FälttävlanHon blev hästfrälst först i 40-årsåldern och drygt tio år efter det har hopphästuppfödaren haft en egen uppfödning som var placerad i årets Unghäst-VM i fälttävlan. Helene Rydberg Larssons resa inom ridsportvärlden har gått snabbt. I den här intervjun berättar hon om hur det är att bli hästbiten i medelåldern och om sitt stora dilemma när det gäller UVM-hästen "Kitsch".
Hon har gjort kometkarriär som uppfödare: ”Peakade tidigt”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
En flytt mitt till en helt ny plats mitt i livet kan förändra mycket. För Helene Rydberg Larsson blev flytten till Kisa i Östergötland för ungefär 15 år sedan starten på ett liv med hästar.
– Jag kände ingen, men blev meddragen till stallet av en bekant och började på vuxenridskola. Jag blev helt såld på hästar direkt, säger 54-åringen som aldrig hade hållit på med hästar innan dess.
Jag tycker att den allroundträningen de får som unghästar i fälttävlan är jättebra. Breeders för 4-åringar i grenen är ett perfekt utbildningsmål. Helene Rydberg Larsson
Nu har hon fött upp, visat och tränat en häst hela vägen till placering på unghäst-VM för 6-åringar tidigare i höstas. Det var hennes Kitsch Couture HPK, ”Kitsch”, (SWB sto f 2016 e Corporal VDL-Hip Hop, uppf Helene Rydberg Larsson/HPK Sporthorses, äg HPK Sporthorses och Ylva Wall) som tog sig hela vägen till prisutdelning i franska Le Lion d’Angers i slutet av oktober.
Det var landslagsryttaren Frida Andersén som red stoet till en tolfte plats i det 50 ekipage stora startfältet på det tvåstjärniga mästerskapet.
– Jag är så glad, stolt och tacksam över samarbetet med henne. Hon är så rutinerad och ger verkligen Kitsch de bästa förutsättningarna att prestera på terrängbanan, säger Helene Rydberg Larsson.
Men faktum är att hon själv har gjort mycket av träningen på sin stjärna. Det tog inte lång tid efter mötet med vuxenridskolan innan hon började sköta en häst. Efter bara några månader som hästtjej hade hon sin första fodervärdshäst. Och bara något år efter första besöket i stallet köpte hon sin första egna häst, ett lettiskt halvblod.
Ville satsa
– Då visste jag inte så mycket om härstamningar eller vad jag skulle titta efter när jag köpte häst. Men ganska snart blev jag intresserad av stammar och kom fram till att jag ville satsa på avel, säger Helene Rydberg Larsson.
Hon hittade ett stoföl, Juicy Couture D (SWB f 2012 e Hip Hop-Quite Easy, uppf Eva Hedberg och M&D Showhorses), vars mormors mor Jazz Classic gått svår internationell hoppning. Det fanns också UVM-prestationer i fälttävlan bland nära släktingar.
Juicy Couture D betäcktes som 3-åring och 2016 fick Helene Rydberg Larsson sin första uppfödning som nu alltså har blivit tolva på UVM.
– Jag har ridit in henne själv och jag visade henne på 3-årstestet själv. Men sedan har jag förstått att det är bäst att använda duktiga unghästutbildare och det har alltid varit proffs som har suttit på henne när hon har hoppats och tävlats.
Nära Andersén
Frida Andersén bor inte så långt från Helene Rydberg Larsson, och länge red uppfödaren sitt sto själv för det mesta och körde henne sedan till landslagsryttaren för mer specifik träning. Inför UVM fick stoet dock flytta till Frida Andersén för att ekipaget skulle kunna teama ihop sig ordentligt.
Som om fälttävlanssatsningen inte skulle vara nog har Kitch varit framgångsrik på hoppbanorna under unghäståren. Där har hon tillsammans med Elin Andersson tagit sig till finalerna i Falsterbo både som 5- och 6-åring samt final i Elmia som 5-åring. Hon har också hunnit med att vara felfri i 1,35-hoppning.
”Lätt för sig”
– Än så länge har vi kunnat köra på båda spåren eftersom hon har så lätt för sig och Elin Andersson har också gjort en fantastiskt jobb. Men jag förstår ju att jag snart måste välja bana för henne. Och det är ett dilemma, säger uppfödaren som tillsammans med mannen som fick henne att flytta till Kisa har en gård, ungefär tio hästar, varav fyra rids för tillfället.
Hon och mannen driver också en affär för diverse lantbruks- och husdjursprodukter.
Mer framgångar
Framgångarna som uppfödare slutar inte med Kitsch. I år fölade tre ston som hon köpte in som föl och ett av årsfölen såldes till USA på elitfölauktionen. Hon har också haft en uppfödning som vunnit löshoppningstävlingen Eklunda Open.
– Jag brukar säga att jag peakade tidigt som uppfödare, säger Helene Rydberg Larsson med ett litet skratt.
Mamman till Kitsch är såld och har inte fått fler föl. När det gällde Kitsch själv var det inte läge att betäcka henne som 3-åring.
Chaufför och groom
När den här intervjun görs har uppfödaren hunnit landa efter upplevelserna på UVM där hon var både chaufför och groom och därmed kunde följa sin stjärna på nära håll hela mästerskapet.
– Hon älskade att vara i den miljön. Hon har redan varit ute så mycket och vant sig. Hon är stark och hård mentalt och är absolut ingen gosehäst. Hon vill helst inte bli borstad, men hon gillar att springa fort och hoppa. Hennes största svaghet är dressyren, hon har inga gångarter att tala om men är lydig. Och hennes stora styrkor är att hon är så arbetsvillig och hoppar så bra.
Med i talangprojekt
Helene Rydberg Larssons avelsmål är egentligen att få fram hopphästar, resan med Kitsch bara hände – mycket tack vare projektet Unga fälttävlanstalanger som SvRF och SWB driver för att få in unga hästar i sporten.
Ridsport Play: Liten uppfödare med stora framgångar
– Jag tycker att den allroundträningen de får som unghästar i fälttävlan är jättebra. Breeders för 4-åringar i grenen är ett perfekt utbildningsmål.
Hon har fått tydliga signaler om att det 6-åriga stoet kan bli en internationell mästerskapshäst i fälttävlan.
– Det skulle ju vara så häftigt och nu har jag ju fått lite smak på det där med mästerskap.
Behövs pengar
Men samtidigt behövs det pengar för att driva avelsverksamheten vidare och att hålla en häst för satsning mot mästerskap ger inget klirr i kassan. Det är inte heller så stora pengar i att sälja henne som fälttävlanshäst där hon är nu – i allafall inte jämfört med en 6-åring som blivit tolva på UVM i hoppning eller dressyr.
Som hopphäst är värdet dock betydligt större redan nu, särskilt som de i teamet kring det självgående och ambitiösa stoet bedömer att hon skulle passa väldigt bra till en satsande junior eller young rider.
– Det är lite svårt att välja. Rent krasst är det så att det skulle hjälpa hela mitt företag mycket att sälja nu.
Men först ska Kitsch fullfölja sin vila efter UVM och få tid att växa i sin stora kropp.
– Och jag får fortsätta fundera på hur jag ska göra valet mellan hoppning och fälttävlan för henne, säger Helene Rydberg Larsson.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på