Sportnytt
19 mars 15:37
Ridsportplus

”Hur ska vi förklara att vi väljer bort medicinsk kompetens?”

TR 2025Förslaget att sjukvårdare på tävling ska vara legitimerad och ha kompetens inom traumavård har fått kritik från flera håll. Nu svarar Svenska Ridsportförbundsläkare Margareta Rödén på kritiken.
– Hur ska vi förklara att vi väljer bort medicinsk kompetens om något allvarligt händer?

”Hur ska vi förklara att vi väljer bort medicinsk kompetens?”
Olycksfall på tävling är vanliga, även om det saknas exakt statistik över andra grenar än fälttävlan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I dag är kravet att sjukvårdare på tävling ska vara sakkunnig och ha lägst HLR-kompetens. I förslaget till TR 2025 står det att ”sjukvårdspersonal ska vara legitimerad och med kompetens inom traumavård”.

    Reaktionerna på förslaget har varit många från tävlingsarrangörer som ser stora svårigheter med att hitta sjukvårdare med traumakompetens, och som ser en risk för att startavgifterna höjs rejält om sjukvårdare måste hyras in.

    Margareta-roden
    Margaretha Rödén Foto: Annelie Frank

    – Vi har sett på hur andra sporter gör, och att exempelvis gymnastiken har krav på sjukvårdare med medicinsk kompetens vid sina tävlingar, säger Margareta Rödén, förbundsläkare inom Svenska Ridsportförbundet.

    – Vi har en olycksdrabbad sport. Varje vecka rapporteras 26 olycksfall in via förbundets olycksfallsförsäkring, fortsätter hon.

    Hur många av dessa olycksfall som sker på tävling berättar inte statistiken.
    – Men vi vet alla att det händer olyckor på tävling, och att det oftast inte är HLR-kompetens som då behövs utan traumakompetens, vilket de som arbetar inom akutsjukvård har.

    Även undersköterskor kan vara sjukvårdare

    Margareta Rödén påminner om att även undersköterska numera är ett legitimationsyrke, och hon tror att många föreningar har rätt kompetens tillgänglig.

    – Annars finns kompetensen att hyra in.

    Men det blir ytterligare en kostnad för tävlingsarrangörer, ovanpå allt annat?
    – Är vi beredda att betala för banbyggare, domare, överdomare och veterinär, men inte för att rädda liv? Det är viktigt med hästvälfärd, men vi får inte glömma människovälfärden. Den som råkar ut för exempelvis en ryggskada som inte blir omhändertagen på rätt sätt, tycker nog att det är fel sätt att spara pengar, om medicinsk kompetens inte finns på plats.

    – Jag skulle dessutom tycka att det vore väldigt obehagligt att vara sjukvårdare utan att ha den kompetens som krävs.

    Inget krav på journalföring

    I diskussionen på sociala medier har frågan om legitimerades skyldighet att föra journal dykt upp, men Margareta Rödén säger att olycksfallsvård på tävling är undantagen från den skyldigheten.
    – Socialstyrelsen har förtydligat detta i en skrift. Det fungerar på samma sätt som om du stannar och hjälper till vid en bilolycka. Då har du heller inget ansvar att föra journal. Det är först om du börjar behandla, genom att skriva ut läkemedel eller lägga ett gips, som det blir krav på journalföring.

    Avfallningar vanligast

    Olycksfall inom ridsporten

    Av de cirka 155 000 medlemmar i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet, visar försäkringsdata att cirka 1 400 skadas årligen. Det är det antalet anmälningar som görs till Folksams olycksfallsförsäkring.

    Det innebär att cirka 26 ryttare skadas per vecka, vilket motsvarar en risk eller incidens på nio skadade ryttare per tusen försäkrade.

    Folksams skadestatistik gäller åren 2017-2021 och visar tydligt att huvudet är den mest utsatta kroppsdelen. Omkring tolv ryttare i veckan drabbas av huvudskador. Det vanligaste olycksscenariot var att ryttaren föll av en häst under ridning (81%). Huvudskador var den vanligaste skadan (44%) och hjärnskakning drabbade 18 procent av de skadade.

    Hjärnskakning uppstod oftast i samband med att ryttaren föll av hästen (95%). Även andra aktiviteter än ridning kan medföra att ryttaren skadas. Vid hantering av häst skadades totalt 693 ryttare under skadeåren 2017 till 2021. I över var fjärde fall skadades ryttaren då den fick en spark vid skötsel av hästen (28%).

    Vid jämförelse med andra sporter och räknat till antalet skadade förekommer det fler skador inom till exempel fotbollen (flera utövare) men skador inom ridning leder till fler antal vårddygn i genomsnitt.

    Någon utbruten statistik över olycksfall vid tävling finns inte.

    Källa: Folksam

    Expandera

    Förslaget med legitimerad sjukvårdare gäller på alla tävlingar, trots att det inte finns statistik över vilka tävlingar som är olycksdrabbade.
    – Vi har bra koll inom fälttävlan, men när det gäller hoppning och dressyr fungerar inte överdomarrapporterna på samma sätt. Därför hoppas vi att det nya verktyget för incidentrapportering ska ge oss ett bra underlag, säger Margareta Rödén, som skickar med ett tips till tävlingsarrangörer att ta väl hand om sina sjukvårdare.

    – Jag har varit i kontakt med läkare som varit ideella sjukvårdare på tävling och inte fått vare sig fika eller ens ett tack. De kommer inte gärna tillbaka, säger Margareta Rödén.

    Här finns TR-förslagen inför 2025

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden