Sportnytt
18 juli 2019 14:17
Ridsportplus

Hoppryttare får dispens för blinkershuva – nej till dressyrryttare

DispensSex svenska hoppryttare har fått dispens för att få använda blinkershuva på sina hästar på framridningen. Dressyrryttaren Carl Hedin har däremot fått nej.
– Jag tror att de som inte tycker blinkershuvan är en bra sak aldrig har haft en häst som är mötesskygg. Det är synd om hästen och skapar stress och fara för både ryttare och omgivning, säger hoppryttaren Niklas Jonsson.

Hoppryttare får dispens för blinkershuva – nej till dressyrryttare
Blinkershuvan ger hästen lugn och ro på framridningen, enligt ryttarna. Här Ben Maher med Concona vid GCT i Stockholm nyligen. Foto: Jenny Abrahamsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Blinkershuvan, som begränsar hästens synfält bakåt och från sidorna, får endast användas om Svenska Ridsportförbundet gett dispens till hästens ryttare att använda den. Dispensen gäller för det specifika ekipaget.

    Sissela Smith är en av ryttarna som sökt och fått dispens, för 6-årige hästen Daiquiri CC (e Daquar CC-Casall La Silla). Hästen går med blinkershuva både hemma och på framridning på tävling.

    – Han blev väldigt skrämd av en annan häst som 3-åring och det sitter fortfarande i, han är otroligt hästrädd i samband med all ridning. Blinkershuvan fungerar lite på samma sätt som om man håller ett barn i handen, Daiquiri blir inte livrädd och kan fokusera på det jag ber honom om på ett avslappnat sätt, säger Sissela Smith.

    Hon har även använt blinkershuva på 8-årige Casemiro CC (e Cachas-Contender) när hon tävlat internationellt.

    – Han hade den på sig i Spanien i vintras, men går i dag helt utan. Målet för mig är att ha den på tills jag känner att hästen blivit trygg och säker. Jag vill poängtera att det verkligen endast är i de extrema fallen jag använder den, säger hon.

    Sissela Smith Charmonix Cc-3179
    Sissela Smith, här med Chamonix CC, har fått dispens för att rida Daiquiri CC med blinkershuva på framridning. Foto: Pernilla Hägg

    Sissela Smith prövade rida några starter med Daiquiri CC utan huva på framridningen i våras, men bestämde sig snart för att återgå till att använda den.

    – Han är mindre stressad med huvan på sig och därmed säkrare både för sig själv, för mig som ryttare och för våra medtävlare. Har han den på sig på framridningen fungerar han även inne på banan där han ju är ensam, säger Sissela Smith, som gärna hade sett att dispensen fick följa med hästen vid ryttarbyte eller försäljning.

    Han är mindre stressad med huvan på sig och därmed säkrare både för sig själv, för mig som ryttare och för våra medtävlare. Sissela Smith

    – Som det är nu gäller dispensen en specifik ryttare och häst, och det kan bli problem om en annan, ny eller tillfällig ryttare nekas. Blinkershuvan är ju för hästens skull helt och hållet så jag tycker dispensen, när den väl har getts, ska åtfölja hästen, säger hon.

    Ger lugn och ro

    Hoppryttarkollegan Niklas Jonsson har ridit 9-årige Kasco Horta (e Cassini-Corrado) med blinkershuva i snart 2,5 år.

    – Huvan är ingen prestationshöjare men den ger lugn och ro och skapar en bekvämare och säkrare situation både för hästen och mig som ryttare. Jag sätter på den samtidigt som all annan utrustning och tar av den precis innan jag går in på banan, säger Niklas Jonsson, som tycker användandet gett en direkt effekt på hästens välmående.

    – Jag tror att de som inte tycker blinkershuvan är en bra sak aldrig har haft en häst som är mötesskygg. Det är synd om hästen och skapar stress och fara för både ryttare och omgivning, säger han.

    Ridsport
    ”Huvan är ingen prestationshöjare men den ger lugn och ro”, säger Niklas Jonsson som har dispens för Kasco Horta. Här hoppar Niklas med Manick. Foto: Roland Thunholm

    ”Dispensen behövs”

    Att blinkershuvan kräver dispens tycker de hoppryttare Ridsport talat med är bra:
    – Dispensen behövs så blinkers inte överutnyttjas. En del ryttare behöver kanske inte en huva till sin häst, utan mer guidning till hur man förbereder sig inför tävling, säger Sissela Smith.

    Niklas Jonsson håller med.
    – Jag respekterar att den kräver dispens, även om det till skillnad från många andra tillåtna hjälpmedel ju verkligen är en sak som absolut inte skadar hästen, tvärtom. Men vissa saker tenderar att bli poppisgrejer som alla vill ha så jag tror att dispenskravet behövs, det skulle bli konstigt om halva startfältet red omkring med blinkershuva.

    Hedin fick nej

    Dressyrryttaren Carl Hedin står för den enda dispensansökan angående blinkershuva som gjorts av dressyrryttare under året.

    – Min 6-åring Van der Veen (e Vitalis–Fidermark) är extremt mötesskygg både hemma och på tävling. Det beteendet försvinner så gott som helt med blinkershuva och därför ville jag se om det var möjligt att få använda den på framridning även för oss dressyrryttare, säger Carl Hedin.

    Carlhedin2
    ”Ytterst är det här en säkerhetsfråga som främst gynnar hästen” säger Carl Hedin som fick avslag på sin ansökan gällande dispens för Van der Veen. Foto: Annelie Frank

    Ansökan avslogs dock av dispensgruppen på förbundet.
    – Vi var helt enhälliga i det beslutet som grundar sig i att Svenska Ridsportförbundet TR bygger på FEI:s reglemente i dressyr. Det som inte anges i TR II Dressyr är inte tillåtet, säger Annica Lund, nationell samordnare i dressyr och medlem i dispensgruppen.

    Carl Hedin tycker det är synd att det finns en skillnad mellan dressyr och hoppning i den här frågan.
    – Ytterst är det här en säkerhetsfråga som främst gynnar hästen, men även säkerheten för medtävlanden och funktionärer, säger han.

    Han överväger att lämna in ett förslag om användning inför omgörandet av det nya Tävlingsreglementet, TR, som ska gälla från och med 2021.

    En mötesskygg häst anses inte vara ett stort problem på dressyrtävlingar, enligt Annica Lund.
    – Det är färre ekipage på en framridning i dressyr än i hoppning och det är också betydligt lugnare tempo än på en framhoppning. Vi ser inget behov av blinkers inom dressyren, det handlar som ryttare snarare om att kommunicera tydligt med övriga ekipage.

    Fakta

    Så säger TR

    • I TR III Hoppning (mom 306, Hästens utrustning m m): Blinkers är förbjudet. Däremot får läder, fårskinn eller plysch användas på huvudlagets sidostycken om diametern mätt från hästens kind inte överstiger tre centimeter.
    • I TR II, Dressyr (mom 211, Hästens utrustning): Bara den utrustning som nämns får användas. Blinkers eller tillägg på sidostycken finns inte med.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 13/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden