Avelsnyheter
20 oktober 2015 15:00

Hovbroskförbening inget hinder

Veterinär Ulf Hedenström har i en stor studie vid SLU tittat på hur hur hovbroskförbening påverkar hästens prestationer. Hans resultat visar att sjukdomen inte borde vara skäl till att hingstar får avelsförbud.

Hovbroskförbening har gjort att hingstar som bär på anlagen inom vissa hästraser har fått avelsförbud. Men den nya forskningen vid SLU visar att hovbroskförbening inte medför någon prestationsnedsättning på tävling, och därför inte heller borde vara ett skäl till att en hingst får avelsförbud.
– Vi har under lång tid studerat ett stort antal kallblodstravare i Norge och Sverige och har inte kunnat se några skäl till varför hovbroskförbening ska stoppa en avelskarriär, säger Hedenström i ett pressmeddelande från SLU.

Studien har pågått under tio år och totalt har man undersökt 649 norska och svenska kallblodiga travhästar. Hästarna som deltog i studien gjorde över 23 000 tävlingsstarter mellan åren 1973–2009. Resultaten visade att det inte gick att se några nackdelar som hörde ihop med hovbroskförbening.
– Det fanns inga som helst samband mellan olika grader av förbening och de objektiva sport- eller hästdata vi kunde inhämta. Oavsett förbening eller inte har dessa hästar kunnat prestera lika bra, lika snabbt, lika länge, lika felfritt och utan anmärkningar från funktionärerna på sina gångarter, konstaterar Ulf Hedenström.

SLU:s information om sjukdomen:
Hovbroskförbening hos häst är en sjukdom som uppmärksammades redan på 1300-talet och som kan ses på fossila hovben som är mer än 1,2 miljoner år gamla. I modern tid har man kunnat konstatera att förändringen nedärvs från generation till generation. Den finns främst hos tyngre hästraser såsom nordsvensk brukshäst, travhäst samt ardenner, men den är även vanlig hos halvblodshästar. Trots mängder av studier både i Norden och i övriga världen har ingen lyckats påvisa ett klart samband mellan hovbroskförbening och sjukdom, skada eller prestationsnedsättning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden