Hoppning
25 juli 2020 13:11
Ridsportplus

Hon reser över 300 mil för att tävla i Falsterbo: ”Ett äventyr”

Falsterbo Med tävlingsstopp och knepiga tävlingsnerver trodde Nina Backman aldrig att hon skulle fixa att kvala sin 6-åring till Falsterbo. Men det gick – och nu väntar över 150 mil enkel resa för att delta i tävlingen. "Det är mycket att tänka på med en unghäst som ska prestera på hoppbanan och samtidigt må bra", säger norrlänningen.

Hon reser över 300 mil för att tävla i Falsterbo: ”Ett äventyr”
Nina Backman och hennes "Uno". Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För ganska precis ett år sedan köpte 20-åriga Nina Backmans mamma den då 5-årige SWB-valacken Unesco LBE,  ”Uno”, (e Camargue-Pessoa VDL-Cardento, uppfödare Lars-Bertil Eliasson).

Jag avundas dem som bor nära Falsterbo och bara kan åka dit till sin start, men å andra sidan blir det här ett äventyr och framförallt nya erfarenheter. Nina Backman.

– Han är en typisk valack som gör det man ber honom om. Men de första två månaderna vi hade honom stod han mest på bakbenen och än i dag har han en liten räv bakom örat då och då, säger Nina Backman.

Det var hennes första unghäst att rida.
– Det var till en början väldigt ovant, men med tanke på hans inställning till hoppningen och viljan att alltid vara felfri, så har tävling och träning alltid gått bra, fortsätter Nina Backman.

Hästfamilj

Hon bor i Boden och tillhör en riktig hästfamilj, pappa är hovslagare och det finns stall och ridhus hemma på gården. Nina Backman tävlar för Piteå Ridklubb och har representerat klubben i elitserien i hoppning.
– Men att kvala till Falsterbo med ”Uno” var absolut inget jag hade räknat med, särskilt inte med tanke på tävlingsstoppet i år och min fruktansvärda tävlingsnervositet, säger hon.

Men det gick vägen när tävlingarna väl började efter pandemistoppet. ”Uno” har visat klass och har hittills varit felfri på hinder i alla sina starter i 1,20 med Nina Backman.
– Med honom har man lite känslan av att ingenting är omöjligt, säger ryttaren.

”En dröm”

Nu väntar alltså en 154 mil lång resa – enkel väg – för att vara med i Falsterbos unghästklasser under SM-veckan i augusti.
– Att rida i Falsterbo är en dröm jag haft sedan barnsben, säger Nina Backman som förutom hästarna ägnar sig åt egen fysträning och bland annat jobbar på bank inför studier till civilekonom som börjar i höst.

Förberedelserna för den långa resan till Falsterbo har redan börjat.
– Det är mycket att tänka på inför en resa på totalt 314 mil med en unghäst som ska prestera på hoppbanan och samtidigt må bra så klart. Totalt blir det tre eller fyra stopp på vägen, säger Nina Backman.

Stor lastbil

– Vi har en stor lastbil och med en häst ryms mycket mat och packning. Jag är tacksam för pappa som kör mig och mamma som hjälper till med den ekonomiska biten, och framförallt för den tid och energi de lägger ner på mig. Jag har ett bra team runt mig med tränare som varit med mig sen jag var liten och massa pepp från nära och kära, säger Nina Backman.

– Jag avundas dem som bor nära Falsterbo och bara kan åka dit till sin start, men å andra sidan  blir det här ett äventyr och framförallt nya erfarenheter. Vi från norr är vana att åka långt till tävlingar så det ska nog inte vara några problem.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden