Sverige
25 oktober 2023 17:43
Ridsportplus

Hopphästen Helinda attackerades av jakthund: ”Känns som en mardröm”

SkräckupplevelseDet som skulle bli en skön tur i skogen blev en mardröm när jakthunden attackerade hoppryttaren Hilda Denkert och hennes häst Helinda. Bägge skadades men hundägaren visade ingen vilja att ta ansvar, säger Hilda till Ridsport. Här berättar hon om skräckupplevelsen och traumat för hennes häst. Se också vad Svenska Jägareförbundets jurist säger om jakthundar och ansvar.

Hopphästen Helinda attackerades av jakthund: ”Känns som en mardröm”
Hilda Denkert med sin älskade Helinda. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var i söndags som hoppryttaren Hilda Denkert och hennes häst Helinda (KWPN sto f-12 e Wittinger VDL-Corland) blev attackerade av en jakthund under en uteritt i skogen, inte långt ifrån gården i Sörhoga i Hälsingland. Med på uteritten fanns även vännen Saralena Sahlin som red Hildas 5-åriga unghäst O’Ziel D (OS val f-18 e Ogano Sitte-C-Indoctro), ”Oscar”. 
    – Vi skrek såklart efter ägaren och försökte även få hunden att ge sig av. Hunden som verkligen agerade ”som ett rovdjur” sprang runt oss i cirklar och ”ställde” oss, berättar Hilda Denkert för Ridsport. 

    Helinda försökte länge försvara sig, men till slut kände jag att jag tappade kontrollen över henne.

    – Fortfarande fanns ingen ägare på plats och att hoppa av hästarna ner till den aggressiva hunden var inget alternativ. Efter ett tag går hunden till attack mot mig och Helinda och börjar bita henne i bakbenen. Helinda försökte länge försvara sig, men till slut kände jag att jag tappade kontrollen över henne. 

    – Jag ramlar av och blir olyckligtvis sparkad av Helinda som gör allt vad hon kan för att skaka bort den bitande hunden. När jag slår i marken får jag hunden i ryggen och jag tappar andan. Sedan ser jag Helinda som galopperar för sitt liv med all utrustning på iväg ut i skogen med hunden efter sig, berättar Hilda vidare.

    – Jag hinner ringa till min pappa som möter upp Helinda som nästan har hunnit hem. Han får tag i henne tills hunden går till attack mot henne igen. Därefter ser vi inte ett spår efter Helinda på en och en halv timme.

    Full med bitsår

    Samtidigt kommer jakthundens ägare, som inte är så intresserad av att hjälpa till.
    – Han menade på att hans hund ”inte kan se skillnad på älg och häst” och att detta inte låg på hans ansvar. Jag blev bemött på ett väldigt respektlöst sätt av honom och bestämde mig då för att ringa polisen, berättar Hilda.

    Han menade på att hans hund ”inte kan se skillnad på älg och häst” och att detta inte låg på hans ansvar.

    Vid tillfället var det ingen jakt i området, utan hundägaren var ute och tränade med sin hund. Området är dessutom ett populärt rid- och promenadställe för både barn och vuxna.
    – Vilket hundägaren var medveten om, menar Hilda.

    – När polis och ambulans anländer släpper det för mig och jag börjar känna av smärtan i min kropp som helt hade bedövats under första tiden.

    Hilda förs med ambulans till sjukhuset, där man konstaterar att hon har brutit ett revben och tänjt ut ett ledband i axeln. Dessutom är hon allmänt mörbultad.
    – Senare hittar min familj Helinda, som är väldigt påverkad.

    Veterinär tillkallas och går igenom hästen som är full av bitsår samt andra skador. Stoets bitsår rengörs och läggs om. Dagen efter stod Helinda med feber och höga infektionsvärden, som man nu i första hand jobbar med att få bort innan man kan åtgärda stoets två större skador, berättar Hilda.
    – Jag och alla inblandade har blivit förhörda av polisen och anmälan har gjorts. Just nu känns det som en mardröm alltihop. 

    3953215362640849332527976585451294223237480n
    Hilda Denkert var framgångsrik som ponnyryttare innan hon satsade mot högre höjder på häst.

    Ingen spikrak resa

    Hilda har haft 11-åriga Helinda sedan stoet var sju år gammal, och senast i slutet av september vann duon 1,35-klassen i ATG Riders League på Sundbyholm. Säsongens stora höjdpunkt var när de blev placerade i ALFAB Grand Prix över 1,45-hinder i Högbo.
    – Det har inte varit en spikrak resa då jag har varit skadad under en längre tid på grund av två benbrott som spökat och opererats vid ett flertal tillfällen. Därför är det lite extra kul att vi har kunnat prestera så bra som vi gjort på de få tävlingarna vi har hunnit med de senaste åren. Framförallt detta år med de resultaten vi har haft, berättar Hilda. 

    Det har inte varit en spikrak resa då jag har varit skadad under en längre tid på grund av två benbrott som spökat och opererats vid ett flertal tillfällen.

    – Helinda är en fantastisk häst med så mycket potential. Sedan har vi min unghäst Oscar i stallet som vi har ridit och hoppat in själva. Honom ska det bli otroligt kul att få följa utvecklingen med. Han mår bra efter allt som har hänt.

    – Just nu har jag dessa två hästar som jag satsar på. Till vardags jobbar jag på bank, vilket jag har gjort sedan jag tog studenten 2020, men hästarna är mitt stora intresse. Ambitionen med Helinda är att fortsätta rida och skaffa erfarenheter i svårklasshoppning.

    Strikt ansvar gäller

    Var historien slutar är inte klart ännu, men Ridsport har varit i kontakt med Svenska Jägareförbundet för att höra vad som gäller kring jakt och jakthundar.
    – Strikt hundägaransvar har förmodligen de flesta hört talas om, men vad det egentligen innebär kan vara lite oklart för en del. Grundregeln i lagen anger att hundägaren, eller innehavaren, ska ersätta de skador som en hund orsakar, oavsett om man vållat skadan eller inte. Man är alltså skadeståndsskyldig oavsett om man gjort fel eller inte. Det är detta som menas med strikt ansvar, förklarar biträdande förbundsjuristen Viktoria Andersson.

    Den 1 oktober-31 januari har jägare rätt att släppa hundar lösa på jakt. Det är den stora jakttiden på året. 
    – Jägare får släppa hundar i samband med jakt, trots att lagen om tillsyn över hundar säger att vi måste ha uppsyn, säger Viktoria Andersson vidare.

    Jakthundar ska inte bitas

    Hon kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men förklarar generellt vad som gäller.
    – Det strikta hundägaransvaret gäller även om man har jakthund. Vi har en lag som säger att om hunden är lös, då har hundägaren samma strikta ansvar oavsett vad hunden har för uppgift. 

    – Dessutom jagar vi bara med de individer som inte jagar hästar och inte jagar tamboskap. Är det minsta risk att min hund ska gå in i exempelvis en hage och jaga djur där, då ska den hunden inte jaga, fortsätter Viktoria Andersson.

    – En jakthund ska inte heller bita en älg. När vi jagar, då ska vi veta vad vi skjuter på, hur vi skjuter och var vårt skott kommer. Precis på samma sätt ska vi veta var och vad vår hund kommer att jaga.

    – Jakten ska bedrivas så att inte viltet utsätts för onödigt lidande eller så att egendom och människor utsätts för fara. Hästar är i det här fallet att betrakta som egendom, en sak i lagens namn, även om man som hästägare inte känner så. 

    – En hund som jagar på ett olämpligt sätt ska snarast kopplas. Du kan inte jaga med en hund som du vet går i fatt viltet och attackerar. Bitande jakthundar kan precis som andra ges ett föreläggande om att bära munkorg när den vistas lös, förklarar Viktoria Andersson.

    Svenska Jägareförbundets etiska riktlinjer för jakt och jaktträning med hund

    Mer information till jakthundsägare

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden