Sverige
10 februari 2019 13:50
Ridsportplus

Höjda lektionspriser och sinande foderförråd i torkans spår

Läget just nuNu kommer tecken på att foderförråden börjar sina. Efterlysningarna av foder har blivit fler och leverantörerna kan inte tillgodose allas behov.
– Våra butiker och säljare har börjat få frågor om de vet var det finns grovfoder att köpa. Tyvärr har vi inga svar att ge, säger Elisabeth Nordberg, säljchef på Svenska Foder.

Höjda lektionspriser och sinande foderförråd i torkans spår
Foderbristen börjar göra sig påmind. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang) Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Alla har inte grovfoder så att det räcker till sommaren, det märks på den strida ström av nödrop i fodergrupperna på Facebook.

    − Vi märker det också, eftersom våra butiker och säljare har börjat få frågor om de vet var det finns grovfoder att köpa. Tyvärr har vi inga svar att ge, säger Elisabeth Nordberg, säljchef på Svenska Foder.
    − Jag är rädd att många har haft skygglapparna på och först nu börjat räkna, och insett att grovfodret tar slut framåt mars.

    Lusern finns garanterat

    Hennes tips till alla hästägare är att börja parera en kommande foderbrist så snart som möjligt, och bygga ut med annat stråfoder eller med lusern.

    Att lusern kommer att finnas till försäljning, det kan både foderleverantörerna Svenska Foder och Granngården garantera. Men prisbilden på lusern är på en helt annan nivå jämfört med hö eller hösilage.

    Harvest Time - Combine At Canola Field In Sweden
    2018 års skörd blev mindre än 2017 på de flesta håll i landet. Foto: Micke Ovesson/Istock

    Även när det gäller kraftfoder har både Svenska Foder och Granngården säkrat tillgången, men till högre kostnader än ett normalt år.
    − Jämfört med för ett år sedan har våra priser på kraftfoder ökat med 15–20 procent. Men priset är helt styrt av marknaden. Om det blir normalskördar i år går priserna på vårt kraftfoder ner igen, säger Elisabeth Nordberg.

    Fakta

    Klen skörd 2018

    Golden Wheat Field And Sunny DayFoto: Istock

    • Totalt minskade vallskörden med en femtedel i fjol. Det var bara i övre Norrland och i Svealands slättbygder som vallskörden 2018 blev i nivå med 2017, vilket berodde på att 2017 års skörd också var dålig i de områdena.

    • Jönköpings, Kalmar och Skåne län hade det största skördebortfallet av vall med en totalskörd som var 35–38 procent mindre än 2017.

    • Den samlade skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd under 2018 uppgick till 3,5 miljoner ton, enligt Lantmännens beräkningar. Femårssnittet ligger på 6,2 miljoner ton; fjolårets skörd var nästan en halvering mot ett normalår.

    Källa: Jordbruksverket och Lantmännen

    Höjda lektionspriser

    Över nästan hela landet har ridskolorna tvingats höja lektionspriserna som en följd av de ökade kostnaderna för foder och strö.

    En rundringning som SVT Nyheter gjorde i december visade att av de 19 ridsportdistrikt som finns i Sverige var det bara två där ridskolor inte har behövt höja elevernas lektionskostnad.

    − Vissa har fått en liten höjning av sina foderkostnader, andra dubbla priset. Det som jag hört som mest är tredubbelt pris. Men ingen ridskola ansluten till Svenska Ridsportförbundet har behövt lägga ner som en följd av ökade foderkostnader, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på SvRF.

    Får bidrag

    Många ridklubbar har begärt extra bidrag hos sin kommun, med varierande framgång. Eskilstunaortens Ryttarförening sökte 200 000 kronor. De fick 65 000.

    – Vi har blivit tvungna att höja lektionspriset, och vi har också en crowd funding för den som vill hjälpa föreningen, säger ordförande Birgitta Ehrenström.

    I en gemensam ansökan till Gislaveds kommun bad Isabergs Ridklubb om 100 000 kronor och Gislaved-Anderstorps Ridklubb om 95 000 kronor.
    − Vi fick signaler om att de inte tänkte ge hela beloppet, men när vi berättade för kommunen att många andra ridklubbar fått vad de sökte, så fick vi också det, säger Amelie Biewendt, ordförande i Gislaved-Anderstorps Ridklubb.

    Ridsport publicerade under 2018 flera artiklar med anledning av foderläget. Här är ett urval:

    Agronomen  fodertipsar: Hur ska vi hålla hästarnas magar i trim i höst och vinter? Nya utmaningar väntar hästägare efter denna torra sommar – här berättar Hushållningssällskapets hästrådgivare mer. Läs artikeln här.

    Uppfödare och verksamhetschef om lösningar: Ridsport har pratat med personer i branschen som delar med sig av läget, lösningar och planer för att styra upp situationen.
    – Vi måste fundera över våra utfodringsrutiner och hur vi hushållar bäst, säger Helena Grühb på Dimmans stuteri. Läs artikeln här.

    Så kan löv komplettera hästens foder. I torkans spår kommer gamla kunskaper till pass om hur löv och vass kan användas för att dryga ut vallfoder. Vilka löv är bäst, vilka ska undvikas och hur kan löven förvaras? Här ger ett par experter goda råd. Läs artikeln här.

    Håll koll när du köper utländskt foder. Många hästägare har, som en lösning i det rådande läget, vänt blickarna ut i Europa för att få tag i grovfoder. Det är dock inte bara att köpa och köra hem – läs vad du behöver tänka på gällande bland annat tillstånd och eventuella risker att ha i åtanke. Läs artikeln här.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 2/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden