv. Hon har tagit fram nya unga hästar och i höstas blev hennes dressyrstammade hingstföl efter Serious högst bedömd av alla dressyrföl i Mälardalen.

    – Det såg nattsvart ut, men det vände, och jag är tacksam över att jag orkade hålla på.

    Fem frågor att checka av innan olyckan sker

    1 Finns alla byggnader på gården med i försäkringsbrevet?
    Det händer allt som oftast att försäkringsbolagen under gårdsbesök upptäcker en ny byggnad på gården som inte är upptagen i försäkringen.

    2 Har du rätt slags försäkringsskydd?
    Det finns olika utformningar av försäkringar. Har du en gammal lada som byggts om till stall och som du inte vill återställa i samma skick efter en brand kanske inte fullvärdesförsäkring är bästa alternativet.

    3 Är det säkert med elen i stallet?
    Jordfelsbrytare ska finnas på elanläggningen och alla lysrörsarmaturer ska ha säkerhetsglimtändare. Elledningar och belysningar ska vara placerade så att hästar inte kommer åt dem, och endast elutrustning med lägst IP-klass 44 ska användas.  Kaffebryggare och andra el-apparater ska vara avstängda när alla går hem. Element eller andra värmekällor ska aldrig täckas över av kläder, täcken eller liknande.

    4 Har du förebyggt?
    Se över brandsläckarna. Kontrollera att utrymningsvägarna hålls fria och att inga dörrar är blockerade. Se till att grimmor och grimskaft alltid finns tillgängliga vid varje box eller spilta. Se till att dörrar och luckor mellan stall och andra utrymmen hålls stängda. Håll damm och spindelväv borta från kontakter och lampor. Håll rent i foderrum och liknande för att minska förekomsten av möss och råttor som är en vanlig orsak till stallbränder.

    5 Har du koll på vad du äger?
    Fotografera eller dokumentera din utrustning och allt som finns i stallet, så att du vet vad du äger. Spara kvitton från större inköp. 

    Källa: Brandskyddsföreningen m fl.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden