Träningstips
14 februari 2022 15:25
Ridsportplus

”I all träning var det avspändhet som gällde”

Fälttävlan- Amaretto tvingade mig att tänka utanför boxen, säger Tobias Grönberg om hästen som krävde allt och lite till. I gengäld tog valacken sin ryttare till EM, VM och Badminton och formade hans syn på träning.

”I all träning var det avspändhet som gällde”
Det tog tid men till slut lärde sig Tobias Grönberg att lita på Amaretto till 100 procent och då kom framgångarna. Här vinst i Falsterbo Hunting 2008. Foto: Krister Lindh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tobias Grönberg växte upp i en hästfamilj i Flyinge. Bästa kompisarna hette Peder Fredricson och Fredrik Jönsson, tränarna Kyra Kyrklund, Jan Jönsson och Rolf-Göran Bengtsson. Som ponnyryttare kom han med i landslaget i fälttävlan och började hålla träningar för andra redan som tonåring. Han tyckte att han kunde det där med hästar. Tills Amaretto kom in i hans liv.

    Det var 1995 och Tobias Grönberg fick tips om en 3-åring efter Abba-Benny Anderssons fullblodshingst Billion xx och med Ganesco på mödernet.
    — Det var kärlek vid första ögonkastet. Han var bländande vacker och hade något extra i blicken, berättar Tobias Grönberg.

    Amaretto var även en rätt vild unghäst, alltid på hugget. Och ”sjukt spänstig”. Inte helt lätt att sitta kvar på. 4-årstestet var inte heller någon succé. Amaretto var spänd som en fiolsträng den dagen. Hoppdomaren Jana Wannius gav 4/4 och sa att den där hästen är väl inget att tävla med.

    Avspändhet gällde i träningen

    På marken var Amaretto som en snäll hund. Men i ridningen var han fortsatt svår, spänd och nervig. Vad värre var, redan i unga år fick han problem med djupa böjsenorna i frambenen, troligen på grund av den träningsmängd som en fälttävlanshäst behöver. Så hur träna utan att träna hårt?
    — Vi slutade galoppera fort på släta marken. All galoppträning gjorde vi som intervaller i backe. Jag delade också upp träningen i två pass om dagen, i stället för ett långt. Och i all träning var det avspändhet som gällde, mycket låg och lång form, berättar Tobias Grönberg.

    Från en tid i England hade han med sig vanan att rida med handhäst. Det passade perfekt för Amaretto som även hade ryggproblem.
    — Han hade kissing spines och när han gick som handhäst slapp han all belastning. Vi kunde vara ute på Revinge Hed i ett par timmar.

    Fakta

    Så tränade Tobias Grönberg Amarettos hållbarhet

    • Två kortare träningspass om dagen i stället för ett längre. Ett lätt och ett hårdare.
    • Avspändhet som A och O. Mycket låg och lång form i markarbetet.
    • Intervallträning i backe i stället för snabba galoppjobb på släta marken.  
    • Långa turer som handhäst, utan belastning av ryttare på ryggen.
    • Mycket skritt på vägar.
    • Aktiv vila, dygnet runt, i terränghage under ett halvår för att läka ut senskada.
    • Samarbete med massör. 

    En annan åtgärd var att börja samarbeta med massören Thea Kärrman. Hon fann att Amaretto var lite kort i överarmarnas muskler, vilka fäster i frambenens djupa böjsenor. Genom att stretcha musklerna minskade belastningen på senorna.
    — Amaretto var en fantastisk terränghäst, klok, stark, snabb och uthållig. Som en professor i terrängen, men det fattade jag inte först, berättar Tobias Grönberg.

    Hade inget att säga till om

    Faktum var han tvivlade på sin egen förmåga. Han tyckte inte att han hade kontroll över Amaretto i terrängen och missförstod hästens kapacitet och enorma vilja att göra rätt på hindren.
    — Vi kunde komma in på linjen och så 50 meter kvar till hindret hade jag inget att säga till om. Det var obehagligt.

    Hans fru Malin Grönberg fick honom på andra tankar. Vill du ha en mästerskapshäst så är det denna häst du ska ha, sa hon. Hon fick rätt. Tobias Grönberg valde den svåra vägen, gick in för lära känna sin häst på riktigt och anpassa sig efter den. Ge den tid. Ha tålamod. Jobba med sig själv. Våga lita på sin häst.

    Men senproblemen återkom. Amaretto var tolv år då han fick sin femte senskada. Det började se rätt kört ut. Som ett sista försök släpptes han i en stor terränghage där han gick från april till november.

    Året efter gick han EM i Blenheim, sedan VM i Aachen och Badminton och höll karriären ut.

    Lever på minnet från Badminton

    Badminton var Tobias Grönbergs stora barndomsdröm. De tio minuterna ute i terrängen med Amaretto 2006 kan han leva på ännu. Hur han i startfållan tog ett djupt andetag, gav sig åt sin häst och hur symbiosen sedan var fullkomlig. Det blev en felfri runda inom tiden.
    — Det var en obeskrivlig känsla. Jag hade lärt mig att lita på honom fullt ut. Mitt jobb var att förbereda honom för linjen mot hindret och sedan bara vara tyst och stilla. Han var sjukt snabb och säker. Han hade inte ett enda fall eller stopp på alla år. Han älskade svåra hinder och att visa upp sig. Det var som att han sögs in i en bubbla.

    Resan till Badminton hade varit lång och svår, men värd precis allt. Detta försöker Tobias Grönberg förmedla till alla sina elever.
    — Det är så mycket fabrik i dag. Inget får ta tid. Allt ska gå så fort. Jag gillar inte det. Jag tror att man kunde rädda många fler hästar om de fick tillräckligt med tid, säger han.

    Helhetstänkandet går som en röd tråd i Tobias Grönbergs träningar.
    — Ryttare som tycker det är tråkigt med markarbete tränar inte för mig, säger han kort och bestämt.

    En evig fråga som han som tränare ställs inför är om elever ska byta häst. Svaret är att det beror på. Men generellt anser han att man i största mån ska behålla hästen.
    — Min uppfattning är att man ska kunna rida allt för att bli bra. Att hästen ska lära ryttaren är ofta bara en quick fix. Det är ryttaren som måste lära sig att rida.

    Evigt tacksam för Amaretto

    Efter WC-finalen 2008 klev Tobias Grönberg av sin elitsatsning. Dottern Emelie fortsatte att tävla Amaretto på lägre nivå fram till hans pension. Sina sista år gick han i en stor terränghage. Vid 23 års ålder avlivades Amaretto för ålderskrämpor, men han lever kvar i allt som Tobias Grönberg gör som rör hästar.
    — Utan Amaretto hade jag inte haft samma förståelse på djupet som jag har i dag. Ingen annan häst har krävt samma omsorg. Det är jag honom evigt tacksam för.

    Fakta

    Tobias Grönberg

    Tobias-gronberg-i-weg
    Fem senskador och problem med kissing spines stoppade inte Amaretto från att bli en internationell tävlinsghäst. Här på VM 2006. Foto: Jan Gyllensten
    • Namn: Tobias Grönberg.
    • Ålder: 49 år.
    • Yrke: Elevcoach i grundskolan, B-tränare i hoppning och C-tränare i fälttävlan.
    • Bor: Radhus i Helsingborg.
    • Familj: Hustrun Malin, dottern Emelie med familj, barnbarnet Freya.
    • Främsta tävlingsmeriter: EM i fälttävlan i Blenheim 2005, VM i Aachen 2006, Badminton 2006 samt världscupfinaler. Unghäst-VM i hoppning och fälttävlan samt svår hoppning med placeringar.
    • Dold talang: Pysslar med triathlon och terrängåkning med mountainbike.

    Brinner för pedagogik

    Tobias Grönberg brinner för pedagogik och mental träning, att bygga upp elevernas självkänsla. En god relation, förtroende och positiv grundinställning är grundpelare i hans träningsfilosofi. I sitt jobb som elevcoach i grundskolan för barn med ADHD och autism, måste han alltid se till individers olika behov. Den erfarenheten har han stor nytta av som tränare för ryttare. Alla ska få vara trygga på sin rätta nivå.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden