Sverige
28 januari 2020 15:47
Ridsportplus

Hovslagareföreningen: ”Det här är ett genombrott”

FörändringElin Moberg blev nyligen den första hovslagareleven i Sverige som kvalificerade sig både till gesällbrev och titeln godkänd hovslagare, genom sin examen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Att ge eleverna den möjligheten är något som Svenska Hovslagareföreningen jobbat för under många år.

Hovslagareföreningen: ”Det här är ett genombrott”
Elin Moberg är den första eleven i Sverige som kvalificerat sig till både gesällen och till titeln Godkänd hovslagare genom sin utbildning. Foto: Gunilla af Kleen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Vi har kämpat länge för att få med gesällbrevet i examen, och att eleverna ska granskas av utomstående examinatorer. Hovslagareföreningen har jobbat med det här de senaste tio åren, och stött på en hel del patrull, berättar Mats Holmberg, ordförande i Svenska Hovslagareföreningen.

    Hovslagarutbildningen genom yrkeshögskolan har gått från att ha varit tvåårig till treårig, och då har föreningen drivit på för att få in mer praktik i utbildningen.
    – Det här är ett hantverksyrke, det enda sättet du kan lära dig att sko hästar på är att sko hästar, konstaterar Mats Holmberg.

    Skara är först ut

    Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) var först med att nyligen examinera en kull som genomgått en treårig hovslagarutbildning.
    – Den treåriga utbildningen på BYS innehåller både smide och mycket praktik. Det gör att eleverna är ordentligt rustade med kunskap och erfarenhet när de ska ut och sko våra hästar, säger Mats Holmberg.

    Elin Moberg från Töreboda tog sin examen i Skara och blev samtidigt den första eleven i Sverige som tagit gesällbrevet och titeln Godkänd hovslagare inom sin grundutbildning.
    – Det är jättekul. Vi har haft mycket bra lärare och mycket praktik, säger Elin Moberg.

    Eleverna på BYS har själva valt om de vill göra en vanlig slutexamen och bli godkänd hovslagare, eller även satsa på gesällbrevet. Elin Moberg blev den enda godkända eleven för båda proven vid det första examenstillfället.

    Jobbar för nationell utbildningsplan

    – Vi vill ha in det här i samtliga hovslagarutbildningar, och på sikt är målet att det blir en nationell utbildningsplan – det ska inte vara någon skillnad på utbildningen om du läser i Norrland eller Skåne, du ska ha samma chanser och möjligheter till kvalitativ utbildning, säger Mats Holmberg, som inom några veckor ska träffa representanter från riksanläggningarna för att diskutera ämnet.
    – Vi fortsätter att stångas för det här.

    Hur ser det ut med antalet hovslagare idag?
    – Det är alltid brist på hovslagare, det kommer det nog alltid att vara. Det finns så fruktansvärt mycket hästar överallt – i varenda lada och buske! De måste ju tas om hand.

    Hur stort är problemet med icke godkända hovslagare?
    – Det finns fortfarande, men det har nog ändå blivit bättre. Om man tittar på äldre hovslagare som har hållit på länge och kanske inte har en dokumenterad kunskap – de har haft möjligheten att hoppa på en tilläggsutbildning. Det finns ju alltid några som inte vill, men det har blivit mycket bättre.

    Är branschen självsanerande?
    – Det är den absolut.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden