Avelsnyheter
5 februari 2014 17:02

Ihärdig uppfödare ur tiden

Det var igår den 4 februari som Agneta Sjögren-Fredriksson till sist fick ge upp sin mångåriga kamp mot cancern. Agneta var en av landets mest ihärdiga uppfödare och hingsthållare, med en avelsverksamhet som kom att omfatta hela sex decennier.

Ihärdig uppfödare ur tiden
Agneta Sjögren-Fredriksson tillsammans med egna hingsten Marwin 942, som dock dog 2011. Bilden är tagen 2005.

Agneta Sjögren-Fredriksson köpte sin första häst 1959. Sju år senare föddes det första fölet i vad som skulle bli en livslång avelsverksamhet. Utbildad vid Strömsholm arbetade hon en tid som ridlärare, senare tog familj och avelsintresse över. 1975 köpte familjen gården Sjövillan i Ekerö kommun, en plats där hon skulle vara aktiv i 20 år. År 1995 såldes Sjövillan och meningen var att Agneta skulle sluta, men hon lyckades inte. ”Det är som ett gift att hålla på med hästar” sa hon. Agneta fortsatte sin uppfödning på ett par andra ställen på Ekerö och höll trots sin sjukdom på in i det sista. Så sent som våren 2013 föddes några föl.

Ett 30-tal avelshingstar av olika raser passerade hennes verksamhet under åren. Bland de många hingstarna fanns Parnass 468, Furioso III 525, Troll 660, Marocco 555, Lipton 779, Dammen 774 och  Anart 583 samt As de Thurin 845 och Marwin 942. Agneta var tidvis kritisk mot bland annat ASVH och var inte rädd att säga sin mening. Bland hennes uppfödningar har bland annat funnits vinnare av fölchampionat, 3-årstest och kvalitetstävlan, det har också blivit diplom- och elitston. Hon fick fram framgångsrika tävlingshästar i dressyr, hoppning, fälttävlan och körning.

Agneta Sjögren-Fredriksson skulle ha fyllt 69 år i september.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden