Hästliv
19 maj 2023 19:29
Ridsportplus

Hopphästen som hittade hem

SolskenshistorienHar du varit med om att din uppfödning försvinner utomlands? Att det är väldigt svårt att hitta den? Det hände Lisa Engman Hultberg. Men i hennes fall fick det hela en oväntad vändning. Läs solskenshistorien om hur Aeyla äntligen kom tillbaka till sin uppfödare.

Hopphästen som hittade hem
”I Sverige skyddar man hästarna mot regn och vind, här får man skydda mot solen”, säger Lisa. Foto: Santiago Vidal

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Särskilt speciellt var det förstås med en av de allra första egna uppfödningarna, som också var en egensinnig häst, berättar Lisa Engman Hultberg.
    – Aeyla är social och gosig, lite busig, under karriären som unghäst studsade hon mycket mellan hindren, lite som rådjurshopp. Som föl rymde hon hela tiden, klättrade mellan linor och mellan staket och gick på egna promenader, det var en aktiv häst.

    Men vi tar det från början.

    Föll in i aveln i ung ålder

    Cf011400
    210 000 kronor såldes Aelya för som 3-åring på auktion. Året var 2013. Foto: Santiago Vidal

    Aeyla (SWB sto f -10 e Aerline H) är alltså ett av Lisa Engman första föl. Aeylas mamma Estelle (f-06 e Brigadör-Lucky One) var den allra första, systerns sto betäcktes för att ta fram en yngre förmåga till Lisa, för att byta ut den dåvarande tävlingshästen och barndomsponnyn.
    – Jag var 16, inte så gammal, men på det viset föll jag in i aveln, berättar Lisa.
    – Estelle gjorde ett bra 3-årstest med 8-8 i hoppning och hennes trevliga temperament gjorde att jag valde att betäcka även henne.

    Resultatet blev Aeyla. Hennes 3-årstest gick över all förväntan, 9-9 i hoppning och 9 i galopp.
    – Det var alldeles för bra för mig, jag är bara hobbyryttare. Genom SWB Ung hörde jag talas om SSHS-auktionen (Swedish Select Horse Sales), säger Lisa.

    Cf011359
    Äntligen har Aeyla fått gå ut i stor hage med de andra avelsstona. Foto: Santiago Vidal

    Gick unghäst-VM

    Aeyla kom med i auktionen och såldes för 210 000 kronor (hon var den tredje dyraste hästen) till Borg Ridcenter och Sandra Fransson, som tävlade henne i Falsterbo, Breeders och unghäst-VM. Sedan såldes stoet till Frankrike. Lisa hade ingen kontakt med de nya ägarna men följde dem på sociala medier.
    – Jag försöker följa alla mina uppfödningar, det är kul att se vad som händer, säger hon.

    Därefter såldes Aeyla till Schweiz. Efter några månader där fick stoet en senskada, hamnade på ett rehabstall och senare köpte rehabstallet hästen.
    – Där tappade jag bort Aeyla. Jag försökte söka på rehabstall i Schweiz, jag ville ha koll på henne, när hon varit skadad kändes det ännu viktigare, säger Lisa.

    Så en dag hittade Lisa stallet i Schweiz via sociala medier.
    – Jag tog kontakt med dem och sa att jag gärna ville fortsätta följa Aeyla.

    Cf011438
    Familjen valde att flytta till Spanien. Foto: Santiago Vidal

    Flytt till Spanien

    Mitt i alltihop höll Lisa och hennes familj på med en stor omställning. Den stora drömmen om att bo i ett varmare land med mer plats för hästarna skulle bli sann. Gården i Sverige skulle bytas mot en gammal vingård i Spanien; hästar, två små barn och allt annat skulle med.
    – Och just då hörde rehabstallet av sig och sa att Aeyla var skadad i det andra benet och att det inte skulle bli bra. De frågade ”kan hon få komma hem igen?”. Det var stort att få veta att Aeyla skulle få bli min igen, säger Lisa.

    I och med den stora flytten fick Aeyla vänta på att resa till sin nygamla svenska ägare, och boxvilan skedde i Schweiz. Då fick hästen en muskelbristning i ryggen när hon reste sig upp i boxen. Till sist var ändå Aeyla redo för resan från Schweiz till Spanien. Lastbilen med andra hästar ägda av Lisa plockade upp även henne.
    – När hon kom i lastbilen kändes det helt overkligt, hon kom ju med våra hästar från Sverige. För mig blev det lite som att hon aldrig hade åkt när hon kom tillsammans med de andra avelsstona.

    Det var ödet, om man nu tror på sådant.

    Efter fem månader på box och i skrittmaskin i Schweiz var veterinärens rekommendation att Aeyla skulle fortsätta att skritta. Eftersom gården i Spanien saknade skrittmaskin tänkte Lisa att hon skulle promenera vid hand. Men det gick inte, Aeyla var fortfarande sitt pigga och rådjursaktiga jag.
    – Jag tog dit veterinären för att se hur det gått med senorna, och det såg jättefint ut, mycket finare än vad säljarna trodde.

    Kan röra sig mer

    Efter det vågade Lisa släppa ut stoet i en liten sjukhage tillsammans med en shettis, och med mamma Estelle i hagen bredvid.
    – Efter ytterligare ett par månader utökades hagen och Aeyla har blivit lugnare av att få röra på sig mer. Nu går hon på 1,5 hektar med de andra avelsstona. Allt har gått så bra!

    Efter långa överläggningar med sig själv – skulle Aeyla hålla för att bära ett föl ? – har Lisa beslutat sig för att betäcka stoet.
    – Det var min första fråga till veterinären, skulle hon klara av att få föl? Och deras bedömning var att det skulle fungera. Veterinären var här i dag och allt ser fortsatt fint ut. Senskadan ser jättefin ut på ultraljud och hon är helt ren i skritt och trav, så jag känner inga tveksamheter. Men man ska vara försiktig med henne tills hon är tillräckligt stark.

    Just nu lutar det åt att Chacoon Blue får bli pappa.
    – Men jag har inte riktigt bestämt om jag tycker att han passar.

    ”Det var som en dröm”

    Hur det kändes att få tillbaka ”sin” häst? Lisa tvekar inte när hon svarar.
    – Det var som en dröm! Sedan jag sålde henne har jag alltid gått och funderat, ”tänk om jag kunde köpa tillbaka henne när hon är pensionär, och avla vidare på”. Det var ödet, om man nu tror på sådant.

    Fakta

    Lisa Engman Hultberg

    Cf011372
    Lisa Engman Hultberg Foto: Santiago Vidal
    • Namn: Lisa Engman Hultberg.
    • Bor: I Planes mellan Alicante och Valencia, Spanien, på en gammal vingård om 15 hektar. Ålder: 32 år
    • Familj: Sambo, två barn som är 1 och 3 år. Lisas mamma och hennes sambo bor också på gården.
    • Gör: Föder upp hästar under namnet BEST Horses, pluggar spanska på distans. Ska även satsa på uthyrning av rum till turister i liten skala.
    • Drömmar: Att den helhjärtade satsningen på hästuppfödning funkar, att det går 50 hästar i stora hagar och lever livet. Det är den här chansen vi tar.
    • Bucket list: Har gjort unghäst-VM med en uppfödning, nu vill jag åka och se min uppfödning på VM eller OS. Jag vill också ha en godkänd hingst.
    • Om att ha häst i Spanien: De kan gå ute året runt, men fodret är relativt dyrt. Vi har hittat bra hö som vi kombinerar med alfalfa. Spanskt hö liknar annars mest halm.
    Istock-1129171889
    Lisas familj bor numera i Spanien.

    Lisas lärdomar

    1. Ge inte upp.
      Hur klyschigt det än låter.
    2. Följ uppfödningar genom livet.
      Jag lärde mig vikten av att som uppfödare följa mina uppfödningar genom livet. Inte bara för möjligheten att få tillbaka Aeyla som avelssto, utan även för att kunna förbättra min egen avel. Aeylas skada var en förslitningsskada – enligt uppgift hoppades hon sex dagar i veckan. Men på andra avkommor är det bra att följa för att se utvecklingen.
    3. Beprövade avelsston är alltid de bästa!
      Jag har följt Aeyla så pass mycket att jag kan hennes fördelar och nackdelar utantill (även om hon enligt mig är komplett!) vilket är en stor fördel vid hingstval.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden