MästerskapNu är VM i Working Equitation avgjort i ett varmt Frankrike och bästa svenska tog en individuell sjätteplats. "Vi hade en del otur, men fick också uppmärksamhet för vår fina ridning," säger landslagsledare Kajsa Ekedahl som också förklarar varför Sverige väljer att avstå boskapsmomentet som ingick i världsmästerskapets lagtävling.
Idamaria Johansson sexa på VM – därför avstår Sverige boskapsmomentet

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Idamaria Johansson från Strängnäsbygdens RF och Hoxi (APSL val f 2012 e Oxidado-Hectar, uppf/äg Pedro Torres) fortsätter att visa klass i Working Equitation.
Vi i Sverige gör inte boskapsmomentet, och det handlar bland annat om djurskyddsaspekten. Kajsa Ekedahl
Under det nyss avslutade världsmästerskapet i franska Les Herbiers med temperaturer över 40 grader blev det regerande svenska mästarekipaget bästa svensk totalt individuellt med en sjätte plats. Detta i ett startfält med 49 ekipage.
– Hon har gjort en väldigt bra tävling, säger landslagsledare Kajsa Ekedahl.
För övriga svenska ekipage blev det lite stolpe ut. Julia Wittsell och Hercules hade något bra på gång i teknikmomentet.
– Hennes lans landade rätt i tunnan och hon red mot nästa hinder. Men då ramlade tunnan och lansen trillade ur innan hon var framme vid nästa hinder. Då blir man utesluten, förklarar Kajsa Ekedahl.
Felaktigt utblåst
Åsa Cidh Lundberg blev utblåst i dressyrmomentet för att hon hade korsat en förbjuden linje. Men efter ett tag kom det fram att den regeln är borta och hon fick starta om. Men det blev i stället andra problem i speedmomentet.
– Hennes häst kan inte ha framskydd och slog på sig lite. Han hade ett par bloddroppar på benen efteråt och blev utesluten, säger Kajsa Ekedahl.
Astrid Hedman och Fandi blev näst bästa svenska ekipage med en 17:e plats.
VM avgjordes i tre delmoment över tre dagar i den individuella tävlingen; dressyr, teknik och speedbana med teknikhinder. I lagtävlingen ingick också ett boskapsmoment.
– Men vi i Sverige gör inte boskapsmomentet, och det handlar bland annat om djurskyddsaspekten, säger Kajsa Ekedahl.
Boskapsmomentet går i korthet ut på att ekipaget ska skilja ut och driva en kviga från en flock med ungdjur. Resten av flocken ska stanna kvar på en viss yta. Hela laget är inne på banan samtidigt och ett ekipage i taget gör sin uppgift med att driva.
Lång tävlingsdag
Även om ungdjur generellt inte far illa av att bli drivna av hästar kan det bli problematiskt ur djurskyddssynpunkt av andra skäl, som att tävlingarna pågår länge, kanske en hel dag, och ungdjuren får stå ute utan något naturligt skydd för till exempel solen. Veterinär finns på plats och kan avbryta om det behövs, men detta gör ju också att momentet ändå inte kan ingå i resultatet. Kajsa Ekedahl tycker att de tre övriga grenarna gott räcker för att avgöra ridskicklighet hos ekipagen.
Största lärdomen för den svenska truppen på VM är att de behöver hem och träna på speedmomententet.
– Det är i och för sig ingen nyhet, det visste vi innan. Det finns de som är galet snabba här, säger Kajsa Ekedahl som också är glad för att svenska laget har fått mycket uppmärksamhet.
– Vi hade en del otur, men fick också uppmärksamhet för vår fina ridning.
Vill locka fler
Nu väntar hemresan och funderingar på framtiden för landslagsledaren:
– Grenen växer och utvecklas men vi vill få in ännu fler ryttare. Dressyrryttare som har befästa byten och kan samla till en piruett har mycket att hämta i vår gren. Duktiga dressyrryttare kan komma ganska långt i den här gren, det vore kul om fler upptäckte den, säger hon.
Den svenska VM-truppen
Julia Wittsell/Hercules
Astrid Hedman/Fandi
Idamaria Johansson/Hoxi
Åsa Cidh Lundberg/Algarve
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på