Viktigt ansvarFörra veckan publicerades en artikel där veterinärer berättade om lägen då ryttare låter tävling gå före hästens bästa. Ridsport har pratat om ämnet med några hoppryttare och tränare.
– Jag ser att det finns en rastlöshet hos många ryttare och hästägare. Det finns så många fina tävlingar att åka på och de vill vara med på allt, säger Stina Lillje.
Hoppryttaren: ”Jag ser att det finns en rastlöshet hos många ryttare och hästägare”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

I Ridsports tidigare artikel berättade veterinärer hur de ser att vissa ryttare låter tävlandet gå före hästen och använder ”quick fix” då hästarna sprutas i leder och ryggen för att klara tävling på tävling.
– Antalet människor som äger häst och tävlar har vuxit oerhört snabbt och kunskapen har inte alltid hängt med. En ”quick fix” kan möjligen leda till kortsiktig framgång, men vill du satsa långsiktigt så får du ibland avstå från nästa tävling, sa veterinär Florian Lackner i artikeln.
Terese Lundqvist, klinikchef på Brunmåla hästklinik, berättade att hon upplever stress hos somliga hästägare:
– Det finns en annan hets än det fanns förut och människor ser hästen mer som en maskin som ska fungera än som en levande varelse.
Ridsport har pratat om ämnet med några hoppryttare. En av dem är Stina Lillje, hoppryttare, tränare och hästutbildare.
− Jag ser att det finns en rastlöshet hos många ryttare och hästägare. Det finns så många fina tävlingar att åka på och de vill vara med på allt, säger hon.
− Vi tränare måste ta vårt ansvar gentemot eleverna, hjälpa dem att lägga upp ett vettigt tävlingsschema och stötta när deras häst är skadad. Själv väljer jag gärna att ge en skadad häst en långsammare igångsättning än vad veterinären har sagt, säger Stina Lillje.
”Ska rannsaka oss själva”
Victoria Almgren, etablerad unghästutbildare och tränare, tror att det finns de som vill ha sin häst behandlad utan att gå till botten med vad som orsakade skadan.
− Jag tycker att vi ska rannsaka oss själva och fundera på vad som gick snett, och vad vi ska ändra på i träning, underlag eller annat. Om vi inte ändrar på något är det stor risk att problemen kommer tillbaka, säger Victoria Almgren.

Hoppryttaren Marcus Westergren ställdes i slutet av förra året inför ett svårt val. På väg till en världscuptävling i Spanien upptäckte han att hästen inte var helt okej.
− Vi var i Belgien och en millisekund tänkte jag tanken att vi skulle åka vidare ändå, och en mindre nogräknad ryttare kanske hade gjort det. Men det hade inte gått på den här nivån. Visst var det ett svårt beslut på ett sätt, men det enda möjliga. Genom att avstå från en tävling kan vi förhoppningsvis tävla som planerat i år.
”Vårt ansvar”
− Jag kan förstå att människor kan bli frestade att använda sin häst för mycket om man bara har en häst, men jag vill ha hästar som håller på sikt, inte bara för två tävlingar.
Hästar kan inte prata med oss, därför är det vårt ansvar att alltid se till deras bästa och hela tiden öka vår kunskap.
Att hästar skadas kan man inte undvika, konstaterar Marcus Westergren, och behandlingar kan ibland vara nödvändiga.
− Men frågar du tio personer om hur du ska göra med din häst får du tio olika svar. Därför är det väldigt viktigt att omge sig med människor som är kunniga och som du litar på.
Hans recept är noggrannhet i alla led.
− Hästar kan inte prata med oss, därför är det vårt ansvar att alltid se till deras bästa och hela tiden öka vår kunskap.
Marcus Westergrens
tips för hållbara hästar
- Variera ridningen – håll räkning på hur mycket du rider i höger respektive vänster varv.
- Låt hästen gå med annan ryttare ibland för att få variation.
- Ta hjälp av massör, tränare, veterinär och hovslagare som du känner förtroende för.
- Kolla upp hästen hos veterinär med jämna mellanrum. Det är ett bra sätt att skapa förtroende mellan dig och veterinären.
- Lägg in regelbundna viloperioder. Mitt system är träning och tävling i sex veckor och därefter vila i kortare eller längre period.
- Planera långsiktigt, inte bara för nästa tävling.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på