Sportnytt
7 november 2018 17:36
Ridsportplus

Hörsnäckor förbjuds på framridning

FörbudNästa år förbjuds hörlurar i båda öronen under framridning på hopptävlingar. Men något totalstopp för mobiltelefoner är inte i sikte.
–  Jag är ute ganska mycket på tävlingsplatserna men kan inte säga att jag har sett många som rider och använder mobilen samtidigt, säger Robert Solin på Ridsportförbundet.

Hörsnäckor förbjuds på framridning
Att prata i telefon är fortsatt okej, men inte att ha snäckor i båda öronen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Lotta Vess/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Pether Markne var tidigt ute med att ryta till om ridning och mobiltelefoner. Redan för fem år sedan krävde han här i Ridsport att mobiler skulle förbjudas på framridningsbanorna, av säkerhetsskäl. Maria Gretzer har också tagit upp mobilanvändandet i sina krönikor, liksom Anna Hassö, som i aktuellt nummer av Ridsport skriver att om du måste kolla mobilen på tävling – gå åt sidan.

    Tävlingssektionens dåvarande ordförande svarade på Marknes kritik 2013: ”Det kan bli ett förbud.” Men något sådant verkar inte vara i sikte, enligt Robert Solin.
    – Förbundet är stort och det kan hända att det pågår diskussioner någon annanstans, som i säkerhetsutskottet. Men i TR-arbetet har det inte varit en fråga.

    Screen Shot 2018-11-07 At 17.30.49
    Pether Markne vill ha mobilförbud redan för länge sedan.

    Läs artikeln med Pether Markne här.

    Regel om hörsnäckor

    Ridsport, Gym
    Robert Solin. Foto: Roland Thunholm

    Men när nästa års tävlingsreglemente, TR, nu går i tryck finns visserligen ingen ny regel gällande mobiler, bara om hörsnäckor.

    – På framridningen kommer man bara att få ha hörsnäcka i ena örat för att kunna höra vad som händer runt omkring och inne på banan, säger Robert Solin, nationell samordnare för hopptävlingar.

    Detta är en anpassning till FEI:s nya regler och inget som diskuterats inom förbundet. Mobiltelefoner är i dagsläget inte på agendan alls, enligt Robert Solin.

    – Det är fullt möjligt att mobiler är ett problem som måste lyftas och hanteras. Men jag har hittills inte fått in några rapporter från överdomarna om några incidenter med mobiltelefoner inblandade. Det här är faktiskt första gången som jag hör om att det skulle vara ett problem, säger han.

    Mobilen är en distraktion för ryttaren.

    Själv har han inte tänkt på saken som en säkerhetsrisk. I vart fall inte som en utbredd risk.
    – Jag är ute ganska mycket på tävlingsplatserna men kan inte säga att jag har sett många som rider och använder mobilen samtidigt. Kanske någon som skrittar förbi. Det är klart att man tittar till då. Mobilen är en distraktion för ryttaren, säger Robert Solin.

    Ridsport.
    Paus med telefonen. Här är det Daniel Svensson som har suttit av i Falsterbo och tagit sig en telefonpaus. Foto: Roland Thunholm

    Frågor kan lyftas

    TR arbetas om vartannat år. Förändringarna går ut på allmän remiss innan de spikas. Vem som helst kan tycka till. För två år sedan var det tryck i frågan om bettlöst i dressyr. I år har synpunkterna varit relativt få.

    Nya TR gäller i två år från och med den 1 januari 2019. Men redan nu är det fritt fram att börja påverka nästa reglemente.

    – Vem som helst kan lyfta en fråga om till exempel mobiltelefoner. Det går absolut att påverka innehållet i TR. Bara det sker inom systemets ramar. Och vill man ha ändring på saker och ting är det bra att läsa remisserna, säger Robert Solin.

    Den nya regeln om hörsnäckor gäller endast hopptävlingar. Ganska naturligt, tycker Robert Solin.
    – Riskerna är större där rörelseenergin är större, säger han.

    I detalj.

    Hårdare lag om mobiler och bilar

    • Olika länder har olika hårda lagar om och hur mobiltelefoner får användas under bilkörning.

    • I Sverige är det från första februari i år förbjudet att hålla mobilen i handen och samtidigt köra bil. Förbudet gäller alla motordrivna fordon. Det är en skärpning mot den tidigare lagen som sa att det bara är förbjudet att använda mobiltelefonen om det påverkade körningen negativt. Exakt var gränsen går för vad som är tillåtet och inte avgörs av rättsväsendet.

    • Vid en fart på 40 kilometer i timmen hinner bilen rulla 22 meter om föraren tittar ner i sin mobil i två sekunder.

    Källa: Transportstyrelsen

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden