Sverige
26 juni 2023 17:00
Ridsportplus

Hur gör ni med grovfoder hos er?

FoderVilket foder väljs ute i stallarna? Ridsport har pratat med Maria Gretzer, Kristian von Krusenstierna och några andra ridsportprofiler om vad de fodrar med i år.

Hur gör ni med grovfoder hos er?
Ridsport har frågat ett antal profiler i hästsverige vad de ger för foder i år. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Maria Gretzer

    Maria-gretzer5-180412-rt-(2)
    Maria Gretzer Foto: Roland Thunholm

    Driver inackorderingsstall, hoppryttare, tränare och expertkommentator:

    – Jag ger något mer grovfoder än förr. Men jag ser många inackorderingar i mitt stall som har läst att hästarna måste tugga dygnet runt även om hästen har en öltunna till mage. Det slösas väldigt med höet, hästarna äter inte upp och det blir nedtrampat. Jag tycker att det blivit ett problem åt andra hållet, hästarna är inte intresserade av att äta 24 timmar om dygnet. Jag funderar på att gå över till att ta betalt per kilo hö. Hästarna ska inte vara för smala men varje kilo går på benen och det känns inte som om man tänker på hållbarheten alls.
    – Jag ger ungefär lika mycket kraftfoder som jag alltid gjort, ta i trä har jag inte haft problem med magar och mina hästar rör sig mycket i de stora hagarna, vi har skrittmaskin och de rids ordentligt. Men jag är noga med att dra ner när de inte rör sig som de brukar.


    Johanna Hallin

    Johanna-hallin
    Johanna Hallin

    vd Mälarhöjdens ridskola:

    – Vi bedömer våra hästar varje månad för att följa hur deras hull ser ut över året och justerar foderstaterna allt eftersom. Vi har en analys av hösilaget som grund, för att sedan balanseras med hjälp av kraftfoder. Vi ger enbart detta hösilage.
    – Vi känner absolut en oro för hur det ska bli med tillgången på grovfoder i höst. Men vi har ett långt samarbete med en bonde som vi köper av, och som nästan bara har oss som kund. Han har säkrat upp tillgången för oss, men det finns absolut en oro för att priset kommer att gå upp.


    Hanna Larsson

    Hanna-larsson3
    Hanna Larsson

    Dressyrryttare/tränare, driver inackorderingsstall på Färingsö:

    – Jag köper hösilage och är väldigt orolig för hur det ska bli i år. Men min leverantör har lovat att jag ska få köpa allt från dem. Jag tror dock att priset kommer att gå upp en hel del och att jag kanske måste sänka antalet kilo som ingår för mina inackorderingar. De väljer själva hur mycket de ger sina hästar, men upp till 14 kilo hösilage ingår nuläget i deras stallhyra.


    Kristian von Krusenstierna

    Kristian-von-krusenstierna2-181109-rt
    Kristian von Krusenstierna Foto: Roland Thunholm

    Dressyrryttare/tränare, driver Ågesta ridskola:

    – Jag ger hösilage både till mina privata hästar och ridskolans. Vi försöker att inte ligga på för höga värden för ridskolehästarna. Jag vill hellre ge fler kilo så att de får längre tuggtid, det kan jag inte göra om vi har för bra värden. I ett mindre stall är det lättare att anpassa och kanske ge lite halm mitt på dagen.
    – Jag är uppvuxen med att man tar eget foder. Det är viktigare att det är bra kvalitet och smakligt än att det har höga värden. Ridskolan har alltifrån russ till hästar med fullblodsinslag, men vi kan inte ha flera olika typer att grovfoder. Hellre då låga värden och så ger man mer till de som behöver.
    – Vi gick över till hösilage eftersom det är smidigare. Förut höll vi på med höet i fem veckor, fick avbryta när det kom regn och var mycket mer sårbara. Nu tar det fem till sju dagar. Förut satt man i traktorn och tittade upp mot himlen. Man kastade in sista balen och sen kom skyfallet. Det var spännande.

    Fakta

    Så väljer du rätt hö

    Olika prestationer ställer olika krav på fodret. Här är några riktvärden för olika typer av hästar – men behovet kan variera stort mellan individer .

    Hoppning

    52285451349_b0ec979df7_3k
    Tävlingshästar har ett stort behov av protein och energi. Foto: Roland Thunholm

    Tävlingshäst på elitnivå:

    • Energi: 8–9 MJ/kg ts
    • Protein: 7–8 g smb rp/MJ

    Avel

    Högdräktiga och digivande ston, växande unghästar:

    • Energi: >9 MJ/kg ts
    • Protein: 8-10 g smb rp/MJ.

    Trav/Galopp

    Hästar i hård träning:

    • Energi: >10 MJ/kg ts.
    • Protein: 5–6 g smb rp/MJ 
    Istock-1467984866
    Hobbyhästen behöver oftast mindre energi och protein än tävlingshästen. Foto: iStockphoto

    Hobby

    Vuxna hästar som fritidsrids:

    • Energi: 6,5–8 MJ/kg ts
    • Protein: 5– 6 g smb rp/MJ

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden