Hoppning
6 september 2019 17:18
Ridsportplus

Hon är svenska hopplandslagets nya fysioterapeut

Pläderar för hageDen italienska veterinären Silvia Torresani är det svenska hopplandslagets nya fysioterapeut. Hon har redan hunnit vara med på några tävlingar där laget nått stora framgångar.
– Jag kände Henrik Ankarcrona sedan tidigare eftersom jag har hjälpt honom med hans hästar, säger Silvia om hur hon blev en del av det blågula teamet.

Hon är svenska hopplandslagets nya fysioterapeut
”Svenska hästar har det generellt bra”, säger hopplandslagets equiterapeut Silvia Torresani. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hur kom du med i svenska lands­laget?
    – Jag kände Henrik Ankarcrona (förbundskapten) sedan tidigare eftersom jag har hjälpt honom med hans hästar. Jag har också länge ­arbetat tillsammans med Bruce Goodin.

    När började du?
    – Göteborg var min första tävling. Jag var mest där för att träffa ryttare, groomarna, förbundet och olympiska kommittén. Den första ”riktiga” tävlingen jag gjorde med svenska laget var i Rom. Snacka om bra start, laget vann ju.
    – Sedan var jag med vid GCT i Stockholm eftersom där var många fler ryttare som Henrik (Ankarcrona) ville att jag skulle träffa. Och så Falsterbo, sedan Aachen och EM.

    Silviatorresani
    ”Många tränar sina hästar efter samma mall men träningen måste anpassas efter individen”, säger Silvia. Foto: Lottapictures

    Vilken är din roll på tävlingarna?
    – Jag går igenom alla hästar innan de gör sin första start. Under tävlingen ger jag massage och akupunktur på kvällarna och jobbar med hästarnas återhämtning. Vissa hästar kan behöva akupressur på morgnarna för att väcka deras kroppar. Det stimulerar nervbanorna.

    Vissa hästar kan behöva akupressur på morgnarna för att väcka deras kroppar. Det stimulerar nervbanorna.

    Hur tas de svenska hästarna om hand, i jämförelse med vad du har sett utomlands?
    – Svenska hästar mår generellt väldigt bra. De får gå i hage och landet har väldigt duktiga groomar som håller hög nivå. Det vet ryttarna, så de svenska groomarna får ett stort ansvar.

    Faktaequi Copy Du är veterinär i grunden men har många specialiteter?
    – Under min utbildning provade jag många områden, men eftersom jag i grunden är ryttare är jag intresserad av hästars fysiologi, rörelse och återhämtning.

    Hur ser din hemmatillvaro ut?
    – Jag och min make Massimo (­veterinär och hästtandläkare) håller på att bygga upp ett rehabcenter en mil norr om Venedig. Vi har 38 hektar mark, plats för 
50 hästar, unga veterinärer som gör praktik plus två anställda. Här ska vi även ha uppfödning och stora unghästbeten.
    – Jag försöker vara hemma halva veckorna, speciellt nu i uppbyggnadsskedet. Målet är att arbeta alternativt med rehab, närma oss den träning man gör inom human­vården. Jag är specialist på akupunktur, kiropraktik och fysioterapi.

    Ser du även på hur hästar tränas?
    – Ja, det är viktigt. Jag försöker få ryttarna att variera träningen. Det är inte en slump att före detta fälttävlansryttare lyckas bra med sina hopphästar. Många tränar sina hästar efter samma mall men träningen måste anpassas efter individen.

    – Dessutom är långa skritturer underskattade, de är mycket nyttiga för hel­heten, för balansen och konditionen.
    – Jag pläderar också för att alla hästar ska gå i hage. Tyvärr står de flesta hästarna i Italien inne största delen av dygnet.

    Silvias bästa råd:

    Försök förstå vilket djur du arbetar med. Var nyfiken, ställ dig frågor – varför är den bättre i höger sida? Det finns alltid en anledning till en hästs reaktion. Förstå din häst, så förstår hästen.

    Silviatorresani-2
    Silvia går igenom alla hästar i teamet innan de gör sin första start. Foto: Lottapictures

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden