Sverige
12 mars 2018 12:43
Ridsportplus

Högsta Domstolen ska titta på lagen vid hästköp

Prejudicerande"Att vara hästföretagare men ändå sälja en häst privat tycker jag är förödande för konsumentskyddet." Det säger advokat Eva Johansson med anledning av att Högsta Domstolen ska ta upp ett fall där hon företräder en hästköpare.

Högsta Domstolen ska titta på lagen vid hästköp
Nu ska Högsta Domstolen avgöra vilken lag som ska tillämpas vid en hästaffär och vilket ansvar en köpare har att kontrollera om den aktuella hästen säljs av en företagare eller privatperson. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det handlar om en hästköpare i Blekinge som menar att hon köpt hästen av ett företag och att den tuffare lagstiftningen Konsumentköplagen, som ger köparen ett starkt skydd, ska gälla. Säljaren, som bor i västra Sverige, menar däremot att hästen såldes privat och att det är den mildare Köplagen som ska gälla. Köplagen gör det till exempel svårare för köparen att häva eller ångra sitt köp.

    Att vara hästföretagare men ändå sälja en häst privat tycker jag är förödande för konsumentskyddet. Eva Johansson, advokat.

    Köparen har hela tiden hävdat att hon trodde att hon köpte hästen av ett företag och att det inte fanns något som tydde på något annat. Säljaren, som driver ett företag, menar dock att hen sålde just den här hästen i egenskap av privatperson.

    Köparen fick först rätt och sedan fel
    Fallet var först uppe i tingsrätten, och där fick köparen rätt. Tingsrätten menade alltså att den hårdare Konsumentköplagen, som gäller för näringsidkare, skulle gälla. Fallet togs vidare till hovrätten som gjorde en annan bedömning, gick på säljarens linje och tyckte att köplagen skulle gälla.

    Hovrätten lyfte bland annat att säljaren sagt att näringsverksamheten inte är så stor.
    – Efter hovrättens dom kan ett hästföretag sälja en häst privat och slippa det ansvar som det innebär att vara företagare. Min åsikt är att antingen är man hästföretagare och då säljer man häst enligt konsumentköplagen, eller så är man privatperson och då säljer man enligt köplagen, mellanformen med att vara hästföretagare men ändå sälja en häst privat tycker jag är förödande för konsumentskyddet, säger Eva Johansson, köparens advokat.

    Överklagade till HD
    Köparen överklagade hovrättens beslut till Högsta Domstolen, HD, som bara tar upp fall där en dom kan bli prejudicerande, alltså vägledande, i andra liknande fall.
    – Det är extremt svårt att få upp mål i högsta instans. Men eftersom jag tyckte att hovrätten dömde mot gällande praxis och det här är en fråga som blir vanligare är jag inte förvånad över att HD ser ett behov i att hitta ett mål som de kan använda för att berätta hur reglerna ska tolkas, säger Eva Johansson.

    Om HD anser att man kan sälja en häst privat trots att man har företag hoppas jag att HD berättar hur det ska bli tydligt för köparen att den här hästen inte omfattas av konsumentköplagen trots att säljaren är någon som driver hästföretag. Eva Johansson, advokat.

    Köparens argument för att Konsumentlagen ska gälla i detta fall är flera. Enligt Eva Johanssons dokument till HD har säljaren låtit köparen tro att hästen har ingått i näringsverksamheten genom att bland annat ha hästen med på bild på säljarens sida för rörelsen på Facebook.

    Svårt att kontrollera
    Advokaten trycker också på att det är svårt för en köpare att kontrollera om en häst är bokförd i en rörelse eller inte. Hon lyfter också fram att säljaren har F-skattsedel och att det är praxis att all verksamhet som någon med F-skattsedel gör inom det aktuella området är att betrakta som näringsverksamhet.

    – Om HD anser att man kan sälja en häst privat trots att man har företag hoppas jag att HD berättar hur det ska bli tydligt för köparen att den här hästen inte omfattas av konsumentköplagen trots att säljaren är någon som driver hästföretag. Jag har svårt att se vilka kontroller en köpare kan göra för att reda ut detta.

    När HD tar upp fallet är oklart.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden