UtbildningCharlotte Frisch var chef när hon blev av med jobbet. Det blev mer tid för tankar, och då kom insikten: hon ville jobba med hästar. Nu består dagarna av sadelutprovning, träning och inackorderingsstall.
Hon lämnade bank och finans för hästnäringen
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
– När jag var yngre jobbade jag i stall, både i Sverige och utomlands, men tänkte att jag måste skaffa ett riktigt jobb, berättar Charlotte Frisch.
Hon började som säljare inom bank och finans och gick vidare och blev gruppchef och avdelningschef, jobbade med personal och ledarskap. När Charlotte utbildade sig på IHM parallellt med jobbet var det en ögonöppnare för att förstå kommunikationens grunder och möten med människor.
– Jag jobbade och försökte hålla i gång två hästar på fritiden. Och så kom finanskrisen 2008. Då bestämde sig banken för att lägga ner min avdelning och jag fick avskeda folk.
Charlotte fick ett avgångsvederlag och blev gravid med sitt första barn.
– Då föddes tanken: Vad gör jag nu? Jag fick massor av tid att reflektera. Jag kände att jag ville ta det jag lärt mig i yrkeslivet och omsätta det i hästvärlden.
Problem blev nytt jobb
– Jag fick ett fantastiskt Briar-sto som var omöjlig att hitta en sadel till och började nörda ner mig i det här med sadlar och hur det påverkade häst och människa. Jag skaffade mig en mentor som var sadel-makare och en som jobbat många år med sadelutprovning. Då fanns inga kurser eller utbildningar i Sverige, men jag snokade upp en möjlighet i England och åkte dit. Men ingen utbildning i världen kan ersätta de många timmar jag tillbringade med mina mentorer.
Det som från början handlade om att lösa det egna sadelproblemet blev hennes nya jobb. Charlotte började också arbeta tillsammans med en partner som ägde en sadelbutik.
Ridskolechef och tränare
– Så dök det upp en förfrågan om jag kunde ta ett jobb som verksamhetschef på Upplands-Bro Ryttarförening. De ville ha någon hästkunnig, som kom från affärslivet, inte hästvärlden. Någon som kunde ta ridskolan in i framtiden, med lönsamhetstänk och ledarerfarenhet.
Charlotte jobbade halvtid som ridskolechef och funderade på hur hon kunde tillföra något mer.
– Så jag utbildade mig till tränare. Där kunde jag luta mig tillbaka på vad jag lärt mig när jag jobbat mycket med personal, coaching, svåra samtal, något man också måste ha med sig som tränare.
Hästnäringen ligger lite efter i att tänka på ledarskap och personlig utveckling och vad det innebär att driva ett företag, menar Charlotte.
– Varför ska det ens stå i platsannonser att man får ”vit lön”?! Det är väl självklart när man anställer?
Satsade på eget
När hon tyckte att hon genomfört det hon ville göra på ridskolan kände hon sig överflödig och sade upp sig. Hon tog en del konsultuppdrag inom hästnäringen och snart kom hon att satsa på egen verksamhet. Charlottes hästar stod på gården Lennartsnäs, när paret som drev den ville gå i pension.
– Jag tog över på prov och det fungerade så pass bra att jag nu driver anläggningen sedan 2018. Här har jag en plats att vara på och kan ta hit sadelkunder, jag har en bas för mina hästar och kan erbjuda helhetskoncept med tillridning, sadelutprovning, lektioner och mental coaching.
Charlotte arrenderar anläggningen och har anställda som driver den med en stallchef och en anläggningschef i spetsen.
Fakta
Utbildningar till sadelutprovare
Sadelmakeriskolan, Tärnsjö
- 3-årig yrkesutbildning under Yrkeshögskolan. Studiemedelsberättigad. Avgiftsfri.
- Ansökan har stängts, men sena ansökningar tas emot fram till 16 juni.
- sadelmakeriskolan.se
Sadelkonsult, Växjö.
- 5 dagar onlinestudier, praktiska uppgifter att genomföra hemma och avslutningsvis 3 dagar på plats i Växjö. Kostnad 14 995 kr.
- euicare.se
- Equipment coach
Lär sig att hjälpa kunden att hitta rätt utrustning som passar häst och ryttare.
6 månader med 6 seminarier på 3 dagar vardera. Kostnad 36 250 kr. - uph.nu
- Utbildningar i Storbritannien
- mastersaddlers.co.uk
Ekonomin är dock en utmaning, särskilt med de senaste årens skenande kostnader.
– Det är ett stort glapp mellan oss som driver stall och de som ska betala stallhyran. De tar ju en stor del av sin lön och skickar in på mitt bankgiro, men jag har bara några få kronor kvar när jag har betalat alla kostnader.
– I Sverige är det ju så att folk som egentligen inte har råd har ändå häst. Egentligen skulle jag behöva höja stallhyrorna med 1 500 kronor per månad för att få lönsamhet.
Diversifiera och bredda
Det roligaste med jobbet är att se hästar och människor utvecklas, enligt Charlotte.
– Om jag blir överflödig har jag lyckats.
Rådet till den som vill jobba inom hästnäringen är att diversifiera och bredda verksamheten. När det ena går lite sämre kan det andra backa upp om man har flera verksamhetsgrenar.
– Hade jag jobbat kvar på banken hade jag tjänat det dubbla, men jag hade inte haft samma känsla av mervärde och den frihet jag har i dag.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på