Hästägartips
9 april 20:00
Ridsportplus

Hovslagarlärare: Det går att klara sig utan många av plastbeslagen

HovslageriPlast i olika former har kommit att användas allt mer till sulor, beslag och fyllning inom hovslageri. Det har både för- och nackdelar. Ridsport har pratat med Tobias Nilsson, yrkeslärare i hovslageri, om plaster till hästarnas hovar.

Hovslagarlärare: Det går att klara sig utan många av plastbeslagen
Vid fölkorrigering är det svårt att ersätta plast. Rose-Marie Clarks specialsko kan anpassas för att räta upp fölben. Foto: Rose-Marie Clark

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det sker en ständig utveckling av material till hovbeslag. Vissa av nyheterna består och andra försvinner lika snabbt som de dykt upp. Plast är ett material som har kommit allt mer och som har utvecklats till att passa för en rad olika beslag och åtgärder på hovarna, men det har samtidigt nackdelar för både hälsan och miljön. 

    Ridsport har vänt sig till Tobias Nilsson, hovslagare och lärare vid hovslagarutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan, BYS, i Skara, för att få reda på mer om plastmaterial till hovarna.

    Tobias Nilsson
    Tobias
    Nilsson
    Hovslagare och yrkeslärare i hovslageri vid BYS i Skara. Medlem av svenska landslaget i hovslageri, flitig och framgångsrik deltagare i tävlingar för hovslagare. Foto: Västra Götlandsregionen

    I vilka sammanhang används plast till hästarnas hovar?

    – Plast har funnits i många år nu, och nya plastbeslag kommer till och utvecklas hela tiden i branschen. Skillnaden nu är att produkterna har blivit lättare att använda och har bättre hållbarhet. Man kan skydda hoven på många andra sätt idag än för 10-15 år sedan, berättar Tobias Nilsson.

    – De olika plastformerna används till bland annat plastning av barfotahovar för att förhindra slitage på hoven, för att reparera skador på hovkapseln där den förlorat hovvägg, vid sprickor på hoven och som flytsula i skon. Dessutom till vissa skor där man inte kan eller vill ha söm.

    – Plast används också vid fölkorrigering, där spelar det en viktig roll. 

    Hur går det till rent praktiskt att lägga ett plastbeslag?

    – Arbetet inleds som vanligt med en korrekt verkning, precis som när järn- eller aluminiumskor tillpassas. Därefter rengörs ytan ordentligt så att plasten kan fästa bra, sedan tillpassas beslaget och limmas dit. 

    Easycare Easyshoe 3d
    En rejäl limsko med heartbar som ger bra stöd i strålen. Vingarna limmas fast på hoven.

    – Därefter får plasten härda och slutligen kontrolleras arbetet.

    Vilken sorts plast är det som används?

    – Det är olika fabrikat av tvåkomponentslim som härdar när det blandas ut. Det finns många olika produkter med olika egenskaper, där vissa används för att bygga en hov och andra som fyllnad i sulor. Fyllnadsplasten kan inte vara lika hård som den som ska ha en slityta.

    Fakta

    Olika plaster

    • Till tätning under sula finns bland annat snabbhärdande fyllnadsmaterial av silikon. 
    • Annan vanlig plast inom hovslageri är polyuretanlim, som förekommer som gummielastiska och i en- och två-komponentsform. Styva polyuretanlim räknas som konstruktionslim och har en hög styrka och stabilitet.
    • Till fördelarna med enkomponents- och tvåkomponentslim anses vara att de binder till ett stort antal olika material och har hög värme- och vattenbeständighet.
    Expandera

    Vilka miljökonsekvenser får plasten? 

    – En av de största nackdelarna med plasterna är att de är skadliga rent hälsomässigt när de används. Det bildas giftig gas när plasten härdar och vi som använder plastprodukter måste ha rätt skyddsutrustning på oss och vara i välventilerade lokaler.

    Finns det någon del av plastbeslagen som du inte skulle kunna vara utan?

    – Ett av de största lyften med plasten är vid fölkorrigering, där är det väldigt svårt att vara utan plasten. På föl med felaktig benställning limmar vi ofta fast en plastsko som byts ofta. Det är omöjligt att fästa någon form av sko med söm i en så liten hov, där beslaget dessutom ska bytas ofta.

    – I övrigt finns det en mängd olika flytsulor och plastskor där vi absolut kan välja att använda en sula eller beslag i annat material. Så det går att klara sig utan många av plastbeslagen och ju mer medvetna yrkesmännen och yrkeskvinnorna blir kring att det är dåligt för hälsan, ju mer kommer plasterna att försvinna och nya produkter utvecklas i stället. 

    Fakta

    Mikroplaster i miljön

    • Plasterna ska hanteras som miljöfarligt avfall och på förpackningarna kring fyllnadsmaterialen och uretan står dels skyddsföreskrifter för den som hanterar plasterna, dels att avfallet inte får komma ut i avlopp, vattendrag eller i marken. 
    • Plast är det vanligaste skräpet i haven och majoriteten av skräpet i de marina miljöerna har följt med åar och vattendrag på land och rinner sedan ut i sjöar och hav, så kallat marint skräp. 
    • När det gäller plaster inom hovslageri är det plastrester från hanteringen och själva förpackningarna som måste tas omhand. Men en hov som har plastbeslag kommer att slita av småpartiklar som hamnar i naturen och slutligen i havet. Så utöver hälsoaspekterna för hovslagaren som arbetar med plastbeslag, kan den miljömässiga påverkan också göra det mindre lämpligt att använda plast när det finns andra alternativ.
    Expandera

    Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 21/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden