Hoppning
29 april 2015 07:31

Hoppning på forums schema

"Alla kommer inte att tycka om vad vi föreslår, men vi har inget annat alternativ än att förändras." Det sa John Madden, ordförande i Internationella Ridsportförbundets, FEI:s, hoppkommitté under förbundets sportforum på tisdagen.

Hoppning på forums schema
Stephan Ellenbruch, John Roche, John Madden och Richard Nicoll satt i FEI:s panel när hoppning stod på programmet under tisdagen.

Det är Internationella Olympiska Kommittén, IOK, som trycker på de tre olympiska grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan. Gemensamt för grenarna är att IOK vill ha ett kompaktare tävlingsformat med deltagare från fler länder som dessutom kan tilltala en större publik, både live och vid tv-apparaterna. FEI:s olika kommittéer och sektioner har arbetat fram förslag, och det ser ut som lagtävlingarna kan komma att bestå av tre lag i framtiden. Dessutom blir förmodligen lagtävlingarna mer separerade från de individuella tävlingarna. Enligt förslagen lutar det också åt att alla mästerskap ska ha samma format. Detta skulle bland annat innebära att den spektakulära VM-finalen där de fyra bästa ryttarna rider varandras hästar försvinner. 

Under FEI:s sportforum i Schweiz under måndagen och tisdagen har aktiva, representanter från nationella förbund och andra intresserade diskuterat de olika förslagen.
– Hoppningen måste stärka sin position i det olympiska programmet, sa John Madden när han inledde forumets hoppsession.
– Alla kommer inte att tycka om vad vi föreslår, men vi har inget annat alternativ än att förändras. 

Forumets deltagare tog bland annat upp frågeställningar kring kvaliten på OS-deltagare och det fanns en oro för att kvantitet kommer att gå före kvalitet om flera av förslagen genomförs. 

När det gäller VM finns det funderingar på att ändra den individuella finalen, men också att lagtävlingens final slås i hop med det årets final i Superligan. Detta för att bespara hästarna två tuffa lagfinaler nära inpå varandra under samma säsong. 

Det kom också många synpunkter på att bara ha tre ekipage i varje lag och att allas resultat räknas. En synpunkt var att detta ökar pressen på ekipagen ännu mer, en annan att det är ännu tuffare för lag i andra sporter på så sätt att en individs misstag kan leda till att hela laget utesluts. Det lyftes också fram att tävlingarna kan bli mer spännande och enklare att följa med tre lagekipage.   

Framtiden för para-dressyr och de ridsportgrenar som inte har olympisk status diskuterades på tisdagen. När det gäller paradressyren togs förslaget om att endast de tre bästa i varje grade på mästerskap ska rida kür emot positivt bland deltagarna på forumet. 

Även körning, voltige, distansritt och reining diskuterades under sportforumet på tisdagen. 

Sportforumet är inget beslutande organ. Vilka förändringar som genomförs beslutas längre fram. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden