Ponny
15 februari 2020 11:27
Ridsportplus

Svar på kritiken mot avståndstabellen: ”Ska passa den breda massan”

Bemöter kritikenBanbyggaren Mark McGowan byggde SM-banorna i Södertälje, och han tyckte att Sverige ligger efter resten av Europa när det gäller avstånd i kombinationer. Nu får han svar på sin kritik. "Det står banbyggare fritt att både länga och korta avstånden under ponnytävlingar", säger Jonas Holmberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets 
hoppkommitté.

Svar på kritiken mot avståndstabellen: ”Ska passa den breda massan”
Det står banbyggare fritt att både länga och korta avstånden under ponnytävlingar, meddelar Jonas Holmberg efter kritiken från den skotska banbyggaren Mark McGowan (ekipaget på bilden har inget samband med texten). Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sent under förra året publicerade Ridsport en artikel där skotten Mark McGowan, som byggde ponny-SM i Södertälje, tyckte att Sverige ligger efter resten av Europa när det gäller avstånd i kombinationer (läs artikeln här). Det handlade bland annat om för korta avstånd i kombinationer som leder till att ryttare rider ”med handbromsen i”. Avstånden som finns i Sveriges tabell leder till aggressiv ridning och ledsna ponnyer, sade Mark McGowan, som bland annat har byggt tre ponny-EM.

    Nu bemöter Jonas Holmberg, ordförande i Ridsportförbundets hoppkommitté, kritiken.
    – McGowan bygger en elittävling för våra allra bästa ekipage och den avståndstabell vi har är en rekommendation. Det är en avståndstabell som ska passa den breda massan – och det gör den, säger Jonas Holmberg.

    Jonas-holmberg-fj-5273-2
    Jonas Holmberg Foto: Fredrik Jonsving

    Hoppkommittén har tittat närmare på avståndstabellen

    Efter kritiken har hoppkommittén tittat närmare på avståndstabellen.
    – Vi har talat med tränare och konstaterar att vi står för vår tabell. Ur genomsnittsperspektivet är det inget konstigt med den, säger Jonas Holmberg.

    Avstånden är anpassade efter tempot, som normalt sett är 325, ibland 350 meter i minuten.
    – Sedan rider man ponny på högre tempo än vad som är utskrivet, det är en annan sak. Men vi ser att ponnyåldern ska stå för utbildning.

    Även Lennart Lindelöw, A-banbyggare och A-tränare, vill se ponnyåren som en förberedelse.
    – Man måste bygga för dem som är mitt i kategorierna storleksmässigt. Om man gör alla avstånd väldigt långa och ponnyn är i mitten av kategorin blir det bara att man lär dem att nå fram till nästa. För ett sådant ekipage blir det som att det mest går ut på att ”löda på”, säger han.

    Lennart-lindelow1-170827-rt
    Lennart Lindelöw Foto: Roland Thunholm

    Ska inte gynna ponnyerna som är på gränsen

    Lindelöw menar att en ponny ska vara en ponny.
    – Det kan inte vara meningen att man i ponnysporten gynnar dem som är på gränsen. En ponny ska vara en ponny på höjden, och om man ska länga alla avstånd blir det inte bra.

    Eventuellt kan man se över avstånden i kombinationer, menar Lennart Lindelöw.
    – Men det handlar om en marginell skillnad. Vi ligger bra till utifrån perspektivet att ponnyåren ska vara en skola som gör att man ska bli bra.

    Jonas Holmberg vill inte kritisera den skotska banbyggaren.
    – Jag tycker att SM-banan var väldigt bra, jag har inga synpunkter på den här killen som banbyggare.

    Banbyggare-mac-mcgowan1-191103-rt
    Mark McGowan, Skottland, byggde ponny-SM inomhus i Södertälje och framförde viss kritik mot den svenska avståndstabellen. Tabellen ska dock fungera som riktlinje; banbyggaren har stor frihet att sätta avstånden. Foto: Roland Thunholm

    Han tror att kritiken från Mark McGowan kommer efter någon sorts missförstånd.
    – Jag kan tänka mig att någon överdomare har visat vår tabell, och han har tänkt att så här kan jag inte bygga SM. Jag tror att man gör den här frågan större än vad den är.

    Banbyggarna har full frihet att anpassa

    Jonas Holmberg menar att banbyggare på högre nivå har full frihet att anpassa.
    – Man har alltid utrymme att ta i mer. Det man inte tänker på är att den här avståndstabellen ska stämma för en massa olika ponnyer, olika underlag och längd på banan.
    – Om jag byggde SM ute på fibersand skulle jag inte vara sen att ha lite längre avstånd ibland– men också kortare ibland. Det är ridkonst att sätta hästen på bakbenen och samla den litegrann, att kunna både korta och länga och mitt emellan, säger Jonas Holmberg.

    Fakta

    Banbyggaren har frihet

    Det är i princip fritt att sätta avstånden för en banbyggare.

    ”Om vi har en banbyggare som skulle sväva iväg och det inte blir bra, då blir det en annan fråga. En banbyggare ska besitta en stor portion omdöme och kunna göra de här bedömningarna. Så är det internationellt också”, säger Jonas Holmberg, ordförande i hoppkommittén.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden