Debatt
6 november 2015 13:22

I tuffa tider är det extra viktigt att fälttävlansfamiljen håller ihop

Inslag i Tidningen Ridsport har pekat på att svensk fälttävlan inte riktigt är i harmoni just nu, och vi kan bara hålla med. Oenighet kring arbetssätt och uppseendeväckande händelser i samband med tävlingar är några exempel som Tidningen Ridsport nämnt.

Den sport vi alla älskar förtjänar att må bra. Fälttävlan är oöverträffad i sin karaktär: kvinnor och män tävlar på lika villkor, häst och människa måste hitta ett fungerande samspel för att lyckas och tävlingsmodellen utmanar som ingen annan.

Vilka attraheras av denna sport? Kan vi i svaret på den frågan finna ledtrådar för att förbättra arbets- och samarbetsklimatet för alla som vill sporten väl? Låt oss göra ett försök. Vi tror att många individualister och utmaningsintresserade personer söker sig till fälttävlan. Stämmer detta, så är det förstås en större uppgift att få människor som är vana att gå sin egen väg att gå i gemensam riktning, än att få utpräglade lagidrottare att göra detsamma.

Individualism innebär olikhet, något som vi – om vi gör rätt – kan dra stor nytta av. Det är ju mångfald som utvecklar ett samhälle. Vilken kraft vi skulle få om vi håller ihop! Och om vi ersätter misstanke med eftertanke. ”Det spelar ingen roll vem som väcker en idé eller gör en insats, så länge den utvecklar fälttävlan till något bättre.”

Vi som har undertecknat det här debattinlägget har ingen annan ambition än att vara ett komplement till alla positiva krafter inom fälttävlan. Vår förhoppning är att vi kan vitalisera verksamheten. Vi vill bidra med extra energi, stimulans och inte konkurrera med Svenska Ridsportförbundet eller någon annan aktör inom sporten.

På vårt senaste styrelsemöte arbetade vi fram en handlingsplan som bland annat innehåller följande inslag:

Utvecklingsprojekt för ökad säkerhet för hästar och ryttare.
Utveckla Fälttävlansveckan och andra tävlingsarrangemang
Värva fler unga ryttare.
Värva fler medlemmar.
Öka antalet sponsorer och sponsorintäkter.
Program för att utveckla ryttare.
Utveckla internationella samarbeten.
Insatser riktade till hästägare, tränare och funktionärer.
PR-insatser för att ge svensk fälttävlan ett gott rykte.
Ha roligt.
Bedriva påverkansarbete för att samla alla goda krafter i fälttävlanssporten.
Detta debattinlägg får bli ett exempel på den sista punkten.

Swedish Eventing ideell förening
Tomas Werngren (ordförande)
Henrik Adnervik
Mats G Andersson
Mona Beckman
Lars Christensson
Christina Klingspor
Sara Sjöborg Wik

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden