Avelsnyheter
15 maj 14:09
Ridsportplus

Hopphingsten Radisson VDL är död

DödsfallHan har tävlat i Falsterbo och i Globen och användes i avel så sent som förra året. Nu är hopphingsten Radisson VDL död. "Mitt bästa minne av honom var när han galopperade in på banan i Falsterbo, det var fantastiskt," säger Jonas Persson som var den som tog in skimmelhingsten till Sverige.

Hopphingsten Radisson VDL är död
Radisson under Niklas Arvidsson i Scandinavium 2009. SCANPIX SPORT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var Jonas Persson, Vetlanda, som såg till att Radisson VDL (KWPN hingst e Indorado-Nimmerdor, uppf Th. Schaap) hamnade i Sverige för flera år sedan.

Radisson har haft ett riktigt bra liv. Jonas Persson.

Efter ett tag köpte han loss hingsten från VDL Stud i Nederländerna och startade ett konsortium som ägde hingsten. Andra ägarkonstellationer har också funnits, men Jonas Persson har hela tiden varit med i bilden.

– Han var en trevlig hingst att jobba med, säger Jonas Persson som bland annat är delägare i godkände hingsten Emmerton och har fått ta emot priset för Året hingst gällande Cardento hela tolv gånger.

Fem avkommor 2021

Sina sista år tillbringade skimmeln hos Niklas Arvidsson och tappades på sperma i närområdet. Förra året fick han fem registrerade SWB-avkommor och användes till åtta ston.

Han har knappt 180 registrerade SWB-avkommor, och när han lämnade Nederländerna fanns det 284 registrerade KWPN-hästar med honom som fader.

Jonas Persson har fortsatt sitt samarbete med VDL.
– Ja, jag brukar försöka fundera på vilka hingstar som passar de svenska stona, säger han.

Åldern tog ut sin rätt

Radisson mådde bra in i det sista, men till slut tog åldern ut sin rätt.
– Det var ingen olycka eller sjukdom eller så utan normalt åldrande som gjorde att vi valde att ta bort honom. Radisson har haft ett riktigt bra liv.

– Mitt bästa minne av honom var när han galopperade in på banan i Falsterbo, det var fantastiskt. Det var också kul att se honom i Globen.

Radisson VDL var född 1998 och blev 24 år gammal i år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden