Veterinärt
14 juli 2014 09:43

Hyperlipemi – besvärlig sjukdom på små ponnyer

Mindre ponnyraser och åsnor är kan drabbas för en allvarlig och svårbemästrad leversjukdom som kallas hyperlipemi. Det är främst högdräktiga eller nyfölade ston som drabbas, ibland även ponnyer som utsatts för stark stress i annan form.

Hyperlipemi – besvärlig sjukdom på små ponnyer
Hyperlipemi drabbar främst små ponnyer och åsnor.

Det som händer är att spjälkningen av fett inte fungerar normalt utan det uppstår en abnorm fettansamling i blodet, vilket gör det grumligt. Vid riktigt svåra fall av sjukdomen får blodet en blåaktig ton och vid blodprovstagning bildas ett ljust fettlager på ytan av provröret.

Hyperlipemi uppkommer då kroppen har brist i energitillförseln. Under högdräktighet och den inledande digivningsperioden har ponnyer ett ökat behov av energi. Om de redan är stora och tjocka har de ibland inte tillräcklig plats i magen för så mycket foder som motsvarar det ökade energibehovet och därigenom kan hyperlipemi uppkomma. Andra faktorer som kan utlösa sjukdomen är magsmältningsbesvär, brist på foder eller kraftig stress.

Symtomen är att det drabbade djuret slutar att äta, verkar slö och ointresserad av omgivningen och istället blir apatisk och innesluten i sig själv. Många ponnyer har även svårt att svälja och står och hänger över en hink vatten utan att kunna dricka. Mild kolik kan också förekomma. Diarré och feber uppstår vanligen efter några dagar. Dödligheten i hyperlipemi är hög, ca 70 procent, och döden inträffar i regel inom 10 dygn efter de första symtomen.

Behandlingen är intensiv och arbetskrävande och består av tillförsel av närings-lösning via slang och dropp. Oftast görs detta på djursjukhus, men det finns fall där stallets veterinär och hästägaren tack vare envis uthållighet och mycket jobb, klarat behandlingen hemma. När ämnesomsättningen börjar fungera normalt igen ges specialdiet en tid innan tills ponnyn kan återgå till vanlig foderstat.

Även om dödligheten i sjukdomen är stor finns det chans att klara en drabbad ponny genom att ingripa direkt när den visar dålig aptit eller slutar att äta. Ett antal ponnyer drabbas varje år i Sverige och det finns all anledning att reagera snabbt. En shetlandsponny som är ointresserad av foder är en stark varningssignal om att något är på tok!

Förebyggande åtgärder är att se till att avelsdjuren får högkvalitativt foder samt att parasitbekämpning och tandvård sköts. Det är också viktigt att observera att om en överviktig ponny behöver bantas, ska detta aldrig göras under högdräktighet eller i början av digivningen, eftersom det kan utlösa denna sjukdom. Överhuvudtaget ska man försöka att undvika hårdbantning av ponnyer och åsnor och istället dra ner på fodret successivt och på lång sikt.

Hyperlipemi är mycket sällsynt på stora hästar, utan det är framför allt ponnyer och åsnor som drabbas. Varför skillnaden i förmågan att hantera fettspjälkningen på ett bra sätt skulle ha med kroppsstorlek att göra vet man inte, men det verkar som om hästar har bättre balans mellan förmågan att spjälka fett och använda sig av det än vad ponnyer har.

Text: Veterinär Charlie Lindberg/Ingrid Andersson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden