Hästliv
30 juli 2019 08:28
Ridsportplus

Horse tech är hett – men inget för lycksökare

FördjupningHorse tech är samlingsnamnet för appar och ny teknik som väller in över hästvärlden. Är hästvärlden intresserad av att ta till sig det nya? Och hur lätt är det att få pengar för att utveckla sina idéer? Ridsport har pratat med uppfinnare och finansiärer, och tittat närmare på några av innovationerna.
– Av världens 60 miljoner hästar ser vi 20 miljoner som primär målgrupp, säger en av grundarna till ett företag vars utrustning gör hästen uppkopplad dygnet runt.

Horse tech är hett – men inget för lycksökare
Vad gör din häst i hagen? Nu finns olika sätt att hålla koll på hästens dagliga aktivitet. Här en grimma med sensorer från Hoofstep. Foto: Laila Berglund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tekniken gör det möjligt att ha även hästar uppkopplade. Idéerna är många, men frågan är vad hästfolket vill ha och är beredda att betala för.

    Det räcker inte att ha en fräck teknik. Det ska också vara något som är bra för hästen och människorna runt hästen. Horse tech är inget för lycksökare.
    Så säger Elisabeth Carlund, en av initiativtagarna till nystartade HorseTech of Sweden, en paraplyorganisation för innovativa företag inom hästar och teknik. Hon är själv delaktig i företaget RideQ, vars produkt hjälper ryttaren att korrigera en felaktig sits i sadeln.

    – För att nå fram till användarna krävs bland annat att produkterna är robusta och tål smuts och fukt, säger Elisabeth Carlund.
    − De ska också vara utvecklade av hästmänniskor, inte tekniknördar, och vara tydliga och lätta att använda. Blir det för mycket information och statistik upplever många att det blir för jobbigt att sätta sig in i.

    Vem betalar?

    Helst ska de också vara gratis, precis som ett antal av de appar som ska hjälpa ryttare att hålla ordning på sin träning. Problemet är bara vem som då ska betala innovatörerna. Appen Equilab har ett patenterat sätt att räkna om mobiltelefonens rörelser under ridning till data om hur mycket användarna rider i de olika gångarterna.

    De senaste månaderna har Equilab tagit steget från gratisapp till att erbjuda premiumtjänster som kostar pengar.

    − Vi har en utbyggd version för den som vill få ut mera data från sina träningar. Vi tar också betalt för en Safety tracker, där andra kan följa dig om du rider ut. Vi ser att användarna är villiga att betala, och de pengar vi får in används för att göra appen ännu bättre, säger Adam Torkelsson, en av de nio grundarna, som alla arbetar heltid med Equilab.

    Appen har utvecklats i nära samarbete med användarna, så att den erbjuder sådant som ryttarna vill ha.
    − Genom att vi var attraktiva från början har vi inte haft några problem med att få kapital till finansiering.

    Equilab lanserades för två år sedan, och under 2018 ökade antalet användare från 30 000 till 300 000.
    − Nu närmar vi oss en halv miljon användare, säger Adam Torkelsson.

    Fakta

    Exempel på Horse Tech

    • HoofStep
      En sändare på hästens huvudlag skickar information om vad hästen har för sig och var den är, och larmar vid avvikande beteende.

    Kostnad: Engångskostnad på 99 euro (1140 kr) och en månadskostnad på 50 euro (575 kr) för två hästar.

    • RideQ
      En sensor på hjälmens hakband läser av din position. När du tittar ner i stället för framåt får du en påminnelse av en vibration. Sensorn kan kalibreras med hjälp av en app.

    Kostnad: 2 975 kr för inköp av utrustningen.

    • Chalmershindret
      Mätutrustning som kan mäta hur högt hästen hoppar över hindret, hur långt ifrån den hoppar av och hur stor kraften är i avstamp och landning. Det senaste Chalmershindret mätte hastigheten över hindret.

    Kostnad: Ingen av teknikerna är ännu ute på marknaden.

    • Equilab
      En app där träningspassens längd och innehåll registreras i gratisversionen. Med betalversionen kan man lägga till en Safety track där andra kan se var du är, få utökade fakta om sina träningar och låta flera få tillgång till informationen.

    Kostnad: 79 kr/månad, billigare med 6 eller 12 månaders abonnemang.

    • Ztable
      I träningsappen Ztable kan du registrera dina träningar, få träningstips och följa olika ryttare. Ztable är på väg med betaltjänster samt en internationell version.

    Kostnad: Ingen i dag.

    • Horsevib
      Ett täcke med inbyggda högtalare som överför lågfrekventa ljudvågor till hästens kropp. Ljudvågorna ska ha lugnande effekt på hästen.

    Kostnad: 62 500 NKR (72  000 kr). Kan även hyras per månad.

    • Videquus
      En kamera i boxen registrerar hästens beteende, med hjälp av en teknik som urskiljer avvikande rörelse-mönster. Om kameran upptäcker att något avvikande sker i boxen skickas ett larm till din telefon.

    Kostnad: 245 kronor/häst och månad, billigare vid längre bindningstid.

    • Mekanisk hov
      SLU-professor Lars Roepstorffs mekaniska hov eller hästben kan användas vid funktionstester av olika banunderlag. Utrustningen får samma signaler som hästbenet och hoven mot underlaget, och kan mäta underlagets status.

    Kostnad: Ej på marknaden

    • Ridesum
      En app som gör att ryttaren kan koppla ihop sig med tränaren på distans, antingen via streaming eller för att få feedback på ett filmat pass. Tränar- och expertbank samt bokningsfunktion av träning ingår också.

    Kostnad: Appen är gratis.

    • Equibodybalance
      Appen är producerad av Svensk Hästrehab och innehålller övningar för hästen som främjar bland annat rörlighet, stabilitet och balans.

    Kostnad: 299 kronor.

    Expandera

    Sensorer mäter det mesta

    Cristina Rusu
    Cristina Rusu.

    Ett annat spår inom horse tech gäller olika sensorer som kan mäta hästens rörelser, miljön i ridhuset, arbetsbelastning i stallet, värmen under hästens täcke och annat.
    − Många av komponenterna finns redan på marknaden, så det viktigaste arbetet är att bygga skräddarsydda system till just den applikationen, samt lägga till nya användningsområden, säger Cristina Rusu, adjungerad professor vid RISE, som forskar inom mikroteknik.

    Problemet här är att vi talar om teknik som blir dyr för den vanliga användaren.
    − Många vill ha sådana här prylar, men vem ska betala? Det kan ta ett antal år och kosta miljoner att få ut tekniken på marknaden.

    − Det är inte så lätt att få pengar till forskning och utveckling av nya kommersiella produkter, som sedan ska nå ut på en marknad där den stora gruppen är hobbyryttare med begränsad budget, säger Cristina Rusu.

    Många vill ha sådana här prylar, men vem ska betala?

    Uppkopplad häst

    Det finns också innovatörer som inte är rädda för att sälja dyr teknik, utan räknar med att hästägarnas längtan efter trygghet och kontroll ska få dem att öppna plånboken. I mars i år lanserades HoofStep, där hästen bär en sändare på huvudlaget och är uppkopplad med hjälp av trådlös teknologi. Därmed kan häst-ägaren ha uppsikt över sin häst på distans dygnet runt.

    − Vi säljer trygghetspaket för både häst och ägare. Våra studier visar att 50 procent av alla hästar är obevakade 20 timmar per dygn. Vår produkt kan också ses som extra försäkring, där du får larm om något händer med hästen, säger Karl Forssman, en av de fyra grundarna.

    − Av världens 60 miljoner hästar ser vi 20 miljoner som primär målgrupp. På köpet bygger vi upp världens största databas över hästens beteende, och den databasen får forskarna fri tillgång till, säger Karl Forssman.


    Riskkapital går mest till män

    Av allt riskkapital som 2018 satsades på nya idéer gick en procent till bolag grundade av kvinnor
    − Det gör att vi missar en stor potential, säger Karin Edström på Almi Invest.

    Karin Edström är Investment Manager på Almi Invest och arbetar tillsammans med grundarna av träningsappen Ztable, där Almi gått in med två miljoner kronor i riskkapital.

    − Det är en spännande affärsidé med stor potential, en stor målmarknad, och inte så stora kostnader. Det grundarna ville göra har en nytta och ett värde för användarna, säger Karin Edström, som därmed har räknat upp en del av kriterierna som ska uppfyllas för att Almi ska vilja satsa på en innovation.

    − Vi frågar oss också om det handlar om en produkt som löser ett reellt problem, och vänder sig till en existerande marknad.

    Skärmavbild 2019-05-27 Kl. 15.55.36
    Tre kvinnor har grundat företaget från Videquus.som arbetar med appen Ztable.

    Almi gör egentligen inga gender-bedömningar när pengar ska fördelas, men Karin Edström konstaterar att det finns färre tech-produkter i sporter där unga tjejer är utövare, jämfört med mansdominerade sporter.

    − Riskkapitalbranschen över lag består främst av män, och är dålig på att satsa på kvinnliga entreprenörer. Det gör att vi missar en stor potential.

    Totalt har Ztable fem miljoner kronor i satsat riskkapital, från Almi och från andra håll. Därmed kan grundarna jobba på i närmare ett år.
    − Ztable har en stark ägargrupp med uthållighet och kompetens, och det är också nödvändigt om en satsning ska lyckas, säger Karin Edström.


    Sadeln som  hyllades och floppade

    Rebel One. Så var namnet på en sadel som lanserades 2006 och vann flera priser för sin nytänkande design, men aldrig nådde ut på marknaden.
    − Vi var på tok för tidigt ute, och det var för mycket designglädje, säger Per Martin Andrén, en av skaparna.

    Tanken med sadeln var att den skulle byggas upp utifrån varje ryttares kropp, med bom och bossor som var lätta att byta ut.
    − Jag har jobbat med trasiga hästryggar i 20 år och vet hur viktig ryttarens position i sadeln är, säger Per Martin Andrén, veterinär och en av grundarna av Rebel One.

    Men processen att ta fram den kostade stora pengar och det blev aldrig någon produktion. Dessutom såg sadeln inte ut som vi är vana vid. Ett nytt försök att lansera sadeln gjordes för några år sedan, och nu laddar Per Martin Andrén och hans kollega för ett tredje försök, som ska ske till hösten.

    − Mitt råd till innovatörer är att gå så långt du kan med egna pengar och vara trogen din grundtanke. När de ekonomiska intressena kommer in handlar allt bara om sälj.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden